VIDEO Viscolul se întoarce. Şefa secţiei de Climatologie ANM: după 31 ianuarie luăm o pauză de la ninsoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna s-a răzbunat pe toate zilele frumoase, iar casele sunt îngropate în nămeţi. Astăzi, invitată la Adevărul Live a fost Roxana Bojariu, şefa secţiei de Climatologie ANM. Ea a discutat despre următoarea avertizare meteorologică şi viscolul care pândeşte România.

Declaraţiile principale ale Roxanei Bojariu, şefa secţiei Climatologie de la ANM

Temperatura medie la nivelul României a fost peste referinţa climatică normală în ultimele decade. Spre exemplu, în primele două decade ale lunii ianuarie am avut 20% din precipitaţiile normale şi brusc am trecut la normalul lunii.

„Începând de mâine dimineaţă şi până joi dimineaţă există această avertizare de fenomene de viscol şi ninsori abundente. Prognoza pe două săptămâni arată că după acest episod de viscol în perioada 31 ian. – 3-4 feb. avem o încălzire a vremii şi o pauză de ninsoare. S-ar putea să fie precipitaţii mixte. După această perioadă urmează iarăşi o uşoară răcire, dar lucrurile se păstrează în mediile normale pentru luna februarie, care este săracă în precipitaţii climatologic vorbind”, a spus Bojariu.

În perioada aceasta, rafalele de vânt pot atinge 80-90 de km/h şi de 60 – 70 de km/h acolo unde este cod galben. Zonele cele mai afectate de avertizările de  viscol sunt cele subcarpatice.

Ea a mai spus că în condiţii de vânt, organismul uman face tot posibilul să compenseze pierderea de căldură, senzaţia de disconfort fiind şi mai mare fiindcă vântul îndepărtează izolaţia termică pe care o creează organismul ca să se protejeze de frig. Astfel, o temperatură de -4 grade Celsius poate fi resimţită şi ca o temperatură de -14 grade Celsius.

image


Roxana Bojariu, şefa secţiei Climatologie de la ANM (dreapta), de vorbă la Adevărul Live cu moderatoarea Adriana Mariş FOTO David Muntean


Citeşte şi:

ANM a emis cod portocaliu de viscol şi cod galben de ninsori abundente. Avertizările sunt valabile de miercuri dimineaţă până joi la ora 10.00

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi avertizări de vreme rea în Oltenia, Muntenia, Sudul Moldovei, Sud-estul Transilvaniei şi în Dobrogea. Astfel, de miercuri dimineaţă până joi la ora 10.00, Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi sub cod portocaliu de viscol, iar 10 judeţe vor fi sub cod galben de ninsori, potrivit ANM. Joi şi vineri vom avea parte de ger.

METEO Vremea pe două săptămâni: va mai ninge pe 29 ianuarie, dar până pe 2 februarie, în unele zone, se va încălzi uşor

Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade. Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

FOTO VIDEO Reportaj din troienele României. „Am crezut că mor sub trei metri de zăpadă!”

Nămeţi mai mari decât casele, pluguri scoase în drum, în chip de freze, mii de oameni izolaţi de civilizaţie şi săteni care luptă, zi şi noapte, cu lopeţile împotriva viscolului. Aşa arată România, după ultimele zile de ninsori care par că nu se mai termină.

Firmele de deszăpezire, învinse de viscol. Cum explică drumarii haosul de pe şosele

Sutele de firme de deszăpezire care lucrează sub coordonarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) au scos în teren toate utilajele disponibile. Dar ninsorile au fost atât de abundente încât bătălia cu nămeţii este deocamdată pierdută pe mai multe tronsoane.

Autorităţile, de două ori în ofsaid în aceeaşi săptămână: haos în viscol, după accidentul aviatic din Apuseni

După accidentul aviatic de lunea trecută, când instituţiile au reacţionat haotic, viscolul a arătat din nou limitele autorităţilor în gestionarea situaţiilor de criză.

Vântul îngheaţă România. Temperaturile resimţite de corp, de două-trei ori mai scăzute decât în termometre

Viscolul care s-a abătut asupra României în ultimele zilele a adus şi temperaturi extreme resimţite la nivelul corpului uman, sub minimele de minus 14 grade Celsius anunţate de meteorologi. Pe Ceahlău, frigul s-a resimţit ca la minus 50 de grade. Cum ne afectează indicele de răcire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite