Obama promite că va susţine noul guvern din Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a afirmat astăzi că va susţine noul guvern de la Beirut, spunând că alegerile paşnice din Liban au demonstrat angajamentul poporului pentru democraţie, relatează Reuters.

"Statele Unite vor continua să susţină un Liban suveran şi independent, care să dorească pacea, inclusiv deplina implementare a tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a spus Obama.

Coaliţia susţinută de Occident a câştigat alegerile legislative organizate ieri în Liban. Majoritatea aflată la putere a câştigat 71 de mandate în Parlament, din totalul de 128, faţă de cele 57 ale minorităţii conduse de gruparea şiită Hezbollah, sprijinită de Iran şi Siria, potrivit AFP.

"Este o zi mare pentru istoria Libanului democratic", a declarat astăzi dimineaţa liderul majorităţii parlamentare antisiriene Saad Hariri. "Felicitări vouă, felicitări libertăţii, felicitări democraţiei. (...) Nu există nici învingător şi nici învins la aceste alegeri, singurii învingători sunt democraţia şi Libanul", a adăugat Hariri, fiul fostului premier asasinat, Rafic Hariri.

La anunţul victoriei, au fost trase focuri de bucurie în Beirut, iar artificiile au iluminat cerul capitalei. Locuitorii capitalei au ieşit pe străzi şi, arborând drapelul libanez şi pancarte albastre, culoarea alianţei lui Hariri, au strigat "Am câştigat!".

Principalul aliat creştin al Hezbollah a recunoscut înfrângerea taberei sale la alegerile de ieri, marcate de o participare istorică. Aceasta este "o victorie pentru coaliţia din 14 martie (numele dat majorităţii la guvernare), însă o înfrângere pentru libanezii care aspirau la o schimbare", a declarat Michel de Chadarevian, membru în Curentului Patriotic Liber, condus de Michel Aoun. El a adăugat că alianţa sa va respecta rezultatele alegerilor şi va coopera cu echipa lui Hariri, în vederea formării unui guvern de uniune naţională. "Libanul poate să fie guvernat numai de un cabinet de uniune", a explicat Chadarevian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite