Eveniment

articolul anterior articolul urmator

NZZ, despre România: Un front ortodox împotriva Vestului

100
26 Oct 2021 18:53:46
Deutsche Welle
Traseul european al României, pus la încercare de mişcări naţionalist-religioase tot mai influente?
Traseul european al României, pus la încercare de mişcări naţionalist-religioase tot mai influente?

„În România creşte influenţa unor mişcări naţionalist-religioase, care trimit la fascismul din perioada interbelică” - apreciază Oliver Jens Schmitt în cotidianul elveţian de limbă germană Neue Zürcher Zeitung.

Ziarul elveţian Neue Zürcher Zeitung scrie luni pe larg, sub semnătura lui Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Viena, despre modul în care „Biserica şi Academia ameninţă prin idelogia naţionalist-ortodoxă legăturile României cu Occidentul". În România, mişcările naţionalist-religioase ar fi dobândit importanţă publică în ultimii ani, cu sprijin din partea Rusiei, după ce au funcţionat multă vreme în substratul politico-social, avertizează semnatarul analizei din NZZ.

Biserica şi Academia: instituţii foarte influente în societatea românească

Schmitt aminteşte de participarea Patriarhului Daniel şi a preşedintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la o ceremonie la mănăstirea Putna, unde l-ar fi aplaudat pe liderul studenţesc Silvian-Emanuel Man, cunoscut pentru discursurile sale naţionaliste şi simpatiile legionare. Autorul articolului din NZZ menţionează şi ambivalenţa Bisericii Ortodoxe Române în ceea ce priveşte Mişcarea Legionară (pe care nu ar fi condamnat-o oficial niciodată) şi legat de fostul lider al acesteia Corneliu Zelea Codreanu (a cărui venerare ar fi tolerată mai cu seamă în mănăstiri). 

Biserica Ortdoxă se bucură de prestigiu în rândul populaţiei şi doar puţini intelectuali se încumetă să vorbească despre abuzurile din rândurile clerului şi să-i critice pe ierarhi. Biserica este influentă atât din punct de vedere economic, cât şi mediatic iar autorităţile politice se străduiesc să le fie pe plac mai marilor bisericeşti. Ca exemplu, Schmitt aminteşte că preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat recent pe Patriarhul Daniel cu un înalt ordin al statului român (cea mai înaltă decoraţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan - n.red.).

România Bucureşti Catedrala Mânturii NeamuluiPatriarhul Daniel (dreapta), la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului

Articolul din NZZ arată că, dacă în vestul Europei reprezentanţii Bisericii şi ai mediului academic se amestecă rareori în politică, în est lucrurile stau cu totul altfel: Biserica şi Academia sunt foarte bine văzute în România, în calitate de apărători ai tradiţiilor naţionale - mai ales Biserica ar fi aici un factor decisiv, notează autorul.

Acesta mai scrie că preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, ar alimenta de mai mulţi ani discursul naţionalist şi ar căuta apropierea de Biserică. Pop (bănuit că ar fi fost colaborator al Securităţii, la fel ca Patriarhul Daniel) ar fi sprijinit de mai multă vreme de portalul rusesc de propagandă Sputnik, de care nu s-ar fi distanţat niciodată. Pop ar fi vehiculat de PSD ca posibil candidat al formaţiunii la viitoarele alegeri prezidenţiale. Criticii mai acuză Academia condusă de Pop de semnale antisemite: în istoria României, semnată de acesta, numărul evreilor ucişi în Pogromul de la Iaşi din 1941 ar fi cu mult mai mic decât în realitate; în plus, Pop s-ar fi distanţat cu mare întârziere de o conferinţă în onoarea lui Nicolae Paulescu, considerat descoperitorul insulinei şi cunoscut şi vocal antisemit.

Ascensiunea AUR şi rolul Rusiei

Articolul din NZZ precizează că mult mai îngrijorătoare decât înscenările naţionalist-religioase radicale ale liderului studenţesc Man ar fi aprobarea acestui tip de discurs de către anumite figuri politice importante ale ţării. Fenomenul nu ar fi nou, întrucât tabăra postcomunistă ar fi perpetuat după 1989 elemente naţionaliste, izolaţioniste, antioccidentale şi latent antisemite ale ideologiei regimului comunist.

Mai mult, acest curent are acum din nou reprezentare şi în Parlamentul României, prin formaţiunea AUR, un fel de continuator, în opinia autorului, al ideologiei fostei formaţiuni apropiate de serviciile secrete Partidul România Mare, al lui Corneliu Vadim Tudor. 

România partidul ultranaţionalist AURLiderii partidului AUR, George Simion (centru) şi Claudiu Târziu (stânga), la o conferinţă de presă după alegerile de la sfârşitul lui 2020

AUR ar fi prezentat în ultima campanie electorală imaginea unui Vest decadent, reuşind să speculeze cu succes frustrările alegătorilor atât în ţară, cât şi în diaspora.

Materialul din NZZ notează că România este cea mai mare ţară membră a Uniunii Europene din sud-estul Europei şi un important partener în NATO - fiind prin urmare şi o ţintă a încercărilor de destabilizare ale Moscovei. Ţară cu limbă romanică şi confesiune majoritar ortodoxă, România are, începând din secolul 19, probleme în poziţionarea sa între Vest şi Est, remarcă Oliver Jens Schmitt.

Acesta deplânge actualele probleme politice din ţară, cu destrămarea coaliţiei de guvernare. Forţele pro-occidentale ar face în prezent aceleaşi greşeli comise în perioada 1996-2000 de Convenţia Democrată. De pierdut ar avea în primul rând societatea românească - aceasta confruntându-se cu problema majoră a emigraţiei în masă, pe fondul perspectivelor modeste pentru cei care rămân în ţară.

Eşecul partidelor pro-europene dă apă la moară extremiştilor, sprijiniţi de BOR şi de intelectuali naţionalişti, atrage atenţia Schmitt. Partidele pro-occidentale evită conflictul deschis cu aceste forţe naţionaliste, din raţiuni de ordin electoral.

În timp ce naţionalist-ortodocşii laudă importanţa trecutului, forţele democratice par să îl fi uitat: povestea tristă a Convenţiei Democrate ar trebui să servească drept lecţie pentru a evita deraierea României de pe traseul pro-european. Partidele pro-Vest ar trebui să le explice oamenilor ce înseamnă de fapt opţiunea naţionalist-ortodoxă: o autarhie în sărăcie, într-un geostrategic ţinut al nimănui, între UE şi Rusia - sau un rol de vasal pe orbita lui Vladimir Putin.

Articol publicat de Deutsche Welle

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Radu Mircea
26.10.2021, 18:58:56

Articol ce are in compozitie mult,mult rahat turcesc.

-6 (56 voturi)
Iulian Arion
26.10.2021, 19:05:12

Cultul lui Zelinski/Codreanu este sanctionat penal. Autorul trebuie sa aduca probe in instanta. Prin ce manastiri se practica acest cult al criminalilor? Zelinski a impuscat martorul acuzarii in procesul in care el era acuzatul! Faptul ca niste barbati grasi cu "burta dela bere" , cheliosi si scunzi isi zic intr-un fel, nu inseamna nimic. Beau si ei o bere si saluta cu salutul roman. Miscarea legionara a lichidat-o Antonescu in 1941, cand a ordonata militarilor "sa traga in plin". Articol din categoria: "Romania nu-i pe langa Ungaria? Daca DA, baga ceva nationalism, obscurantism" Exact un articol de propaganda

-26 (48 voturi)
Cornel Cazacu
26.10.2021, 19:07:58

Huserăiștii controlează demult DW.

-5 (27 voturi)
Iulian Arion
26.10.2021, 19:14:43

"România are, începând din secolul 19, probleme în poziţionarea sa între Vest şi Est, remarcă Oliver Jens Schmitt." A remarcat gresit. Romania, la fel ca Polonia, este asezata pe o falie geostrategica. Din cand in cand, aceasta falie se misca. Pana cand falia isi deschide abisul, Romania are un timp foarte scurt la dispozitie pentru a se pozitiona pe latura vestica a faliei. Faptul ca in 1944 a ramas in spagat peste raul Prut, este o alta discutie. Intr-un raport CIA din era comunista era denumita "The Maverick Satellite". Adica, practica o politica externa ne-angajata Uniunii Sovietice. Da, Regimul era criminal. Dar in plan extern nu era cu estul sovietic.

-25 (33 voturi)
Iulian Arion
26.10.2021, 19:19:00

In Romania, toate partidele sunt europene si atlantiste. Care sunt actele comise, nu etichetarile puse, de catre cei de la A.U.R.? Faptele! Au votat demiterea guvernului? Foarte bine! Liberalii au fost democrati cand au refuzat sa voteze? Boicotul este act antidemocratic in Parlament. S-a intamplat in Germania sau alta democratie vestica, sa fie boicotat votul in Parlament?

-25 (37 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările