Noua taxă auto va intra în vigoare în martie 2018. Ministrul Mediului nu ştie care va fi noua formă a timbrului de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa care înlocuieşte timbrul de mediu va intra în vigoare în martie 2018, a afirmat marţi ministrul Mediului, fără a putea preciza care va fi noua formulă de calcul a acestei noi taxe auto.

În cadrul audierilor din comisiile de specialitate pentru aprobarea bugetului ministerului de resort pe anul viitor, ministrul Graţiela Gavrilescu le-a spus parlamentarilor că înlocuirea timbrului de mediu se va face înainte de aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

"Bugetul AFM va fi aprobat undeva în martie — aprilie, anul viitor. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a Timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu ştiu cum va ieşi forma finală a acestei penalităţi pentru maşinile care vor polua şi sper ca, în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri şi cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem şi o formă finală. Principiul va fi acelaşi, adică 'Poluatorul plăteşte!". Amprenta trebuie să fie neapărat carbonul ca emisie", a spus Gavrilescu.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007.

Toate formele ulterioare ale acestei taxe, indiferent cum s-a numit – taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu -, au fost aspru criticate inclusiv de Comisia Europeană şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), autorităţile cerând României să modifice legislaţia astfel încât să nu se mai încalce Tratatul European .

În vară, statul avea de restituit cetăţenilor 1,42 miliarde de euro, plus dobânda aferentă.

Te-ar putea interesa şi:

Cum se va calcula noua taxă auto

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite