Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Oamenii anului: Corupţii mici şi mari

10
30 Dec 2014 11:51:57
Liviu Iolu
Sediul DNA FOTO Adevărul
Sediul DNA FOTO Adevărul

Finalul anului vine cu topuri din diferite domenii sau generale, pe ţări, mapamond, continente, sporturi sau economie. În topul influenţei din România lui 2014 conduc, inevitabil, ca personaj colectiv, corupţii.


Într-un interviu pentru NPR, radioul public din Statele Unite ale Americii, Laura Kovesi face un bilanţ: agenţia pe care o conduce a trimis 890 de inculpaţi în judecată, foşti miniştri, parlamentari, primari, judecători şi oameni de afaceri printre care îl găsim şi pe fratele fostului preşedinte Traian Băsescu.

Statisticile mai arată 200 de milioane de dolari confiscate, nouă foşti miniştri anchetaţi în dosarul licenţelor (Microsoft) şi procurorul şef al DIICOT arestat preventiv tot într-un dosar de corupţie.
Imaginea asta nu spune chiar totul despre marea şi micuţa corupţie care roade la temelia ţării de ani de zile încetinindu-i dezvoltarea. Zilnic, în acest ziar dar şi în jurnalele televiziunilor, s-a scris despre arestări, anchete ale DNA, descinderi, încătuşări şi termene de judecată. DNA aproape a ajuns Biserica, poate chiar a depăşit-o, în topul încrederii publice. 

Dacă am fi revista "Times" poate că Laura Kovesi sau DNA ca instituţie ar ocupa locul "omul anului". De ce spun că, de fapt, corupţii sunt ocupanţii locului fruntaş în topul meu subiectiv şi nu cei care i-au prins. Pentru că dacă ei, corupţii mici şi mari, n-ar fi acţionat atât de arogant, fără frică şi fără ruşine, populaţia României nu ar fi ieşi într-un număr record la vot răsturnând sondajele prezidenţiale. Pentru că spiritul civic, un alt pretendent la locul întâi din acest top subiectiv, nu s-ar fi format în absenţa corupţilor fără scrupule. Pentru că diaspora, alţi "oameni ai anului", nu s-ar fi bătut pentru ţara pe care au lăsat-o temporar în urmă dacă sistemul de corupţie nu s-ar fi observat atât de bine şi de pe lună.

Vizibilitatea corupţilor a mişcat ţara şi poate a aşezat-o pe un drum mai bun, precum un cutremur de acum zece ani se spune că a mişcat pământul de pe axa de pe care nu deviase mii de ani.

Primul loc în top nu înseamnă că le mulţumesc corupţilor, ci arată că fără nesimţirea şi lipsa lor de scrupule, fără hoţiile strigătoare la cer, fără "nevinovăţia" strigată fals pe TV când au fost prinşi, ţara asta ar fi rămas în aceeaşi stare de lehamite, încremenire sau băltire din anii trecuţi. Dacă n-a rămas a fost, în mare parte, "opera" lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Nicholas Kazan
30.12.2014, 12:54:40

Un proverb spune: "Îi poți prostii pe câțiva câtva timp, dar nu pe toți tot timpul!"

+4 (4 voturi)
Papa Raţă
30.12.2014, 12:56:45

Dar conştiinţa civică a mai fost dezgheţată şi de o echipă de bravi.. adeverişti. La Anul şi la Mulţi Ani !

+4 (4 voturi)
Paun Al
30.12.2014, 14:23:21

Suntem asemenea unui bolnav grav ,care se chinue sa-si vindece ranile produse de hotie , coruptie , clientelism ...pe de o parte .. si sa-si modifice mentalitatea de acceptare , indiferenta , ignoranta , neputinta ... in fata hotiei , coruptiei ...pe de alta parte Sper sa prindem momentul in care oamenii anului sa nu fie doar cei cativa din DNA ce se lupta sa prinda hotii . Poate ca ar mai trebui sa ajutam si noi cu ceva la insanatosirea mediului social politic romanesc . Se va schimba ceva cu adevarat in tara cand o majoritate responsabila , matura civic a romanilor ... vor fi "oamenii anului".

+4 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
30.12.2014, 14:36:51

„Poti sa prostesti unii oameni tot timpul sipe toti oamenii un timp, dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul.“ (Abraham Lincoln) "Cand se face prezenta in Senat, senatorii nu stiu daca sa raspunda "prezent" sau "nevinovat" (Theodore Roosevelt) „Parlamentarul nu este decat un infractor de rand care face legi in perioada cand nu sta in inchisoare pentru vreo crima de drept comun.“ ( Mark Twain) „Politica este arta de a obtine voturi de la saraci si fonduri de la bogati, promitandu-le unora protectia fata de ceilalti. (Murphy) Intr-o tara corupta precum Romania, oricat si oriunde te-ai rupe cu munca, vor exista cativa care pilosi, care vor munci mai putin decat tine, dar vor castiga mai mult.

+4 (4 voturi)
Nicholas Kazan
30.12.2014, 14:59:30

"Un guvernant corupt este un cleptoman cinic care suferă de amnezie." (Bulă)

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările