Numărul jandarmilor care susţin că au fost agresaţi la protestul din 10 august a ajuns la 62. Procurorii au reunit plângerile într-un dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

62 de jandarmi susţin că au fost agresaţi la protestele din 10 august, deşi nu fiecare a depus plângere. Aşa susţin procurorii care anchetează incidentele violente de la mitingul diasporei. Fiind înregistrate mai multe sesizări colective reprezentanţii parchetului au reunit cauzele într-un singur dosar. În acelaşi timp, la sfârşitul săptămânii trecute peste 700 de protestatari depuseseră plângeri împotriva jandarmilor.

„S-a întocmit o primă statistică. La acest moment, se efectuează cercetări cu privire la agresarea a 62 de persoane care au avut calitatea de organ de Jandarmerie. Vă precizez faptul că nu fiecare dintre aceste persoane au depus plângere, unele sesizări privesc 10-12 persoane. O mare parte dintre aceste persoane au depus şi plâgere. Iniţial s-a întocmit un dosar pentru fiecare persoană vătămată, toate aceste dosare au fost reunite, iar acum există un singur dosar în care se efectuează cercetări cu privire la agresarea celor 62 jandarmi”, au precizat, potrivit Mediafax, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei.

Pe de altă parte, şi procurorii militari de la Parchetul General continuă cercetările şi au cerut o expertiză fizico-chimică a gazelor lacrimogene folosite de către jandarmi la protestul din 10 august, cercetările urmând a fi efectuate de experţi din Institutul de Expertize Criminalistice. Până vineri, au fost înregistrate 705 plângeri depuse de cei care au participat la proteste.

„În urma activităţilor desfăşurate până astăzi, 24 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secţiei parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestaţiei din Piaţa Victoriei din Bucureşti, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 705”, informează reprezentanţii Parchetului General.

De asemenea, procurorii militari au mai solicitat o expertiză a substanţelor gazelor lacrimogene folosite de către jandarmi.

„Totodată, în cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanţelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniţia şi în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice”, mai spune Parchetul General.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare. Dosarul a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Peste 700 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite