Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Noua Lege a Educaţiei promisă de ministrul Cîmpeanu rămâne secretul Ecaterinei Andronescu

5
28 May 2015 19:30:05
Autor: Roxana Garaiman
Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat    FOTO: Mediafax
Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat    FOTO: Mediafax

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a promis că noua Lege a Educaţiei, care ar trebui să reformeze sistemul din temelii, va intra luni în dezbatere publică, doar că preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, n-a scos încă proiectul din sertar.

 Noua Lege a Educaţiei, aşteptată să reformeze din temelii sistemul de învăţământ, ar fi trebuit să intre în dezbatere publică luni, potrivit promisiunilor făcute de ministrul Sorin Cîmpeanu la începutul lunii mai, doar că până ieri, proiectul n-a ajuns la reprezentanţii sistemului de învăţământ, care trebuie consultaţi.

Ministrul Educaţiei declara joi că proiectul noii legi este deţinut în acest moment de Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat, asta deşi consultările cu reprezentanţii sistemului de învăţământ pe noua lege trebuiau să înceapă de acum două săptămâni. „Când am vorbit cu doamna Andronescu (pe 11 mai - n.r.) mi-a spus că vor exista cel mult două zile de întârziere, pentru a insera toate rezultatele discuţiilor din comisii. Probabil că n-am insistat suficient, însă este cert că până la începutul lunii iunie trebuie să demarăm procesul. Dacă nu ne oferă o bază de plecare, vom pleca noi (ministerul - n.r.) de la zero”, a explicat, joi, Sorin Cîmpeanu.

Contactată de „Adevărul”, Andronescu a recunoscut că-l deţine, dar a precizat că proiectul ar putea intra în dezbatere cel mai devreme în septembrie „pentru că este mult de lucru pentru un plan atât de ambiţios”. „Astăzi (joi - n.r.) ajunge la toată lumea, urmând ca ministrul Educaţiei să-l lanseze în dezbatere. Oricum, cred că abia într-o lună de zile vom reuşi să transformăm proiectul în ce poate să fie, nu văd cum ar fi posibil mai devreme de 1 iulie, când parlamentarii intră în vacanţă. Deci cel mai probabil va intra în dezbatere de la 1 septembrie”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Misterioasa lege, o compilaţie din două proiecte mai vechi

Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat a mai explicat că proiectul noii Legi a Educaţiei este o compilaţie între două proiecte care se aflau în Parlament în 2011, când Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pentru legea fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Este vorba despre „Codul Educaţiei”, elaborat de PSD şi despre trei legi distincte pentru învăţământul preuniversitar, universitar şi pentru statutul cadrului didactic, elaborate de PNL. „Mai trebuie lucrat pentru că au trecut nişte ani, s-au mai constatat disfuncţionalităţi în legea actuală şi nu în ultimul rând, lumea a evoluat. Trebuie să regândim misiunea şcolii pe stimularea inteligenţei copiilor şi adaptarea la schimbare”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Studenţii: legea asta este o poveste

Pe de altă parte, reprezentanţii sistemului de învăţământ cred doar pe jumătate ce aud de la puterea centrală. „Eu am înţeles că legea asta este o poveste. N-au de gând să schimbe nimic acum, înainte de alegeri”, crede Cristi Popescu, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care a organizat la începutul lunii o serie de proteste faţă de lacunele sistemului actual de învăţământ.

Şi profesorii au ajuns la capătul răbdărilor, susţine preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu. „Trebuie legat tot ce a fost bun din toate legile, inclusiv din Legea 84 şi din legea actuală, din modificările aduse şi din proiecte. Sistemul aşteaptă de trei ani o lege serioasă, altfel va ieşi scandal”, a avertizat Hăncescu.

Noua Lege a Educaţiei promite teme fierbinţi

Sorin Cîmpeanu a anunţat pe 11 mai că doreşte o Lege a Educaţiei refăcută din temelii până la finalul anului, ceea ce l-ar putea face al treilea ministru din istoria postdecembristă care schimbă legea de la rădăcină. A oferit atunci şi un calendar conform căruia proiectul de la Comisia pentru Învăţământ a Senatului va fi modelat în consultările cu reprezentanţii sistemului de învăţământ până la 1 iunie, când va intra în dezbatere publică, urmând ca până la finalul anului să fie adoptat de Parlament. Până la ora închiderii ediţiei, niciunul dintre cei care trebuiau consultaţi, rectori, profesori, studenţi sau elevi, nu primiseră proiectul de lege aşa cum a promis joi inclusiv Ecaterina Andronescu.

Mai-marii de la Educaţie au explicat că una dintre cele mai importante teme de dezbatere ale noului proiect va fi admiterea la liceu. Concret, aceştia vor trebui să hotărască dacă renunţă la Evaluarea Naţională, în favoarea admiterii la liceu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Popescu
28.05.2015, 20:34:00

A cita lege a educatiei este ? Va jucati cu viitorul copiilor desi in tara asta numai borfasii si curvele mai au un viitor.

+4 (4 voturi)
alex i
28.05.2015, 22:04:35

Abecedare noi.. adica mai noi decat alea de anul trecut care au venit cu intarziere. Si inca cateva programe pilot de testat pe coba.. scuze, elevi.

+1 (1 vot)
m lupascu
28.05.2015, 22:27:01

- crima organizata din esedeul continuator al PCR 1921 - origine etnica neromaneasca, indiferenta fata de aspiratiile cetateanului votant, antinational

mitrut
28.05.2015, 23:19:28

Ei, nu va ambalati, are ea un proiect foarte bun pe care l-a inceput cu Mircea Malita si e foarte actual!

+2 (2 voturi)
Sorin Barbul
29.05.2015, 08:23:38

Abramburica a mai făcut praf învățământul, dacă vine iar cu niște idei trăsnite, e vai și amar.

Modifică Setările