Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Regele Filip al Belgiei. Noi generaţii de monarhi

4
21 Jul 2013 15:03:04
Diana Mandache
Filip, noul Rege al Belgiei. Foto: Tim P. Whitby
Filip, noul Rege al Belgiei. Foto: Tim P. Whitby

Două abdicări de monarhi au avut loc de la începutul acestui an în favoarea noilor generaţii. Prima a fost cea a Reginei Beatrix a Olandei în favoarea lui Willem-Alexander, devenit Rege pe 30 aprilie, iar cea de-a doua abdicare este a Regelui Albert II al Belgiei în favoarea fiului său Filip, care a depus jurământul în Parlament astăzi. Investitura Regelui Filip vine la două săptămâni şi jumătate după ce Regele Albert a împlinit 79 de ani.

Ceremonia de investitură a noului rege a fost planificată pentru 21 iulie, ziua naţională a Belgiei şi care marchează încheierea a 20 de ani de domnie ai Regelui Albert. În urmă cu 182 de ani, în aceeaşi zi, a avut loc ascensiunea la tron a primului monarh Leopold I, născut Leopold Georg Christian Friedrich, Principe de Saxa-Coburg.

În ultimul discurs adresat naţiunii pe 20 iulie, Regele Albert II a vorbit despre necesitatea păstrării unităţii ţării.

„Daţi viitorului Rege Filip şi viitoarei Regine Matilda, contribuţia şi sprijinul vostru. Sunt un cuplu regal deosebit care se bucură de toată încrederea mea”. 

Imediat după depunerea jurământului în Parlament, a urmat intonarea imnului Belgiei, apoi cel european, Odă bucuriei, având o semnificaţie aparte datorită oraşului Bruxelles, capitala Uniunii Europene.

Noile generaţii de monarhi europeni cresc încrederea publicului (conform sondajelor) din acele state pentru monarhie pe termen lung. Mai multe asemenea sondaje realizate la începutul anului 2013 indică pentru state ca Spania sau Suedia, o anumită predilecţie a populaţiei pentru noile generaţii de monarhi, procentajele fiind în favoarea unei renunţări la tron a Regilor Juan Carlos I sau Carl XVI Gustaf în favoarea succesorilor lor.

Presa internaţională face de asemenea speculaţii şi analize pentru o posibilă retragere a Reginei Marii Britanii, deşi acest lucru este puţin probabil datorită longevităţii cunoscute a familiei, dar şi a cutumelor britanice.

În monarhiile funcţionale Elisabeta II a Marii Britanii are 87 de ani, Juan Carlos al Spaniei 75 de ani, Margarethe II a Danemarcei 73 de ani, iar Carl XVI Gustaf al Suediei are 66 de ani.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ssssss
21.07.2013, 22:20:29

"Toate fiintele umane se nasc libere si egale în demnitate si în drepturi" Eu nu pot acepta ca uni se nasc printi,printese iar alti comuni. Le urez acestor noi generati de monarhi sa aiba soarta Romanovilor .

+1 (1 vot)
Remus Octavian Mocanu
21.07.2013, 22:27:17

de ce niste oameni care n-au fost totusi criminali, ar trebui sa aiba soarta unor criminali precum ultimii romanovi? :( Asta daca ptr. dumneata "soarta" a romanovilor inseamna inclusiv masacrarea lor de catre niste bolsevici panicati de interventia trupelor straine in razboiul civil rus.

-1 (1 vot)
Remus Octavian Mocanu
21.07.2013, 22:25:26

Biata Veta poate dormi linistita pe scaun, a avut suficienta grija incat sa nu tulbure imaginea arhaicei institutii mai mult decat e decent; daca nu era podoaba de Charles, lucrurile stateau inca si mai bine, dar si cu magariile lui tot nu s-a depasit o limita. Cu regele Spaniei e un pic diferita situatia: regina tocmai a luat o salva de huiduieli acum fro 2 zile, iar regele insusi, cu excesele lui vânatoresti, cu victimele mai tinere si recente, sau mai vechi si batrane, ale maniei lui si clanului lui pentru armele de foc, au subrezit o institutie care si asa s-a vrut un fel de congelator al crizei din societatea spaniola. Congelatorul a functionat cat timp au curs banii din restul Europei, acum insa, atat vechile rani ale razboiului civil provocat de extrema dreapta care a abolit candva democratia, cat si miscarile centrifuge de esenta etnicista, e pe punctul de a se fi dezghetat; oamenii isi cer dreptul la demnitate, mii de copii furati de regimul fascist din familiile cu vederi de stânga, dintre care multi astfel de parinti au fost asasinati, acum cer sa cunoasca adevarul. E discutabil daca asta e posibil in context monarhic, si e si mai discutabil daca asta e un tip de cerere care satisfacuta, e compatibila cu pacea sociala. Asa se intampla cu marii criminali si marile crime, istoria îi bantuie si îi ajunge, mai devreme sau mai tarziu.

+2 (2 voturi)
Alexa Alexandru
21.07.2013, 23:01:58

Polonezii se grabesc vrand sa fie primii. Presedintele polonez Ii invita pe Filip si Mathilde sa viziteze Polonia. Noua regina Mathilde a Belgiei are radacini poloneze. Mama ei este contesa Anne Komorowska. Hai sa ii invitam si noi romanii. Face bine la imagine.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările