Nunta pricipesei Ileana, ultima căsătorie monarhică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 23 decembrie 1926, Principesa Ileana şi-a sărbătorit majoratul. De acum, conform Statutului membrilor Familiei Regale, Regina Maria o putea declara pe fiica sa "emancipată", adică..."bună de măritat".

Spune-ţi părerea în dezbaterea: "Monarhia salvează România"! Ce părere ai?

Avea Regina Mama planuri matrimoniale pentru Domnita Ileana? Legăturile matrimoniale stabilite până atunci de familia regală româna au fost încheiate cu familii domnitoare din ţări balcanice vecine. La 21 februarie 1921, Principesa Elisabeta de România s-a căsătorit cu Diadohul (Principele Moştenitor) George al Greciei, iar pe 10 martie 1921, s-a încheiat o altă căsătorie cu familia regala greacă, între Elena de Grecia,cumnata Elisabetei, şi Carol, Principele Moştenitor al României.

„Soacra balcaniilor” caută o partidă bună pentru Ileana

Tabloul matrimonial a fost completat la 8 iunie 1922, prin căsătoria Principesei Maria cu Alexandru I Karageorgevici al Serbiei, viitorul rege al Regatului Sîrbo-croato-sloven. Suverana României devenise o "soacra a Balcanilor".

Regina era foarte mândră de "expansiunea" matrimonială a familiei sale, caci asa cum se întreba în februarie 1925 un oaspete american al Curţii Regale: "Cîte regine ale Europei au fiice care au devenit ele însele regine?". În cazul Ilenei, regina îi declara amuzată aceluiaşi oaspete ca fiicei sale favorite îi rămăsese, pentru completarea tabloului matrimonial balcanic, tronul regatului Bulgariei sau că putea avea parte de un destin regal mult mai strălucit ca regina a Angliei sau a Franţei (!). Cu toate acestea, Reginei Maria nu-i plăcea să recunoască ca a influenţat căsătoriile copiilor săi.

În anul 1924, ea declara presei: "Niciodată nu-mi voi sacrifica copiii. Ei se vor căsători cu aceia pe care-i vor alege". Dar într-o scrisoare din ianuarie 1929, Regina Maria îi scria fiului sau Carol, că ar dori sa o căsătorească pe Ileana cu un prinţ străin bogat care ar accepta să locuiască în România.

Citeşte articolul integral pe historia.ro

Mai citeşte şi:

Cum a abdicat Regele Mihai

Casa de Hohenzollern-Sigmaringen şi Regii României

Istoria conflictelor dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzoller

Cum era sa fie înlocuit Ferdinand cu Franz Joseph

Nunta pricipesei Ileana, ultima căsătorie monarhică din România

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite