Eveniment

articolul anterior articolul urmator

O rusoaică are pe mână milioanele fotbalului românesc

36
6 Mar 2014 07:10:08
Autor: Andrei Aştefănesei
Olga Zakimatova este cea care a cumpărat de la LPF drepturile de televizare a meciurilor din Liga I, pe o perioadă de 5 ani FOTO Facebook
Olga Zakimatova este cea care a cumpărat de la LPF drepturile de televizare a meciurilor din Liga I, pe o perioadă de 5 ani FOTO Facebook

Rusoaica Olga Zakimatova este administratorul firmei Sky Broadcast Limited, care a cumpărat pe cinci ani drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I românească. Acţionar la firma Sky Broadcast este o altă firmă, care a făcut afaceri cu patronul CFR Cluj, Arpad Paszkany.

Liga Profesionistă de Fotbal, condusă de Gino Iorgulescu, a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I pe următorii cinci ani, pentru care urmează să încaseze cinci milioane de euro. Într-un anunţ pe site-ul său, LPF a anunţat un „parteneriat media” cu o firmă din Uniunea Europeană, fără a-i dezvălui numele.

Anunţul a luat prin surprindere pe toată lumea, întrucât a fost făcut cu doar o zi înainte de alegerile pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal, în condiţiile în care mai mulţi dintre candidaţii la această funcţie au anunţat că intenţioinează să retragă dreptul Ligii Profesioniste de a tranzacţiona drepturile TV ale meciurilor.
 
Jurnaliştii „Adevărul” au aflat că este vorba despre firma „Sky Broadcast Ltd” din Malta, firmă al cărei capital social este de 1.200 de euro, iar preţul unei acţiuni este de un euro. Firma este administrată de o tânără rusoaică, Olga Zakimatova, conform Registrului Comerţului din Malta. Acţionari ai acestei firme sunt „Librum Investment Inc” din Republica Seychelles (care deţine 1.199 din acţiuni) şi un oarecare Michel Kilindo (care deţine o singură acţiune), originar tot din Republica Seychelles, un paradis fiscal.
 
Rusoaica Olga Zakimatova este colegă cu Michel Kilindo şi într-o altă firmă înregistrată în Malta, „LVG Eurobasket Sport Ltd”, cu sediul tot în Malta, la aceeaşi adresă ca şi „Sky Broadcast Ltd”, proaspăta deţinătoare a drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I pe următorii 5 ani.
 
Legătură cu Paszkany, patronul CFR Cluj
 
Firma „Librum Investment Inc”, acţionarul majoritar al firmei care a cumpărat de la Liga Profesionistă de Fotbal drepturile de televizare a meciurilor din Liga I, nu pare străină de oamenii din fotbal din România. 
Patronul clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, a făcut afaceri în 2011 cu firma „Librum Investment Inc”, de la care a cumpărat firma „Someş Media Trust” SRL, firma care operează postul de televiziune Transilvania Chanel. Tranzacţia a avut loc în septembrie 2011, adică la doar două luni după ce „Librum Investment Inc”, din Republica Seychelles, cumpărase firma „Someş Media Trust” SRL de la alte trei firme din România (SC Clip Vision SRL, SC Opticrom Comunicatii SRL, SC Amprenta Advertising SRL). 
 
Cu firma cumpărată, Paszkany a obţinut în doar două luni, în noiembrie 2011, licenţă audiovizuală prin satelit pentru postul Transilvania Channel. Arpad Paszkany era atunci asociat într-un grup media cu foştii miniştri PSD Vasile Dâncu şi Ioan Rus.
 
Ce conţine parteneriatul?
 
 
Conform comunicatului de presă dat de Liga Profesionistă de Fotbal, firma “Sky Broadcast Ltd” va plăti “necondiţionat o sumă anuală neta egală cu valoarea sumelor anuale încasate din cedarea drepturilor de difuzare primite de LPF în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014”, adică 33,6 milioane de euro pe an. „La aceasta sumă se va adăuga suma de un milion de euro net anual în situaţia în care LPF va organiza competiţia „Cupa Ligii”, precum şi un procent de 20 la sută din veniturile nete din publicitate realizate de posturile TV cu ocazia transmiterii, în direct, a jocurilor din Campionatul Naţional al Ligii I”, detaliază LPF. 
 
„Prin semnarea parteneriatului media în condiţiile prezentate mai sus, (Gino Iorgulescu, n.r.) şi-a respectat angajamentele asumate faţă de cluburile din Liga I la momentul alegerii sale, în funcţia de Preşedinte al LPF”, a fost declaraţia dată pe site-ul Ligii. 
 
Olga Zakimatova, cea care a semnat pentru cumpărarea drepturilor TV ale meciurilor din Liga 1, s-a arătat încîntată de semnarea contractului cu LPF: „Experienţa companiei pe care o reprezint în privinţa valorificării drepturilor de difuzare va contribui în mod decisiv la creşterea valorică a produsului media asociat Campionatului Naţional al Ligii I şi, implicit, a spectacolului sportiv creat de această competiţie”.
 
De precizat că experienţa firmei „Sky Broadcast Ltd” este de şase luni, aceasta fiind înfiinţată în Malta pe data de 1 octombrie 2013.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Exilatul Gica
6.03.2014, 08:03:01

Mai are cineva curajul si tupeul sa mai spuna ca "nu exista mafie in Romania" ? Ar trebui sa fie oligofren.

+18 (18 voturi)
Exilatul Gica
6.03.2014, 08:08:12

Liga profesionista - este o cloaca (basescu zicere) de mafioti, intre care Dragomir este primul ce ar merita sa fie spanzurat, fara judecata. Nemernicul asta, a scapat ca prin urechile acului, dar, si timpul incatusarii sale va veni. Tic-tac. Sandu Mircea, mafiotul si dictatorul fotbalului, a tarat sportul acesta in mocirla, timp de é' de ani, ca si Ceausescu. Ar merita si el soarta celui din urma. PANA SE VOR DESTEPTA SI ROMANII DIN SOMNUL CEL DE MOARTE, (in care singuri s-au bagat) VOM MAI SCHIMBA VREO ZECE IMNURI.

+15 (15 voturi)
Exilatul Gica
6.03.2014, 08:12:32

Dragomir, vulpoiul mizrabil, declara cu ranjetu-i obisnuit, ca drepturile au fost cedate, unei firme din Malta. Da, minte ca intotdeuana cu nerusinare, mafiotul diavolesc, caci iata, firma din malta este ruseasca § ! ha hi hi ha, cat o sa-l mai suportam pe sjzmecherul asta ordinar, in fotbalul romanesc? Are asta 9 vieti, ca martanii ?

+12 (12 voturi)
Un bucurestean
6.03.2014, 08:17:41

Vanzarea drepturilor de transmisie a meciurilor din campionatul romanesc nu trebuia sa se faca in urma unei licitatii ?

+12 (12 voturi)
Lulea Marius Dorin
6.03.2014, 08:29:38

În cazul de faţă ruşii s-u ales cu o mare ţeapă deoarece nimeni nu mai urmăreşte fotbalul românesc.

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările