Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Daune uriaşe primite în instanţă de o femeie care a alunecat într-un mall din Bucureşti

9
11 Sep 2020 17:41:37
Autor: Valentin Bolocan
Avocaţii mall-ului au cerut respingerea acţiunii, dar în final nu au avut succes
Avocaţii mall-ului au cerut respingerea acţiunii, dar în final nu au avut succes

O femeie din Bucureşti a obţinut daune morale de 60.000 de lei şi daune materiale de 18.540 de lei de la societatea care administrează mall-ul AFI Cotroceni. Decizia este definitivă şi a fost luată pe 1 septembrie de un complet de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti.

În acţiunea depusă la dosar, Elena Veronica Titrat a relatat că, în ziua de 4 martie 2018, în timp ce se afla la parterul mall-ului din Bucureşti, ”a fost nevoită să meargă împreună cu minorul (al surorii sale, care o însoţea n.r.) la toaleta situată la acest nivel al imobilului, în spaţiul destinat toaletei publice. În aceste condiţii, din cauza umezelii abundente de pe pardoseală, determinată de scurgerile de apă de la un robinet defect, ca şi a mizeriei acumulate în timp, astfel cum rezultă din planşele fotografice depuse (…), am alunecat şi m-am dezechilibrat, răsturnându-mă şi căzând cu toată greutatea corpului pe mână dreaptă, cu consecinţa unor fracturi cominutive cu deplasare de fragmente osoase şi articular cu înfundare”, arată g4media.ro.
 
Ea a susţinut că ”accesul la această toaletă era liber, nefiind nicio atenţionare (marcaj scris sau alt semn distinctiv) cu privire la vreo interdicţie sau vreun inconvenient al utilizării respectivului spaţiu”.
 
Femeia a fost operată, iar mâna i-a fost pusă în gips. Reclamanta a dat vina pe societatea care adminstrează mall-ul şi a cerut 210.000 lei daune morale ”care constau în durerile fizice ca urmare a fracturării braţului drept din cauza umezelii şi mizeriei de la toaletă” şi 40.000 de lei daune materiale ”reprezentând cheltuielile efectuate cu recuperarea postoperatorie ca urmare a intervenţiei chirurgicale suferite”.
 

Avocaţii mall-ului au cerut respingerea acţiunii

Avocaţii AFI Cotroceni au cerut respingerea acţiunii pe motiv că ”în realitate, chiar din planşele fotografice puse la dispoziţie de reclamantă, rezultă că era un marcaj galben pe care scria «atentie, podea umeda». (…) Reclamanta a preferat să se expună riscului de a aluneca pe podeaua umedă, deşi fusese atenţionată. Mai mult, susţine că a constatat cu propriile simţuri că era apă pe jos pentru că era rupt un robinet.” În replică, Titrat a afirmat că ”semnul nu era vizibil şi/sau nu era situat exact la intrarea în toaletă, ci lateral.”
 
În privinţa daunelor, compania a susţinut, cu referire la faptul că femeia s-a tratat la un spital privat, că ”toate investigaţiile şi intervenţia chirurgicală trebuiau efectuate la un spital de stat, asistenţa medicală în România fiind gratuită pentru persoanele care sunt asigurate şi plătesc contribuţii la asigurările de sănătate.”
 
În octombrie 2019, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea pe motiv că Titrat nu a făcut dovada legăturii de cauzalitate dintre fapta produsă şi prejudiciu şi că ”în ipoteza în care nici chiar reclamanta, care era responsabilă pentru integritatea propriei persoane, nu a putut să prevadă incidentul, cu atât mai mult această imposibilitate de prevedere există şi în cazul pârâtei.”
 

Curtea de Apel i-a admis parţial cererile

Femeia a atacat decizia Tribunalului Bucureşti, iar pe 1 septembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti i-a admis parţial cererile. Ea trebuie să primească 18.540 lei reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul material şi 60.000 lei reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul moral, plus cheltuieli de judecată de aproape 12.500 lei. Sentinţa este definitivă.
 
AFI Cotroceni este cel mai mare mall din România. Conform datelor financiare pe 2019, societatea care administrează afacerea a avut în acel an o cifră de afaceri de 200 de milioane de lei, pierderi nete de 25,3 milioane lei şi 46 de angajaţi.
 
În 2019, 51% din firma care deţine mall-ul au fost preluate de companiile israeliene de real estate Big Shopping Centers, Mega Or Holdings şi de un grup de investitori instituţionali.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Q Q
11.09.2020, 18:16:09

bravo, poate prin frica de amenzi devenim mai responsabili! Am zis "poate" !

+5 (9 voturi)
mihai radu
11.09.2020, 18:16:35

Un "noroc"ca ăsta în SUA te face milionar !

+5 (7 voturi)
ileana iliescu
11.09.2020, 19:17:23

romanica nu i usa,despagubirile au o baza de calcul,salariul mediu,venituri,paguba materiala,asa am merge toti in vest sa ne rupem picioarele si sa dea norocul peste noi.

-9 (15 voturi)
mihai radu
11.09.2020, 21:26:04

Poți să fii om al străzii și tot primești despăgubiri grase,nenorocul face că la ăia n-o să vedeți nici măcar o pată sau o denivelare într-un mall sau magazin,patronii își cunosc interesul,iar țara noastră se numește Romania !

+3 (5 voturi)
Tomescu Tom
11.09.2020, 19:25:59

Hi hi ...încep să apară, și la noi , alunecoșii ... care alunecă pe bani grei .. În fapt .. singurii câștigați sunt avocații .. Ei instigă ..ei câștigă ..

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (9)