O amintire despre Noel Bernard şi o prostie a lui Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt astăzi îndeobşte cunoscute motivele ce l-au determinat pe Noel Bernard ca, imediat după cutremurul de la 4 martie 1977, să instituie studio deschis, Europa Liberă în româneşte devenind atunci principalul, inegalatul mijloc de comunicare dintre românii de pretutindeni. Se ştiu şi condiţiile în care s-a realizat respectiva operaţiune.

Totuşi, le reamintesc pe scurt. O seamă de ingineri şi arhitecţi de origine română invitaţi în studioul de la München discutau despre motivele ce au determinat proporţiile dezastrului. Într-o pauză impusă de difuzarea buletinului de ştiri, Bernard a fost chemat la telefon de un ascultător român stabilit de ceva vreme în Germania. Respectivul era, la rându-i, om de meserie şi a dorit să îi comunice marelui ziarist o seamă de consideraţiuni suplimentare pe tema respectivă. Neîndoielnic interesante. În mintea lui Noel Bernard a încolţit atunci ideea de a-l pofti pe interlocutorul lui să devină, prin telefon, parte la discuţie. După care alţi şi alţi ascultători mai întâi din Occident, apoi chiar şi din România, au avut acces nestingherit pe unde scurte. 

Riscurile şi specificul directului au făcut, ca la un moment dat, să intre în emisie un interlocutor un pic prea intempestiv care s-a apucat să lanseze tot felul de acuze, o adevărată diatribă la adresa lui Nicolae Ceauşescu. Omul îl învinovăţea pe şeful comuniştilor români nu doar pentru cutremur, ci şi pentru inundaţiile catastrofale produse în anii anteriori. 

Deşi director al unui post de radio declarat anticomunist, Noel Bernard nu a profitat deloc de noua situaţie. I-a explicat năvalnicului său interlocutor că inundaţiile, cutremurele sunt fenomene naturale şi că nimeni de pe acest Pământ, nici măcar un dictator asemenea lui Ceauşescu, nu are posibilitatea de a le provoca.

Mi-am amintit despre toate aceste fapte zilele trecute, atunci când am citit pe contul de facebook al fostului lider PSD şi fost premier pe nume Ponta Victor Viorel o postare extrem de ticăloasă. Insul se prefăcea că e solidar cu victimele cutremurului din Italia, dar adăuga, cu parşivenia-i cunoscută, că nimeni nu a cerut acolo demisia unui guvern socotit vinovat pentru dezastru. Aşa cum s-a întâmplat la Bucureşti după tragedia de la Colectiv.

Iresponsabilul nostru fost premier, fost preşedinte de partid, fost doctor în drept şi, în curând, fost membru în Baroul de avocaţi din Bucureşti, se prefăcea a nu înţelege că într-un fel stau lucrurile când e vorba despre un incendiu produs din vina unor oameni corupţi şi în cu totul altul în cazul unui dezastru natural, aşa cum este un cutremur.

Numai la simplul gând că un ins de ticăloşia şi nemernicia lui Victor Ponta a deţinut un post de prim rang în ierarhia Statului român şi nutreşte dorinţa ca, prin cine ştie ce tertip, să revină iar la putere mă apucă o silă nesfârşită. De el, de numitul Ponta Victor Viorel, de politică, de politicieni corupţi, de politicianism şi, mai ales, de neomenie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite