O sfântă şaormă pentru domnul Paisie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost odată ca niciodată un proiect făcut cu bani europeni, prin intermediul căruia s-au înfiinţat şaisprezece centre sociale, dintre care cinci în judeţul Timiş. Cam câţi bani europeni? Vreo 20 de milioane de lei, doamnelor şi domnilor! O fi mult, o fi puţin, numai Dumnezeu ştie. (Dumnezeu, pentru că proiectul a fost realizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei).

Centrele au început să funcţioneze acum doi ani, dar, între timp, proiectul a fost suspendat, pentru că procurorii DNA au început cercetările. Ce se întâmplase? Două angajate de la unul din centrele sociale s-au hotărât să meargă la Poliţie şi să depună plângeri penale împotriva preoţilor care le-ar fi cerut să doneze lunar o treime din salariu. Mai exact, domnii în sutane le-ar fi promis, cu tot dragul şi cu toată bunăvoinţa din lume, că nu le vor da afară dacă vor accepta să „cedeze“ o bună parte din sumele obţinute la finalul fiecărei luni.

Lucrurile abia acum încep să devină interesante, doamnelor şi domnilor. În dosar apare şi un nume foarte important: Ion Gheorghe. Pentru cei care nu ştiu, este vorba despre Preasfinţitul Paisie Lugojanul, al doilea om în ierarhia Mitropoliei Banatului, cel despre care s-a vehiculat, de-a lungul timpului, că l-ar putea înlocui cu succes, la nevoie, pe Mitropolitul Nicolae Corneanu. Deocamdată, preoţii de pe lista magică au scăpat de acuzaţia de deturnare de fonduri europene, aşa că au rămas să fie cercetaţi doar pentru şantaj. Ca un amănunt delicios, episcopul vicar Paisie Lugojanul a fost singurul care a refuzat să dea declaraţii la DNA, iar în acest moment Mitropolia Banatului nu are un punct de vedere oficial în legătură cu scandalul mafiot din sânul bisericii.

Să nu vă speriaţi, doamnelor şi domnilor. Nu a zis nimeni că feţele bisericeşti din dosar sunt vinovate de ceva. Din contră, în aşteptarea unei decizii a justiţiei, mai putem adăuga că preoţii chiar i-au chemat pe angajaţi pentru a le da banii înapoi, imediat după începerea anchetei. Între timp, până o să ne lămurim cu toţii „cine-a fost de vină, cine a greşit“, viaţa continuă. Soarele răsare dimineaţa, autobuzele circulă pe aceleaşi rute ca ieri, românii trăncănesc despre Schengen la piaţă, fără să aibă habar despre ce vorbesc, carnea de cal ne urmăreşte noaptea în somn, tartele cu migdale sunt pline de fecale, iar unii oameni probabil cântă „Doamne, miluieşte“ cu buzunarele pline. Cât despre domnul Ion Gheorghe, ei, bine, domnul Ion Gheorghe continuă să se numească Preasfinţitul Paisie Lugojanul şi să împartă, cuminte, binecuvântări.

O fi bine? O fi rău? O fi ţara asta ca o şaorma infinită, cu de toate, mâncată dimineaţa la patru, la finalul unei beţii banale de weekend? Dar dumneavoastră, doamnelor şi domnilor, cum vă place şaorma? Cu maioneză? Cu muştar? Cu bun-simţ? Auziţi, dar noi, în ţara asta, de ce nu mai mâncăm şaorma condimentată cu un strop de decenţă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite