Oana Mizil, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD Oana Mizil, trei ani de închisoare cu suspendare
Deputatul PSD Oana Mizil, trei ani de închisoare cu suspendare

Oana Mizil, deputat PSD în Parlamentul României, a fost condamnată de magistraţii Curţii Supreme la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost acuzată de conflict de interese. De asemenea, Mizil nu va mai putea ocupa funcţii publice timp de 10 ani. Decizia nu este definitivă.

Decizia de marţi a magistraţilor Curţii Supreme nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

În afară de pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, instanţa interzice deputatului Mizil dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie publică implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnata pentru săvârşirea infracţiunii pe o durată de 10 ani.

De asemenea, judecătorii i-au fixat un termen de încercare de şase ani, timp în care, dacă săvârşeşte o nouă infracţiune, se va anula suspendarea executării pedepsei.

Oana Mizil, deputat în Parlamentul României, urmărită penal de procurorii Parchetului General pentru conflict de interse după ce şi-ar fi angajat mama în cadrul biroului său parlamentar, a fost trimisă în judecată în septembrie anul trecut.

Potrivit procurorilor, Oana Niculescu-Mizil-Ştefănescu este acuzată de conflict de interese după ce ar fi solicitat angajarea mamei sale în cadrul biroului său parlamentar şi ar fi avizat contractul individual de muncă prin care, în perioada mai 2009 – septembrie 2011, aceasta ar fi obţinut în mod ilegal foloase materiale în valoare de peste 65.000 de lei.

Deputatul PSD Oana Mizil a fost reclamată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) la Parchetul General, pentru conflict de interese.

Decizie ANI

Agenţia Naţională de Integritate a stabilit, în septembrie 2011, faptul că „Oana Niculescu Mizil Ştefănescu Tohme, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale, Lidia Niculescu Mizil Ştefănescu, începând cu data de 29 aprilie 2009, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, încălcând, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”.

Pe 19 septembrie 2011, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil preciza, într-un comunicat, că mama ei nu este funcţionar public, ci are statut de personal contractual, menţionând că raporturile biroului de parlamentar cu aceasta au încetat în cursul zilei respective.

Pe 7 octombrie 2011, Oana Mizil a înregistrat la Secţia de contencios administrativ acţiunea sa de anulare a actului constatator al ANI, acţiune ce a fost respinsă pe 20 iunie 2012.

Deputata a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit ca termen de judecată data de 28 ianuarie 2014.


Pe aceeaşi temă:

Oana Mizil, trimisă în judecată pentru conflict de interese după ce şi-ar fi angajat mama în biroul său parlamentar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite