Numele domnitorilor Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, înscrise pe armele folosite în atacul terorist din Noua Zeelandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australianul Brenton Tarrant, autorul atacului din Noua Zeelandă, scrisese mai multe nume de personaje istorice pe încărcătoarele armelor, considerându-le, cel mai probabil, eroi ai creştinătăţii. Aici apar numele lui Şteafn cel Mare şi Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti între 1678 şi 1688. Acesta din urmă a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, dar a fost de partea otomanilor.

Pe încărcătoare mai apar şi numele altor personaje istorice, precum Edward Codrington şi Dmitri Seniavin (amirali care i-au învins pe turci în 1827 în bătălia de la Navarino), Marc Antonio Bragadin (comandant veneţian care a apărat fără succes Ciprul de otomani şi a murit torturat de aceştia), Ernst Rüdiger von Starhemberg, generalul care a apărat Viena în 1683 sau Ştefan Lazăr (cneazul sârb învins de turci la Kosovopolie).

CITEŞTE ŞI Masacrul din Noua Zeelandă: Asasinul a fost recent în Bulgaria. A vrut să "descopere locuri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice"

Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti a participant la asediul otoman asupra Vienei, din 1683. Acesta a fost de fapt unul dintre aliaţii otomanilor în amintita luptă, în condiţiile statului său de vasal, deşi unii dintre cronicari spun că mica sa armată nu a participat activ la asaltul împotriva creştinilor. Ulterior, lui Şerban Vodă i se atribuie un plan privind alungarea otomanilor din Europa, pe care nu a mai avut timp să îl ducă la capăt.

Conform imaginilor postate pe reţelele sociale, pe armele şi încărcătoarele autorului atacului armat de la Christchurch era înscripţionat şi numele lui Ştefan cel Mare.

Un trăgător a deschis focul asupra a peste 200 de oameni în moscheea Al Noor din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă. Şeful poliţiei din Noua Zeelandă, Mike Bush, a transmis că numărul persoanelor decedate a ajuns la 49, după ce mai mulţi dintre cei răniţi au murit la spital. El a mai precizat că un bărbat aflat în custodie a fost pus sub acuzare pentru crimă.

Unul dintre autorii atacului armat de la Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, s-a filmat în timp ce se deplasa către moscheea Al Noor, din centrul oraşului. Atacatorul s-a identificat ca fiind "Brenton Tarrant" - un bărbat alb, de 28 de ani, de origine australiană, conform presei locale, iar Twitter a închis un cont de utilizator pe acest nume.

În duba sa s-ar fi aflat arme, muniţie şi canistre cu benzină. El a luat arma şi a intrat în moschee, iar prima victimă  fost împuşcată chiar la uşă, conform New Zealand Herald. Bărbatul avea asupra sa cel puţin o armă automată şi mi multe rezerve de munţie. Înaintea atacului, Tarrant postase online un documentul de 73 de pagini antimigraţie şi rasist, în care este acuzat “genocidul împotriva europenilor” reprezentat de migraţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite