Eveniment

articolul anterior articolul urmator

O nouă schemă în industria cărnii: „Români” şi „studenţi” aduşi ilegal în Germania

7
24 Sep 2020 18:06:59
Deutsche Welle

Industria cărnii este din nou în atenţia anchetatorilor germani. Peste 800 de poliţişti au controlat miercuri birouri şi locuinţe din mai multe landuri federale.

Descinderile au început încă de la primele ore ale dimineţii de miercuri, vizate fiind în principal mai multe persoane care ar fi intermediat forţă de muncă din Ucraina, folosind acte de identitate româneşti contrafăcute. Acuzaţiile sunt dure: contrabandă, trafic de persoane şi falsificare de documente. Personalul ar fi fost angajat la firme din industria cărnii, pe baza unor acte falsificate.
 

Ilegalităţile au debutat încă din luna aprilie, în plină pandemie.

Până în acest moment, poliţia a confiscat bunuri în valoare de 1,5 milioane de euro, aparţinând firmelor şi persoanelor implicate în aceste acţiuni de contrabandă.
 
Poliţiştii au verificat sediile a două firme, care au acţionat independent, dar după un model asemănător. Astfel, companiile au reuşit să aducă în Germania forţă de muncă din Ucraina, pentru a lucra mai ales în abatoare. Mai mulţi lucrători au ajuns în Germania pe baza unor documente false, care le confereau statutul de student. Astfel au putut obţine dreptul la muncă. Intermediarii se ocupau de transportul şi cazarea (în condiţiile insalubre deja cunoscute) ca şi de înregistrarea acestora – cu un statut fals – la primăriile locale. Pentru toate aceste servicii, intermediarii îşi opreau cotă o parte din veniturile pe care oamenii le primeau de la firmele de sacrificare şi prelucrare a cărnii.
 

 
Din informaţiile deţinute până în acest moment, în acest caz, este vorba doar de firme de intermediere şi nu de subcontractori. Practic oamenii ajungeau cu un alt statut în Germania şi erau apoi angajaţi pe cont propriu, ca forţă de muncă temporară (fără niciun fel de drepturi) în industria cărnii.
 
Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât persoanele ajunse în Germania în acest fel riscă să fie acum expulzate şi să îşi piardă dreptul la liberă circulaţie.
 
Poliţia federală a anunţat că cel puţin 10 persoane (opt bărbaţi şi două femei) cu vârste cuprinse între 41 şi 56 de ani sunt anchetate în acest caz de trafic de persoane şi fals.
 

Din nou Tönnies?

Unul din principalele oraşe controlate în cursul dimineţii de miercuri este Weißenfels, unde se află un mare centru de sacrificare şi prelucrare a cărnii din cadrul concernului Tönnies.
 
Purtătorul de cuvânt al companiei deţinute de miliardarul Clemens Tönnies, Dr. Andre Viehlstädte, declara în cursul dimineţii că: „La sediul nostru din Weißenfels nu a avut loc până acum niciun control şi nici la celelalte centre Tönnies”.
 
Din informaţiile jurnaliştilor germani se pare că persoanele intrate ilegal în Germania erau angajate şi la companii care fac parte din concernul Tönnies.
 
În plus, în plină pandemie, în luna aprilie, mai mulţi români sosiţi la abatorul Tönnies din Weißenfels se adresau redacţiei DW-Română, solicitând ajutor, după ce fuseseră aduşi de intermediari la muncă şi li se confiscaseră actele de identitate.
 

Fără subcontractori - dar ilegalităţile continuă

Industria cărnii a intrat şi mai mult în atenţia autorităţilor şi politicienilor în condiţiile în care sute de persoane au fost confirmate cu COVID-19 în această primăvară, cele mai multe la sediul firmei Tönnies din Rheda-Wiedenbrück. S-a vorbit atunci, din nou, despre condiţiile de cazare şi de lucru ale salariaţilor străini din industria cărnii, dar mai ales despre regimul în care aceştia sunt angajaţi.
 
În urma presiunilor făcute de mass-media, dar şi a protestelor locuitorilor din zonele în care funcţionează abatoarele, ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil, a prezentat un proiect de lege menit a schimba condiţiile de lucru din branşă. Cea mai importantă modificare prevăzută de proiectul legislativ vizează eliminarea subcontractorilor începând cu 1 ianuarie 2021.
 
 
Se ştie că cei mai mulţi lucrători au contracte cu firme subcontractoare, ceea ce reduce considerabil responsabilitatea şi obligaţiile marilor concerne germane.
 
Pe 10 septembrie a fost dezbătut în premieră de Bundestag proiectul propus de ministrul Hubertus Heil.
 
În cazul controalelor de astăzi, însă, a ieşit la iveală un nou model prin care se eludează legea. Practic, oamenii erau aduşi în Germania pe baza unui statut fals, de student, în condiţiile restricţiilor de circulaţie impuse de pandemie, şi erau angajaţi ca persoane fizice autorizate.
 
Jens Damrau, de la poliţia federală, a precizat într-o declaraţie făcută jurnaliştilor de la Bild: „Am identificat 20 de persoane aici la Weißenfels, care au putut lucra pe baza unei legitimaţii de student. Altfel spus, aceste persoane au primit legitimaţii falsificate de student, care atestau că ar studia la universităţile din Germania. În principiu, avem de-a face nu doar cu acces ilegal pe teritoriul federal, ci şi cu o activitatea lucrativă ilegală.”
 
Acţiunile de astăzi au fost salutate şi de politicieni. Vice-preşedinta grupului parlamentar al SPD din Bundestag, Katja Mast, a afirmat că „acţiunile şi controalele de astăzi sunt corecte şi importante. În ultimele luni am avut, din nou, experienţe neplăcute cu diverse părţi din industria cărnii. Prin legea de control a protecţiei muncii vom reuşi să pedepsim şi mai dur orice încălcare a legii.”
 
Alina Kuhnel - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

ana_
24.09.2020, 20:58:08

„experiențe neplăcute”, adică folosirea sclavilor la muncă. „vom reuşi să pedepsim şi mai dur orice încălcare a legii” Și mai dur? Păi cât de dur i-au pedepsit deja, că n-am observat?

+4 (4 voturi)
ana_
24.09.2020, 20:58:58

Dur, adică i-au dat cu parfum de diesel?

+11 (11 voturi)
Expat Gabriel
24.09.2020, 23:37:00

E ceva putred in Germania. Le-au intrat peste 2 milioane de emigranti/refugiati in ultimii 5 ani dar continua sa aduca muncitori din Est! Mme Merkel n-a prea avut succes cu politica ei pro emigratie si integrarea lor in societatea germana.

-1 (3 voturi)
Dan Petru
25.09.2020, 08:27:40

Nu jigni sarmanu' refugiat. Munca e pentru inferiorii din est.

-1 (3 voturi)
idna id
25.09.2020, 11:13:29

Expat Gabriel Până nu o să mănânce cârnați (de porc) și până nu o să bea bere (cu alcool) cot la cot cu nemții eu consider că nu se vor fi integrat (iar asta nu cred că se va întâmpla vreodată). Revenind, să știi că unii lucrează. Nu aș putea să îți spun câți și dacă s-au descurcat pe cont propriu sau luați de mânuță dar îi văd pe mașinile de livrat pachete. La Hermes respectiv la Amazon (la DHL nu). Deci culmea, chiar "în față", interfața cu clientul. Bănuiesc că preferă muncile ușoare, deși, datorită religiei, nu i-aș vedea oricum tranșând porci (cum nu cred că aș vedea indieni tranșând vaci).

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările