Noul ambasador al Kazahstanului la Bucureşti: România este principalul nostru partener din Europa de Sud-Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Kazahstan la Bucureşti, Nurbakh Rustem , a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi despre relaţiile  de cooperare dintre ţara sa şi România, din domenii de interes reciproc, precum cel comercial, economic, cultural şi universitar.

Ambasadorul a declarat că lipsa problemelor din spectrul politic a pus bazele pentru extinderea relaţiilor comerciale, economice şi cultural-umanitare dintre cele două state.

„Nivelul schimburilor comerciale dintre ţările noastre este destul de înalt. România este partenerul nostru comercial principal din Europa de Sud-Est. În primele 9 luni ale anului în curs, schimbul comercial dintre ţările noastre s-a ridicat la 1,337 de miliarde de dolari”, a precizat ambasadorul Rustem.

După cum a subliniat reprezentantul Kazahstanului la Bucureşti, la dezvoltarea cooperării dintre cele două state „contribuie activitatea celei mai mari investiţii străine a Republicii Kazahstan - compania KazMunayGaz International, care are un aport special în consolidarea securităţii energetice a României”. Subsidiara companiei, Rompetrol Rafinare, este al treilea cel mai mare contribuabil la bugetul ţării.

Diplomatul a adăugat că „prin constituirea Fondului de Investiţii kazah-român în energie de către Guvernul României şi KazMunayGas în luna octombrie a anului 2018 şi aprobarea a două proiecte de investiţii, de 230 de milioane de dolari, partea kazahă îşi demonstrează aspiraţia de a avea un dialog reciproc avantajos cu România”.

Pe lângă componentele economică şi comercială, care rămân prioritare în relaţiile bilaterale, ambasadorul Rustem a adus în discuţie şi colaborarea din domeniul universitar, mulţumind României pentru acordarea, începând cu 2016, a unor burse de studii studenţilor din Kazahstan, îm special în domenii ştiinţifice şi tehnice.

De asemenea, şi evenimentele culturale dezvoltă relaţiile bilaterale dintre cele două state, printre acestea numărându-se şi organizarea în fiecare an a Zilelor Filmului Kazah la Bucureşti, Constanţa şi Cluj. Anul acesta, la Bucureşti, acestea vor avea loc între 11 şi 12  decembrie la Cinema Elvire Popescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite