O femeie din Iaşi obţine în instanţă amânarea ieşirii la pensie până la 65 de ani. Motivul pentru care s-a adresat justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O funcţionară şi-a dat în judecată instituţia la care lucra pentru că a fost scoasă la pensie. Femeia a invocat faptul că legea este discriminatorie, obligând femeile să iasă la pensie mai devreme decât bărbaţii, scrie Ziarul de Iaşi.

Potrivit sursei citate, femeia a lucrat la Oficiul Judeţean de Zootehnie din Copou din 1978 şi până anul trecut. V.R. împlinise vârsta legală de pensionare de 61 de ani şi 2 luni în septembrie 2019.

În iulie 2020, a depus o cerere de prelungire pentru încă un an. Cererea i-a fost însă respinsă, iar în septembrie 2020, s-a dispus încetarea raportului de serviciu, prin pensionare.

O lună mai târziu, femeia s-a adresat instanţei, susţinând că prin emiterea deciziei de pensionare s-a încălcat principiul egalităţii de tratament, fiindu-i îngrădit dreptul de a-şi continua activitatea până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Judecătorii au apreciat că pensionarea femeii la altă vârstă decât bărbatul trebuie să fie rezultatul voinţei exclusive a acesteia, ea fiind singura în măsură să evalueze dacă pensionarea la o vârstă mai redusă constituie, în cazul său, o măsură afirmativă sau, dimpotrivă, o discriminare directă.

Prin urmare, Tribunalul a decis ca femeia să fie reangajată pe acelaşi post şi să fie menţinută în serviciu până la 65 de ani. Sentinţa nu este încă definitivă, cazul intrând în analiza Curţii de Apel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite