Numărul de îmbolnăviri, în creştere în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS) au avertizat că România este singura ţară unde numărul de îmbolnăviri de gripă nouă este în creştere, în timp ce în celelalte ţări din Europa numărul cazurilor de infectare cu virusul A(H1N1) este în scădere.

Explicaţia pentru situaţia din România vine de la faptul că, la noi, virusul a început să acţioneze cu câteva luni mai târziu decât în cele mai multe state europene. Ultimele raportări arată că, în ţara noastră, numărul infecţiilor acute respiratorii a crescut cu peste 25% săptămâna aceasta faţă de săptămâna precedentă.

În ultimele 24 de ore, alţi 29 de români au fost confirmaţi cu gripă A(H1N1). Potrivit datelor de la Ministerul Sănătăţii, cazurile noi au fost înregistrate în judeţele Iaşi (6), Covasna (5), Botoşani, Constanţa (4), Cluj (2), Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Ilfov şi Bucureşti (câte un caz).

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în afară de România, transmiterea virusului rămâne ceva mai intensă în ţări precum Polonia, Ungaria sau Moldova. O altă cauză a răspândirii virusului, spun specialiştii, este că mulţi dintre români au refuzat să se vaccineze.

Până acum au fost imunizaţi peste un milion de români. Cei care refuză să se vaccineze se tem de eventualele efecte secundare ce pot fi provocate de vaccinul împotriva gripei noi.

Oficiali din Institutul Cantacuzino susţin că atunci când în Anglia şi Spania erau anunţate zeci de cazuri gripă nouă, specialiştii de la Bucureşti intensificaseră măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor la intrarea în ţară.

„După ce boala a ajuns să se transmită la nivel naţional, am făcut toate demersurile să realizăm vaccinul potrivit calendarului stabilit, cu scopul limitării îmbolnăvirilor. Din păcate, oamenii au acceptat vaccinarea în număr mai mare abia în ianuarie 2010.

Probabil că vom mai avea o perioadă cu intensitate crescută, până spre sfârşitul lunii, după care sperăm să mai scadă. Sperăm, de asemenea, să nu avem un al treilea val", au precizat surse de la Institutul Cantacuzino.

OMS în audienţă la Consiliul Europei

Acuzaţi de lispă de transparenţă în gestionarea gripei porcine, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vor răspunde marţi, la Strasbourg, la întrebările parlamentarilor din Consiliul Europei. Organizaţia a fost acuzată de epidemiologul Wolfgang Wodarg, deputat socialist în Consiliul Europei, că a exagerat ameninţarea gripei calificând-o drept „pandemie" sub presiunea laboratoarelor farmaceutice. La 7 ianuarie, parlamentarii din Consiliul Europei au cerut crearea unei comisii de anchetă pentru a evalua „ameninţarea falselor pandemii pentru sănătate".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite