Eveniment

articolul anterior articolul urmator

O zi din viaţa TVR

22
23 Mar 2016 00:06:52
Mircea Morariu

Înalţii decidenţi politici europeni, şefi de state şi de guverne din Europa, preşedintele Statelor Unite, observatori politici şi analişti militari sunt unanimi în a considera atacurile teroriste produse în cursul zilei de ieri la Bruxelles drept mai grave şi mai încărcate de o semnificaţie negativă decât cele din 13 noiembrie 2015.

Aceasta prin însuşi faptul că la Bruxelles se află centrul de comandă nu doar al Europei unite, ci şi al NATO. Creierul unei duble alianţe. Politică şi militară. Un creier depăşit, din câte se pare, cel puţin deocamdată, nu doar de forţa financiară, ci şi de mişelia atentatorilor. Care au semnat, cred, sfârşitul aşa-zisei gândiri politice corecte. O greşeală a îngăduinţei fără limite, o greşeală fără seamăn plătită azi nu de apostolii şi de arhitecţii ei, ci de oamenii simpli care au avut nenorocul de a se afla la o oră fatală pe terasa unui restaurant, într-un vagon de metrou, la birou, pe un aeroport, într-o sală de teatru sau într-un mare magazin.

Chiar dacă numărul victimelor şi poate chiar şi amploarea pagubelor materiale sunt mai mici decât cele din noiembrie anul trecut, lovitura de imagine şi nu numai e considerabil mai mare. E devastatoare. Europa a fost lovită în însăşi inima ei, la fel şi Alianţa euro-atlantică. Ceea ce s-a întâmplat ieri în capitala belgiană a fost comparat, pe bună dreptate, cu atacul asupra Turnurilor Gemene de la 11 septembrie. Ceea ce s-a întâmplat ieri e pagină de război. A celui de-Al Treilea Război Mondial. Terorismul fiind răul secolului, aşa cum au fost în veacul trecut nazismul şi comunismul.

Nu intenţionez acum şi aici un comentariu aplicat pe această temă. Vreau doar să spun că am urmărit şi eu, cu sufletul gură, emoţionat şi stupefiat, asemenea oricărui alt cetăţean, desfăşurarea evenimentelor, şirul declaraţiilor de presă pe ecranul televizorului. Graţie relatărilor şi comentariilor prompte, profesioniste, făcute de excelenţii comentatori de politică externă şi nu numai ai Televiziunii Române. Şi a invitaţilor lor. Totul întâmplându-se într-o zi dramatică pentru instituţia din Calea Dorobanţi. O zi în care, parcă vrând să le facă încă o dată în ciudă tuturor celor ce îi vor răul, celor care îşi bat joc de ea, o scot la mezat, o umilesc, Bătrâna Doamnă din Calea Dorobanţi şi-a dovedit utilitatea. Excelenţa. Şi-a probat condiţia de serviciu public în absenţa căruia nu ar putea fi înţeleasă, nu ar putea fi concepută o Românie normală, cu adevărat democratică.

Ziua de ieri a fost una de foc pentru TVR şi, îndeosebi, pentru Direcţia Ştiri. „Spargerea” emisiei, deja planificată încă de cu o zi înainte, „spargere” al cărei rost ar fi fost acela de a ne ţine la curent, minut cu minut, cu dezbaterile din Parlament, dezbateri prilejuite de declanşarea operaţiunilor de desemnare a unui nou Consiliu de Administraţie şi a noului preşedinte - director general, a fost dublată de „spargerea” impusă de tragicele evenimente din Capitala Belgiei. O dublă operaţiune jurnalistică făcută, dusă la capăt cu un profesionalism impecabil. Fără cusur. Pentru care Direcţia Ştiri se cuvine lăudată.

Asta în vreme ce la Parlament diletantismul, nepăsarea, infatuarea aleşilor, care nici în al doisprezecelea ceas nu sunt pregătiţi să îşi recunoască statutul de adevăraşi vinovaţi pentru actuala situaţie din TVR s-a îngemănat cu diletantismul multora dintre cei ce ar urma să facă parte din viitorul CA al TVR. Cu notabila excepţie a regizorului Cristian Hadjiculea care chiar ştia despre ce e vorba şi despre ce vorbeşte, şi parlamentari, şi candidaţi au făcut proba unei crase incompetenţe.

Am auzit şi văzut ieri în Parlament şi sub cupola Parlamentului de toate. De la incompetenţa agresivă a unui Varujan Vosganian, un ins tot mai dezgustător pe zi ce trece, din ce în ce mai autosuficient, tot mai puţin deschis soluţiilor democratice, la incompetenţa de diriginte înfuriat ori de vechil abuziv a parlamentarului PSD Georgică Severin. De la glasul mieros al lui Gigel Ştirbu la atitudinile exaltate ale Monicăi Ghiurco şi Gabriel Giurgiu. Aceştia doi, angajaţi ai TVR, reprezentanţi ai salariaţilor în viitorul CA, care se iluzionează că vor putea chema şi determina DNA-ul să desluşească şi să trimită spre dreaptă pedepsire abuzurile şi ilegalităţile fostelor CA-uri când în noul CA, PNL, UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, au desemnat astfel de „foşti” cu multe muşte pe căciulă. De la romantismul desuet al Ruxandrei Garofeanu care ne-a mai interpretat odată aria trecutelor iubiri şi, ca bonus, poezia Où sont les neiges d’antan la mitocănia devenită marcă de înregistrare inconfundabilă a traseistului exoftalmic Tudor Barbu.

L-am auzit pe deputatul penal Mădălin Voicu vorbind despre necesitatea depolitizării conducerii TVR când PNL, care şi el cânta până mai ieri, mai cu seamă cu vocea răguşită, deranjantă, falsă, marcată de minciună a Alinei Gorghiu, aceeaşi arie a eliminării politicului, drept pentru care l-a trimis ca reprezentant în CA pe dl. Radu Carp, membru de partid cu acte în regulă. Am mai văzut-o o dată pe irespirabila Oana (Ionica) Stănciulescu, traficând imund, în folos propriu, memoria Seniorului Corneliu Coposu. Sprijinită fiind în această urât mirositoare operaţiune caracterizantă pentru caracterul ei de doi bani de mai toţi reprezentanţii PNL.

Totul a culminat cu prestaţia de nota 2(doi) a numitului Orbean George, mai loază decât loazele pe care le examinează caragialeanul Marius Chicoş Rostogan, trimis în CA-ul TVR de Guvern. Adică de premierul Dacian Cioloş. Am văzut un individ speriat, care nu era foarte sigur nici măcar că se mai numeşte George Orbean. Care nu ştia foarte bine nici ce studii are şi cât de precare sunt ele şi care a concurat-o la capitolul penibil absolut, penibil fără cusur, penibil fără amendamente, penibil de dicţionar pe neuitata Cristina Guseth. O oengistă pe care acelaşi domn Dacian Cioloş a avut lipsa de inspiraţie de a o propune acum vreo cinci luni pentru portofoliul Justiţiei spre a o retrage chiar a doua zi. Dar fără a fi învăţat nimic din greşeala lui de atunci.

Sunt voci care susţin că dl. Orbean ar fi fost umilit şi faultat din înalt ordin politic. Pentru că nu el trebuia să fie câştigătorul, ci doamna Irina Radu. Poate că PSD o vrea şefă pe cea care a slujit cu graţie tot ce era de slujit. Ba PDL, ba PC, ba PSD. Irina Radu e ca apa sfinţită. Nu ştiu dacă e neapărat aşa. Ştiu doar că dacă doamna Irina Radu a asigurat un interimat modest, apariţia de ieri a d-lui Orbean a fost de un caraghioslâc fără grade de comparaţie.  

În tot acest timp, cu ultimele-i resurse financiare, dar cu admirabila ei resursă umană, TVR şi-a făcut ieri exemplar datoria. Dovedind cât de nedreaptă i-a fost soarta ce i-a rânduit vreme de 26 de ani aşa parlamentari şi aşa conducători.    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Vanatorul/d.c.
23.03.2016, 08:58:15

Vai d-le Mircea Morariu, cum se poate tocmai dvs, un vajnic luptator pentru ..primenirea morala a Consiliului de Administratie a TVR sa va scape urmararea stire: ”Administrația Prezidențială a anunțat că o susține pe Christel Țopescu pentru poziția de membru titular al CA al SRTv și pe Ana Maria Sandu, pentru funcția de membru supleant al acestui consiliu. Christel Țopescu, fostă Ungar, este etnic german, din Sibiu, și se află în relații de prietenie cu familia Iohannis. ”Propunerea lui Iohannis pare nepotrivita, mai ales ca a revenit in prim-plan povestea din 2011, cand CNSAS a dat un comunicat prin care a atestat ca sotia lui Cristian Topescu a semnat un angajament cu Securitatea, inainte de 1989. "In baza Notei de Constatare nr. SlD|fll2034 din data de 26.08.2010, intocmita de catre Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in care se regasesc urmatoarele elemente: doamna UNGAR ŢOPESCU Christel este titulara a dosarului fond reţea nr. R 309428 (cota C.N.S.A.S.). Domnia sa a fost recrutata la data de 07.02.1987, în perioada in care era studenta la Facultatea de Filologie din laşi, pentru „supravegherea informativa a colegilor de facultate şi pentru cunoaşterea activitatii lectorului vest german L.R.” Dupa terminarea facultatii, in anul 1988, a fost preluata de catre inspectoratul Judeţean SatuMare în scopul „supravegherii persoanelor cu intentii de evaziune sau cu rude in strainatate”. A semnat un Angajament, preluand numele conspirativ ”Laura”. Daca dameza era prietena de familie cu (marinarul, chiorul, dictatorul, canalia, etc) Basescu, altul ar fi fot titlul si continutul articolului de azi, nu..?

+5 (5 voturi)
herr v3.01
23.03.2016, 12:28:24

Mai ficior. Esti un diversionist prost si manipulator pe deasupra, pentru ca stirea "redactata" de tine e incompleta. In buna traditie basista, ai omis esentialul : decizia CNSAS la sesizarea EvZ. (CNSAS) Adeverinta nr. 979/03.05.2011, prin care lui Ungar Topescu Christel nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii.

-3 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
23.03.2016, 13:30:55

”O lichea nătângâ și flămânda se demonstrază ca atare în mod repetat, prin abnegația cu care justifică sau apară deciziile imbecile ale altei lichele nătânge dar parvenite si îmbuibate”. (Legea Vanatorului/d.c. referitoare la interdependența dintre lichelismul flămând și cel îmbuibat :)

+2 (4 voturi)
Jane Doe
23.03.2016, 13:55:35

Asta observasem și eu, cu ocazia unui alt text anterior, referitor la TVR. Chiar și-așa cum e, TVR a rămas singura televiziune care mai păstrează emisiuni de calitate. Și-i enumeram pe Cătălin Ștefănescu, Marina Constantinescu, istoricul Adrian Cioroianu - pe primele locuri în preferințele mele, dar nu singurii. Evident că nu ajunge, dar la celelalte televiziuni, nu găsești nici atât. ”Bătrâna Doamnă”, cum o numește domnul Morariu se comportă ca o bunică sărăcită de rude, despre care se spune că a înnebunit și bolborosește-n singurătate ceva absolut de ne-nțeles, despre o Gheată. Până ce nepoții veniți la înmormântare îi descoperă uluiți pe noptieră, volumele lui Goethe, în limba germană. Și mă-ntrebam atunci și mă întreb și-acum - chiar dacă vom reuși să aducem TVR, la nivelul pe care unii din noi îl consideră normal, câți din cei ce urmăresc cu sufletul la gură produsele Antenelor, ale KanalD, chiar și ale Pro TV, vor face deosebirea dintre vorbitul din Gheată și recitatul din Goethe? La urma-urmei, suntem cu toții plătitori egali și majoritatea contează, nu-i așa?

+3 (5 voturi)
Jane Doe
23.03.2016, 14:12:17

M-am referit mai sus, doar la unul din aspectele atinse de dl. Mircea Morariu, textul în întregul lui fiind după părerea mea, deprimant de realist. Iar completarea domnului Vânătorul a venit în ton cu acesta. Suntem o țară în care, nu șobolanii ne foșgăie nouă printre picioare, ci noi încercăm să ne strecurăm cumva prin duhoarea lor fetidă.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările