Număr unic de urgenţă pentru atacurile cibernetice: 1911

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), va lansa, pe 2 mai, un număr unic pentru raportarea atacurilor cibernetice.

România va avea un nou număr de urgenţă, destinat problemelor de natură cibernetică, care va putea fi apelat începând cu data de 2 mai. Numărul 1911 este lansat de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), instituţie aflată în subordinea Ministerului Comunicaţiilor. Serviciul va putea fi folosit de oricine. 

„Vom lansa prin Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică un număr unic, apelabil din toate reţelele, la care vor putea fi raportate toate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice şi de către instituţiile publice”, a precizat ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, conform Playtech.

Cei care vor apela 1911 vor primi asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere. Ministrul Comunicaţiilor a subliniat şi faptul că românii nu sunt la curent cu riscurile la care le sunt expuse datele stocate pe un computer, spre exemplu. „În România, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară”, consideră Petrescu. 

El a spus că atacurile cibernetice provoacă anual la nivel mondial pierderi de peste 400 miliarde de euro. „Impactul criminalităţii informatice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăşi securitatea internă a Uniunii Europene. Conform unui studiu, peste 50% dintre cetăţenii UE se consideră neinformaţi în privinţa ameninţărilor cibernetice, iar circa 70% dintre firme au cunoştinţe minime privind riscurile cibernetice. În România, educaţia digitală în privinţa securităţii informaţiilor continua să fie deficitară”, a spus ministrul. 

Cei care vor apela 1911 vor primi asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere.Programul call center-ului va fi de luni şi până vineri, între orele 06.00 şi 22.00.

SRI-ul va combate atacurile cibernetice

Şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) ia atitudine, mai ales în contextul alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale din acest an. Experţii SRI susţin că în timpul desfăşurării scrutinelor electorale din acest an există posibilitatea ca diferite ţări cu interese politico-economice să influenţeze procesul electoral prin utilizarea unor atacuri cibernetice. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este instituţia care se ocupă de gestionarea alegerilor din România, iar sistemele informatice utilizate la alegeri sunt dezvoltate de AEP, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, dar şi companii private de IT, spune Agerpres.

Concret, specialiştii Centrului Naţional ”Cyberint” din cadrul SRI au elaborat cinci scenarii în cazul unor posibile atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice folosite de instituţiile publice în perioada alegerilor.

 Pe baza experienţei statelor care s-au confruntat cu atacuri cibernetice, specialiştii Cyberint au elaborat cinci scenarii cu privire la interferenţa unor actori externi în alegeri: (1) Infectarea sistemelor IT utilizate în cadrul procesului electoral, prin atacuri cibernetice asupra Registrului Electoral Central şi asupra sistemelor informatice folosite la centralizarea şi numărarea voturilor. Un asemenea atac cibernetic ar afecta integritatea listelor de alegători şi ar altera parţial rezultatul alegerilor; (2)  Interceptarea comunicaţiilor existente între misiunile diplomatice ale României şi AEP prin atacuri cibernetice; (3) Operaţiuni de propagandă şi dezinformare - prin crearea de conturi false pe platformele de socializare şi transmiterea de informaţii false (fake-news) către un număr cât mai mare de persoane. Aceste operaţiuni pot favoriza un anumit candidat şi denigra un contracandidat, prin propagarea de ştiri false cu ajutorul ”trolilor”; (4) Distribuirea de documente cu caracter confidenţial obţinute ca urmare a unor atacuri cibernetice; (5) Atacuri cibernetice asupra infrastructurilor IT ale unor trusturi media româneşti.

Specialiştii Cyberint recomandă ca în perioada alegerilor să ţinem cont de mai multe soluţii pe care le avem la îndemână: testarea riguroasă a sistemelor informatice utilizate în procesul electoral, utilizarea de soluţii de back-up la intervale cât mai scurte de timp şi realizarea de campanii de conştientizare la nivelul opiniei publice cu privire la riscurile asociate campaniilor de propagandă şi dezinformare.

Preocuparea specialiştilor români vine după ce, în ultimii ani, grupări ruseşti au lansat atacuri cibernetice pentru a influenţa rezultatul alegerilor din Ucraina (gruparea de hackeri CyberBerkut a compromis şi blocat în anul 2014 sistemul informatic al Comisiei Centrale de Alegeri), Marea Britanie (campanii agresive pro-Brexit prin utilizarea unor sisteme de ”boţi” de către organizaţia rusească Internet Research Agency), SUA (atacuri cibernetice din Rusia şi denigrarea candidatului Hillary Clinton), Germania (atac cibernetic în anul 2015, care a vizat Parlamentul şi birourile cancelarului Angela Merkel).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite