"Nu toţi românii au bani să meargă să viziteze mormântul lui Brâncuşi la Paris". Ar trebui repatriate osemintele sculptorului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul român Constantin Brâncuşi a murit la Paris, pe 16 martie 1957
Artistul român Constantin Brâncuşi a murit la Paris, pe 16 martie 1957

Un miting de susţinere dedicat repatrierii osemintelor lui Constantin Brâncuşi are loc miercuri în faţa Palatului Parlamentului, la iniţiativa poetului Laurian Stănchescu. Joi va avea loc un miting în faţa Guvernului României, în acelaşi scop, între orele 11.00 - 13.00.

Laurian Stănchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor România, şi-a propus să aducă în ţară osemintele sculptorului Constantin Brâncuşi, îngropat în Franţa. În ultimii ani el a organizat diverse manifestări pentru repatrierea în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi.

"Brâncuşi a vrut să revină în ţară, la Hobiţa, dar a fost refuzat. În 28 februarie 1951 el a anunţat că vrea să revină în ţară şi să doneze 230 de opere de artă, 41 de desene, 1.600 de fotografii şi tot atelierul de la Paris. Academia Populară, în speţă preşedintele ei Mihail Sadoveanu, l-a refuzat. Motivul invocat: operele lui Constantin Brâncuşi sunt decadente şi nu slujesc interesului socialist. În 1955 el a fost refuzat şi umilit din nou de către statul român", a spus pentru adevarul.ro poetul care a organizat mai multe marşuri pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Vezi aici detalii!

Laurian Stănchescu (foto) reaminteşte dorinţa lui Constantin Brâncuşi de a fi repatriat în România pe care i-a mărturisit-o pe patul de moarte, în 16 martie 1957, părintelui Teofil Ionescu, episcopul Bisericii Române de la Paris: "Mor cu sufletul neîmpăcat că mor departe de ţara mea şi voi putrezi în pământ străin şi nu voi putea fi înmormântat la Hobiţa alături de mama mea".

"A murit şi a trăit româneşte la Paris", menţionează poetul.

Potrivit acestuia, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a semnat în 5 octombrie un document prin care susţine repatrierea rămăşiţelor lui Brâncuşi.

"Am reuşit să adunăm mai mulţi oameni de cultură, inclusiv academicianul Nicolae Breban, dar şi politicieni, precum Victor Socaciu, Daniel Oajdea sau Mariana Câmpeanu, care mă susţin în acest demers. Totodată, am avut discuţii şi la Ministerul Culturii", precizează Laurian Stănchescu

MAE: Repatrierea lui Cioran, Eliade şi Brâncuşi în România ar diminua semnificativ afluxul de turişti

În aprilie ministerul român de Externe afirma că repatrierea rămăşiţelor lui Emil Cioran, Mircea Eliade şi Constantin Brâncuşi ar diminua semnificativ afluxul de turişti şi ar reduce  posibilităţile de cunoaştere a acestora de către publicul larg.

"Rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi şi Emil Cioran se găsesc în cimitirul Montparnasse (Paris, Franţa) , iar cele ale lui Mircea Eliade în cimitirul Oak Woods (Chicago, Statele Unite), aceste locuri fiind vizitate, anual, de zeci de mii de turişti din întreaga lume, mormintele lor fiind bine puse în evidenţă, monumentale şi marcate. Eventuala repatriere ar scoate numele celor trei de pe lista figurilor culturale internaţionale care îşi găsesc odihna în aceste locuri, aspect ce ar reduce posibilităţile de cunoaştere a lor de către publicul larg din întreaga lume. Prespunând chiar că ar putea fi identificate în România locuri de veci suficient de reprezentative, afluxul de turişti ar fi semnificativ diminuat", se arată în răspunsul  semnat de ministrul Teodor Baconschi la o interpelare a deputatului PNL Călin Potor. Vezi aici mai multe detalii!  

Mariana Câmpeanu: "Nu toţi românii au bani să meargă să îl vadă la Paris"

Deputatul PNL Mariana Câmpeanu, unul dintre susţinătorii ideii de repatriere a osemintelor lui, afirmă că locul sculptorului este în România, şi nu în Franţa.

"Avem un mare sculptor recunoscut în toată lumea. Mi se pare normal ca acest om să fie îngropat în ţara lui, unde toată lumea trebuie să îl cunoască. Dacă regimul trecut nu a reuşit, măcar cel din prezent să facă acest lucru. Nu mi se pare că este normal ca dacă stimezi un om să mergi la Paris şi nu în ţara ta. Nu toţi românii au bani să meargă acolo", a declarat deputatul pentru adevarul.ro.

image
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi
image

Coloana Infinitului, aleasă „Simbolul României“

Coloana Infinitului, creaţia lui Constantin Brâncuşi, a fost desemnată de cititorii "Adevărul" şi adevarul.ro simbolul României într-o campanie care s-a derulat timp de o lună.

Criticul de artă Pavel Şuşară s-a declarat profund emoţionat de alegerea făcută de cititorii. El crede că imaginea poporului român - dominat de elemente estice, dar cu manifestări şi tendinţe occidentale - se îmbină perfect cu sculptura lui Brâncuşi. Vezi aici detalii!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite