Numele lui Gabriel Oprea, într-o anchetă deschisă de Parchetul General privind posibile fapte de instigare la plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea la DNA - foto Eduard Enea
Gabriel Oprea la DNA - foto Eduard Enea

Procurorii Parchetului General efectuează cercetari cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la plagiat într-un dosar în care este implicat fostul viceprim-ministru Gabriel Oprea. Jurnalista Emilia Şercan, care a documentat mai multe articole privind plagiatul unor lucrări de doctorat, a fost audiată ca martor.

 „În cauză, procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la <<plagiat>>”,  a comunicat Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Parchetului General, pentru Hotnews.

Oficialii din Parchet nu au dezvăluit care sunt persoanele vizate de anchetă, motivând că aceste informaţii „nu pot fi furnizate în prezent întrucât ar impieta asupra bunului mers al anchetei”.

Postarea Emiliei Şercan

Solicitarea a fost făcută după ce, jurnalista Emilia Şercan a povestit pe facebook, că pe data de 31 mai, a fost audiată de procurori în calitate de martor, privind mai multe articole publicate în legătură cu tezele de doctorat ale unor şefi din parchete, Poliţie sau diverşi politicieni.

„Ieri am fost la Parchetul General în calitate de martor într-un preafrumos dosar care vizează plagiatul lui Gabriel Oprea şi reţeaua plagiatorilor de doctorate coordonată de el. Dosarul are la baza toate anchetele mele publicate anul trecut despre impostură lui Gabriel Oprea. Asta e şi motivul pentru care am fost chemată că martor, însă sunt şi alte lucruri importante pe care vreau să le spun aici.
Parchetul General face cercetările în legătură anchetele mele despre teza de doctorat plagiată a lui Gabriel Oprea, dar şi despre cele care vizau modul ilegal în care Oprea a devenit profesor universitar şi conducător de doctorat, modalitatea ilegală în care s-a transferat că profesor de la Colegiul Naţional de Apărare la Academia de Poliţie şi de la Academia de Poliţie la Academia Naţională de Informaţii a SRI.

În acelaşi dosar se fac cercetări şi despre informaţiile publicate de mine în legătură cu tezele de doctorat ale lui Bogdan Licu (procuror general adjunct al României), Neculai Onţanu (fost primar al Sectorului 2), Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea şi avocata lui Victor Ponta), Adela Popescu (secretara lui Gabriel Oprea), Mihai Stănişoară (fost ministru al Apărării) şi Dumitru Pârvu (fost adjunct al Poliţiei Române).

Situaţia în care Parchetul General face cercetări care îl vizează pe procurorul general adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu, mă pune pe gânduri, pentru că şi situaţia lui Bogdan Licu este una cu totul specială - aşa cum am scris din august anul trecut - nu doar pentru că este adjunctul şefului instituţiei unde se derulează cercetările, dar şi pentru că acesta a comis un evident fals în declaraţii.

La susţinerea tezei de doctorat, care a avut loc în dată de 14 iulie 2011, Licu a depus o declaraţie pe propria răspundere prin care se angaja în acord cu Legea Educatei nr. 1 din 5 ianuarie 2011 că teza "nu conţine porţiuni plagiate, iar sursele bibliografice sunt indicate în teza şi părţile preluate din aceste surse sunt semnalate, în concordanţă cu legislaţia română şi convenţiile internaţionale privind dreptul de autor".

Semnale că justiţia în România a început să funcţioneze există, însă cum putem fi siguri că în acest dosar nu vor există presiuni instituţionale sau că dosarul va rămâne la procurorul care îl instrumentează acum şi că nu va ajunge la un alt procuror, pitit prin vreun sertar nişte ani de zile astfel încât să atingă termenele de prescripţie? Eu, una, garantat voi urmări cu atenţie şi preocupare acest dosar, cu atât mai mult cu cât sunt martor, chiar şi de va fi nevoie să merg pe treptele parchetului pentru a-l întreba pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, despre independenţa magistraţilor şi despre situaţia domnului Licu, vizat de acest dosar.”
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite