O româncă în vârstă de 11 ani a născut într-un spital din Creta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fată de 11 ani a născut duminică într-un spital de pe insula grecească Creta, uimind medicii care spun că nu au mai văzut niciodată o naştere la vârste mai mici de 14 ani.

Românca a născut la spitalul Spitalul General Universitar din Heraklion, din Creta. Ea a ajuns la spital alături de mama sa, pentru un control de rutină, deşi susţine acum că nu ştia că este însărcinată, potrivit portalului Greek Reporter. Medicii au descoperit că era însărcinată în şapte luni şi au fost nevoiţi să-i facă o operaţie de cezariană. 

Atât mama, cât şi fetiţa pe care a născut-o, se simt foarte bine şi niciuna nu are probleme de sănătate. Doctorul Constantinos Relakis, cel care i-a făcut româncei cezariana, a declarat pentru Radio Creta că, în 30 de ani de carieră, este primul caz de acest gen pe care îl întâlneşte, adăugând că sarcinile la vârste atât de fragede sunt neobişnuite în Grecia. 

Doctorul a explicat totodată că operaţia de cezariană este practica obişnuită pentru fetele însărcinate cu vârste mai mici de 15 ani pentru că ele nu pot naşte pe cale naturală, corpul pur şi simplu nu este dezvoltat încă pentru a face faţă naşterii vaginale. 

Poliţia elenă şi serviciul de protecţia copilului au fost anunţate despre cazul româncei. Aceasta se află în stare de şoc şi încă nu poate vorbi cu nimeni, dar primeşte consiliere psihologică, potrivit Greek Reporter. 

Un raport publicat de ONU la sfârşitul anului 2013 arată că, în întreaga lume, în fiecare an există şapte milioane de minore care nasc. 

Una din cinci fete din ţările emergente naşte înainte de a împlini 18 ani, susţine raportul ONU. Din cele 7,3 milioane de fete care nasc anual, 2 milioane nu au împlinit încă 14 ani. Raportul ONU susţine că sarcinile „nu sunt rezultatul unei alegeri libere, ci mai degrabă rezultatul unei absenţe a acestor alegeri şi a circumstanţelor care nu ţin de controlul fetelor“, lucru care le afectează sănătatea, educaţia şi situaţia financiară viitoare.

În România, cele mai recente statistici - valabine la sfârşitul anului 2013 - arată că 90.000 de fete cu vârste de maximum 19 ani au născut în perioada 2009 - 2012. Dintre acestea, 3.024 nu împliniseră 15 ani atunci când au devenit mame. În acelaşi interval, aproximativ 39.000 de minore au făcut întreruperi de sarcină. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/copile-f-r-copil-rie" target="_blank">View the story "Copile fără copilărie" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite