Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIDEO O rachetă a companiei americane SpaceX a explodat la puţin timp după decolare. Lansatorul transporta provizii pentru Staţia Spaţială Internaţională

5
28 Jun 2015 20:50:27
Autor: Mediafax
Racheta SpaceX a explodat la circa două minute de la lansare. Foto captura NASA TV
Racheta SpaceX a explodat la circa două minute de la lansare. Foto captura NASA TV

O rachetă produsă de compania americană SpaceX, fără echipaj uman, a explodat la aproximativ două minute după ce a fost lansată de la baza Cape Canaveral din Florida, SUA, într-o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Lansatorul spaţial al SpaceX, care s-a dezintegrat deasupra Oceanului Atlantic, trebuia să trimită pe ISS o navă de tip cargo, într-o misiune de alimentare a avanpostului orbital, informează bbc.com, citat de Mediafax.

"Vehicul s-a rupt", a declarat George Diller, un comentator al NASA, după ce au fost difuzate imaginile cu racheta care s-a dezintegrat. "Se pare că a fost un eşec de lansare a vehiculului. În acest moment, nu este clar nici pentru echipa de lansare ce s-a întâmplat", a adăugat acesta.

Un comentator al companiei SpaceX a sugerat că vehiculul a fost capabil să atingă viteza supersonică, dar ceva s-a întâmplat înainte ca nava de tip cargo să se detaşeze de primul etaj al rachetei şi să ajungă pe orbită.

În mod tradiţional, vehiculele lansate sunt irecuperabile. Diferite etaje ale unei rachete cu combustibil sunt aruncate în timpul ascensiunii pe orbită şi ard odată ce reintră în atmosfera Terrei. Dar SpaceX consideră că, dacă aceste module ale lansatoarelor se pot întoarce în siguranţă pe Pământ şi pot fi reutilizate, se pot reduce considerabil costurile accesului în spaţiu.

Evenimentul de dumincă reprezintă cea de-a 19-a lansare a Space Exploration Technologies, o companie americană privată cu sediul în California, cunoscută sub numele SpaceX. De asemenea, a fost primul eşec al rachetei Falcon-9.

Totodată, acesta este cel de-al treilea eşec de manevră al companiei americane SpaceX, după ce două lansări, în ianuarie şi aprilie, au eşuat.

Rachetele sunt utilaje complexe şi, adesea, ele funcţionează defectuos. Cu toate acestea, compania americană SpaceX şi-a construit o reputaţie bună, iar majoritatea oamenilor se aşteaptă să îşi revină rapid în urma acestei dezamăgiri.

Eşecul acestei misiunii ar putea, totuşi, îngreuna planurile SUA de a începe să trimită astronauţi în spaţiu folosind vehicule de producţie americană, acţiune ce nu a mai avut loc din 2011, când navetele spaţiale au fost retrase.

Împreună cu Boeing, SpaceX a fost selectată de NASA să dezvolte un sistem de lansare cu echpaj uman, care ar urma să fie gata în 2017. Sistemul ar avea la bază racheta Falcon -9.

În funcţie de cât de mult le va lua inginerilor să izoleze şi să repare cauza problemei, data la care primul echipaj ar putea fi trimis în spaţiu ar putea fi decalată cu câteva luni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tăunu
29.06.2015, 09:47:47

Iată că şi americanii o mai dau chix !

-1 (1 vot)
in bogus
29.06.2015, 11:01:53

fireste, la complexitatea presupusa de o racheta. oricum 3 esecuri din 19 lansari nu este chiar asa de rau. sa-i vedem cum se vor descurca romanii, si altii :).... cind va fi ca o companie privata (fiindca spaceX este o companie privata, nu-i NASA, agentia spatiala federala rusa, administratia nationala spatiala chineza sau agentia spatiala europeana....), deci fara resursele tehnice si financiare oferite de un guvern sa incerce ceva de amploarea si sofisticarea tehnologica similare....

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
30.06.2015, 11:09:47

Comentariu considerat abuziv.

Lucian Ene
29.06.2015, 10:52:55

Il consider pe Elon Musk "omul secolului", primul antreprenor care a reusit sa aduca transportul spatial in sectorul privat. A explodat o racheta? Nu-i bai, toate agentiile spatiale au esecuri, d-apai o firma privata.

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
29.06.2015, 11:28:35

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările