Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Nu?

53
11 May 2020 07:09:33
Traian Ungureanu

În mereu ignorata ei calitate de primă autoritate medicală a ţării, Curtea Constituţională a hotărît: cetăţenii români au dreptul de a se infecta, fără frică de amenzi, cu virusul preferat sau, în lipsa acestuia, cu materialul disponibil pe piaţă. Recenta clarificare a Curţii va fi, desigur, urmată de completări care vor declara gratuite serviciile medicale şi înmormîntările sau le vor acoperi din pensia specială a domnului Valer Dorneanu.

Nu e clar dacă PSD înţelege consecinţele acestor noutăţi, deşi e de presupus că va primi Hotărîrea Curţii, imediat după traducerea ei în maghiară.

Important e că, într-un fel sau acelaşi, problema epidemiei şi, mai ales, consecinţele ei economice dezastruoase au fost rezolvate. Istoria acestui triumf românesc a produs numai cîştigători. PSD, PNL, CCR şi Preşedintele Iohannis au colaborat exemplar. Societatea civilă e în concediu post-mortem şi absentează motivat.

Cele de mai sus n-ar trebui să răpească nimic din coloritul european al reuşitei. Tot ce au făcut şi continuă să facă liderii noştri politici e aliniat celui mai activ curent de gîndire şi acţiune european: declasarea, demiterea bunului simţ, abandonul leneş al noţiunilor de bază.

Ce s-a înţeles, poate, mai puţin e că decizia prin care CCR a reanimat, dintr-un foc, atîţia iepuri infestaţi e o reacţie la decizia unei alte instanţe. Şi, prin asta, un fel de a pune umărul, la desăvărşirea haosului comun european.

Curtea Constituţională a răspuns, în felul ei delicat-elefantin, la decizia prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a trimis un vagon de oxigen reţelei liberal-civice din România. Rectificarea cazului Kovesi era necesară. În absenţa ei, n-ar mai fi fost nimic de resuscitat. Să vizităm salonul.

Lumea noastră civilă s-a dosit într-o muţenie nobilă. Un guvern neales conduce România prin cea mai nenorocită criză cunoscută de la foametea din 1945 încoace. Fără soluţii, Preşedintele, PSD, PNL şi antrenorii lor nevăzuţi au pus în scenă farsa ”Transilvania pe limba altora piere”. România a dat, astfel, un exemplu de diversiune cretină, întrecut numai de Rusia, cu iniţiativa ei recentă de a ancheta, subit, crime de război finlandeze din 1941. De aici, una din puţinele certitudini pozitive ale acestor zile: şi serviciile noastre şi ale lor au învăţat meserie din acelaşi manual. E de sperat că măcar vacanţele şi le fac pe yacht-uri separate.

Decizia care a dat dreptate dnei Kovesi e foarte tehnică dar aeriseşte tabloul şi trebuie, neîndoios, aplicată. Efectele ei curg, deja. Sîntem, din nou, în dispozitiv electoral. Preşedintele a descoperit, iar, că PSD e corupt. PSD a luat, încă o dată, poporul în grijă, fără să-i spună că banii dăruiţi prin planul Ciolacu fac bine acum, îndatorează mai trîziu şi nu deschid economia. PNL e în pragul unor decizii micro-economice de mare precizie, cum ar fi numărătoarea  şomerilor ce vor fi salvaţi prin strategia macro-economică pe care acelaşi guvern o va lansa cu prilejul altei epidemii.

Rămîne Europa. Deîndată ce discutăm la acest nivel, trecem de la conflictele româneşti de clan la hărnicia ipocriziei intra-UE. Şi aici, tot o decizie juridică a dat peste cap starea de facto europeană. Şi, prin asta, a asigurat, de sus în jos, ce încearcă, de jos în sus, CCR. Haosul european e hrănit din toate izvoarele. Dejecţiile CCR îngroaşă, pe cît le stă în miros şi volum, marele fluviu pe care plutesc în derivă normele şi valorile UE.

O decizie extraordinară a Curţii Constituţionale Germane a retras în depou Banca Centrală Europeană şi a scos la mezat ordinea legală UE. Curtea Constituţională Germană a hotărît, în limbajul multilabirintic al jurisprudenţei europene contemporane, ceva brutal şi rafinat, neclar şi izbitor. Şi Curtea germană a reacţionat la o altă decizie de instanţă. E vorba de opinia Curţii Europene de Justiţie care a omologat practica prin care Banca Centrală Europeană a cumpărat 2 trilioane de euro-datorii, absorbind, astfel, impactul crizei financiare care a zdruncinat zona euro după 2010.  

Aceeaşi tehnică ar fi putut propti Italia, Spania şi alte state sud-europene desfigurate de întîlnirea cu virusul Corona. Însă, judecătorii germani au găsit că, prin asemenea intervenţii, Banca Centrală încalcă Tratatul (Constituţia) UE şi falsifică o economie în care companiile slabe trebuie lăsate să moară (cu tot cu naţiune în braţe). Pentru prima oară în istoria UE, un stat membru a decis că UE a încălcat legislaţia UE. Autoritatea legală a UE a fost declarată nulă pe teriotoriu german.

Injecţiile de fonduri germane prin contribuţii Bundesbank către Banca Centrală Europeană au fost declarate ilegale. Banca Centrală a primit răgaz trei luni pentru a-şi schimba metodele. Slăbiciunea constitutivă a unei uniuni mometare compusă din state democratice suverane e, acum, vizibilă.   

Rezumînd în termeni inteligibili, instanţa germană a decis că poate stabili ce e ordinea legală europeană. Adică a făcut din legile şi jurisprudenţa UE o figură geometrică neprecizată, declarată pătrat sau cerc, în funcţie de interpretarea germană.

Pe termen scurt, asta pune capăt economiilor Europei de Sud şi anunţă economiile Estice că ar face bine să se transforme în păşuni. Pe termen lung, aceeaşi decizie e un precedent care permite instanţelor naţionale să decidă, după capul lor, ce e ordinea legală europeană. În funcţie de cea mai nouă migrenă, polonezii şi ungurii vor avea dreptul să decidă că ordinea legală europeană îi lasă să facă tot ce li s-a interzis pînă acum. Urmînd vătămări cerebrale incomparabil mai grave, CCR va putea decide că toţi ciungii români au dreptul legal de a conduce bicicleta cu două mîini. Nefolosirea acestui drept va fi sancţionată cu amenzi aplicate Poliţiei rutiere.    

În partea serioasă a lucrurilor, rămîn oarecum notabile cîteva amănunte interesante: zona euro cade (cu o pierdere estimată la 7,5%)  iar Uniunea Europeană trece în regim de anarhie juridică. Acumularea derutelor continuă.

Totul a început cu startul ratat al Comisiei Europene, surprinsă zîmbind indiferent în faţa dramei Coronavirus din Sud. Spectacolul a continuat cu semnalul confuz trimis de trilioanele de euro din planuri de redresare fără susţinere - soluţia prin care Comisia a reuşit să vîndă iar presa să cumepre pielea ursului nenăscut din pădurea neînsămînţată.

Acum, dezordinea e consolidată şi legalizată de decizia Curţii Constituţionale Germane. Curtea s-a declarat Minister de Finanţe UE şi a fundamentat un paradox cu vicii gigantice. Căci, prin decizia Curţii, Germania suverană şi-a organizat propriul Brexit. Cu prevederea specială conform căreia Germania se separă de UE, reţinînd doar atribuţiile de lider UE.

În sfîrşit, pentru a da curs noii realităţi, UE a adoptat o altă decizie, bazată pe aceeaşi sofistică venerică: petrolul şi gazele au fost scoase din definiţia combustibililor fosili. Ceea ce spune că idila petro-gazoasă germano-rusă va continua cu binecuvîntarea ecologiştilor şi că sîngele apă nu se face, dacă e exceptat de la definiţia lichidelor.

Bijuteria decisivă a fost montată de Serviciul de Acţiune Externă UE (Ministerul European de Externe) care a reuşit să publice un Raport asupra tehnicilor de dezinformare pe tema Coronavirus, numai după ce textul a fost corectat de guvernul chinez. Principalul suspect a fost invitat să îşi descrie absenţa de la locul crimei.  

Dar morala publică va fi cum nu se poate mai bine apărată! Ne putem aştepta la demonstraţii anti-chineze de masă. Ele vor repeta marile mitinguri organizate de progresişti în sprijinul sparangheliştilor români purtaţi prin Europa. Dar şi împotriva distrugerii economiei mici pe care stă clasa de mijloc pe care stau marile discursuri progresiste. Mare noroc pe noi cu atîţia militanţi de caracter. S-ar zice că am fost loviţi de Norocavirus.

Ştim acum că UE s-a interpus între noi şi adevăruri vechi, doar spre a-le confirma pervers. Aşa de pildă, faimoasele cuvinte ale atenienilor, negociind cu adversari asediaţi, acum 2500 de ani - în descrierea lui Tucidide: ”După cum e mersul lumii şi după cum o ştim şi noi şi voi, legea îi priveşte doar pe cei la fel de puternici. Altfel, cei tari fac ce le stă în putinţă iar cei slabi suferă ce le e dat”.  

Morala naţională şi europeană a acestor zile spune că legea şi democraţia sînt un lux elastic şi privat, pentru uzul şi exchibiţionismul claselor şi naţiunilor superioare. Exact cum ne-a fost vorba, în decembrie ’89. Nu?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

Mircea Lupan
11.05.2020, 07:26:18

Faptul ca sunt comentatori care critica UE, (neomitand Germania si Franta), nu este relevant. E in obisnuinta unora, care o fac din teribilism, fudulie, din prostie sinonima cu convingerile partinice sau pe fondul unor tulburari psihice. In fine, unii sunt platiti sa o faca. Sunt doar cateva “voci” mazochiste, obisnuite sa fie gratulate cu dislike-uri. Dar faptul ca vine un fel de Pitie masculina, fost parlamentar european si ne toarna gogosi saptamanale pe aceeasi tema, este dezgustator. Ori e platit sau pus sa o faca (si de catre cine oare?) ori a ajuns in situatia in care e musai sa consulte un doctor de tartacute obsedate.

+5 (29 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.05.2020, 07:46:28

*************************** Decizile Curtii Constitutionale. 1) ”Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare pe motiv că nu au claritate şi predictibilitate. Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi între 20.000 şi 200.000 pentru nerespectarea ordonanţelor militare şi a condiţiilor de ieşire din case în perioada stării de urgenţă. Astfel, amenzile primite şi contestate în instanţă vor putea fi anulate în baza deciziei CCR.” Urmatorul pas care ar trebui facut de data asta de catre Parlament (pentru ca nu toti amendatii au stiinta sau putinta sa-si ia un avocat si sa conteste amenzile) : adoptarea imediata a unei legi in spiritul deciziei CC, lege prin care toate amenzile date populatiei in timpul starii de urgenta decretate si gestionate abuziv de Iohannis , Orban si restul derbedeilor politici neonazisti care-si spun ”liberali” si ”salvatori ai natiunii” sa fie declarate nule..! Iohannis, Orban Cîtu si restul cocalarilor liberali care au decretat si au gestionat starea de urgenta, daca nu le ajunge cascavalul bugetar pentru sifonat catre toate firmele penelistilor si clientelei lor politice, sa faca bine si sa le puna amenzi nemurilor lor, lacheilor si babuinizatilor care-i pupa-n dos toata ziua, nu pensionarilor si altor categorii de romani cinstiti si necajiti, pe care si-asa i-au, fugarit, vânat, ostracizat si umilit destul..! 2) ”Curtea Constituţională a admis miercuri sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Avocatului Poporului faţă de legea PNL prin care au fost abrogate toate pensiile speciale, cu excepţia militarilor şi angajaţilor MAI. Aşadar, pensiile speciale rămân în vigoare. Decizia CCR era previzibilă: specialiştii în drept au avertizat că abrogarea pensiilor speciale e neconstituţională.” Adica ceea ce stia tot satul, nu stiau genialul Iohannis si sclipitorii lui cocalari liberali..? Chiar si eu spus-o inca de la inceput (avand in vedere o decie anterioara a CCR) ca nu se poate nimeni atinge de pensii (inclusiv de cele speciale) decat prin..impozitare..! Iar babuinizatii iohannisti mi-au sarit atunci la gastireața, desi pana si un student la drept repetent cel putin 7 ani la rand stia asta, numai cocalarimea liberala si babuinizatii ei nu..!:)) Dar deh, au vrut si cocalarii liberali sa ”dea frumos din urechi” din punct de vedere electoral, si au luat-o iar in freza..! Acestia fiind spuse , e greu ca nu te gandesti la faptul ca numai niste politruci foarte slăbuț mobilati la mansarda , asa ca ei, cocalarii ”salvatori ai natiunii” si Fuhrerul lor cu cap de neamț mioritic, pot s-o ia in freza atat de des, de la CC..!:)) Mafiotii ăilalti, pesedistii, au din nou motive sa..jubileze..!:))

-12 (22 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.05.2020, 07:50:46

*************************** Petarda mediatica ”Kovesi -CEDO” 1)Dincolo de propaganda, e clar ca decizia CEDO nu a invinovătit (culpabilizat) pe nimeni ci doar a constatat că Luluța Eroinuța nu a beneficiat (cine a oprit-o?) de o cale de atac la decretul preşedintelui Iohannis, lucru care nu i se poate pune in carcă nici lui Tudorel Toader, nici CCR, nici unei oricare alte instanţe din România. Cine a oprit-o..? Pur si simplu Luluța n-a mai atacat nimic in instanta, pentru ca s-a enervat, si-a luat jucarica (bodyguardul SPP-ist de care n-o mai dezlipeste nimeni de ani buni, nici macar cand merge la duș) si a plecat la Bruxellles, unde multinationalele care-au jefuit Romania ani intregi sub protectia ei, aranjasera deja cu birocratii corupti din staff-ul UE (pe care tot ele, multinationalele, ”i-au facut oameni”), sa-i ofere Lulutei o sinecura babana si un post care s-o gâdile la sentiment (ca in alta parte are grija SPP-istul nedezlipit) si sa-i alunge supărarea si dorul de Negulestii-Zdreanta, Coldea si alti fosti colaboratori apropiati si intimi, impreuna cu care ”decapa” pe cine voia muschii ei, la orice ora din zi si din noapte, fara sa-i spuna nimeni nici macar ”Ein Volk, ein Reich, ein Führer", pentru ca era prea evident cine-i Volk-ul, Reich-ul si Führărița..! (Deci, mai in gluma mai in serios, dupa decizia CEDO e limpede ca Iohannis trebuie s-o despagubeasca pe Luluța Kovesi. Punct..! Din banii lui si a devastatoarei Carmelina Feciorelnica. Ca doar el, Iohannis a demis-o pe biata Luluța Imaculada, , fara sa-i dea timp neprihănitei sa se apere in fata unei instante..! Sobolanului rosu Gusti Lazar cum a putut sa-i tina spatele pena a iesit tortionarul la pensie, iar pe biata Luluța a zvarlit-o din functie ca pe-o masea stricata..!? Traiasca Luluța..! La bulau cu Iohannis..!) 2) Da..! 4 ani(toamna lui 2014-toamna lui 2018) au tacut toti si au privit pasivi ca niste lasi care se stiau corupti, cum statul de drept, drepturile si libertatile constitutionale sunt calcate in picioare de niste escroci aflati in fruntea institutiilor de forta (SRI si DNA) precum Coldea si Kovesi, ambii insetati de putere absoluta si discretionara..! Au tacut parlamentarii, a tacut presedintele ICCJ, a tacut Procurorul General, a tacut pana si presedintele Romaniei, el insusi un escroc imobilar cu 17 dosare penale..”clasate”, au tacut jurnalistii -”cainii de paza ai democariei” Au tacut si atunci, tac si acum , cand sub pretextul pandemiei si a ”starii de urgenta”, jigodismul politic aflat in cele mai inalte functii din statul roman , a calcat din nou in picioare drepturile si libertatile constitutionale si universale ale cetatenilor..! Si, din cand in cand , pentru a distrage atentia de la asta, propagandele lor scot ”la inaintare” cate-o ”petarda” sau ”fumigena” de genul celei de azi cu ..Luluta si CEDO..! Iar babuinizatii..pun botul imediat..!:)) Cert este ca numai intr-o tara ca Romania, cu un Procuror General si apoi sef DNA ca Laura Codruța Kovesi, un escroc imobiliar urmarit in 17 dosare penale, putea ajunge presedinte. dandu-se ”Alba ca Zapada”..!

-15 (23 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.05.2020, 07:55:27

*********************** Epilog De rasul lumii e si alta chestie...! Genialul Iohannis si restul sclipitorilor liberali aflati de la guvernare, credeau ca vor intimida CCR cu ajutorul birocratilor corupti din staff-ul de la Bruxelles, care birocrati corupti din staff-ul de la Bruxelles au ordonat ,,ghioceilor” lor din CEDO sa dea ”pe repede-inainte” o decizie favorabila lui Kovesi (taman cu o zi inaintea pronuntarii CCR pe cele doua sesizari), decizie cu care sperau ei ca-i vor..timora pe judecatorii CCR pana acolo incat acesita vor pocni din calcaie in fata cuiva anchetat in 17 dosare penale si a lustragiului acelui cuiva, si el fost subiect de ancheta intr-un dosar penal, iar drept urmare judecatorii CCR vor da decizii care sa le ”gadile in mod placut urechile” genialului strateg Iohannis , inspiratului tactician Orban si, in general, restului de ”salvatori ai natiei” care-si spun ”liberali” ..! Si, cand colo, CCR le-a tras-o freza la amandoi de o sa-i usture mai mult decat isi inchipuie cei doi ”pui de daci” , pentru ca cele doua decizii de azi ”deschid”, sunt inceputul, unei ”distractii” mai mari decat pot gandi cei doi Cârmaci de geniu ai tarii si ai PNL, precum si stapânii lor din CORUPTUL staff de la Bruxelles-via Berlin.

-12 (22 voturi)
gmbplay
11.05.2020, 07:58:09

Totusi , nici macar nu vreau sa ma gindesc la varianta Romania non ue . Rau cu rau , dar muuuuult mai rau fara rau .

+11 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările