Obligatorie, opţională sau facultativă? Ce se întâmplă cu ora de Religie începând de luni, când vechea lege se consideră abrogată de decizia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ora de religie nu va mai fi reglementată de lege începând de duminică    FOTO: Mediafax
Ora de religie nu va mai fi reglementată de lege începând de duminică    FOTO: Mediafax

Parlamentarii nu au găsit nici până acum o nouă variantă legislativă care să reglementeze participarea elevilor la ora de Religie, în urma deciziei Curţii Constituţionale de la sfârşitul anului trecut. Astfel, de luni, articolul din Legea Educaţiei care stabilea modalitatea de înscriere la acest curs nu va mai exista.

De duminică, articolul din Legea Educaţiei care reglementează participarea la ora de Religie este automat abrogat, în urma deciziei Curţii Constituţionale care a schimbat regula de înscriere la această disciplină. Asta pentru că în cele 45 de zile care s-au scurs de la publicarea motivării sentinţei CCR, aleşii nu au reuşit să modifice Legea Educaţiei în sensul cerut de judecători.  Deputaţii din Comisia de Educaţie şi cea Juridică au promis că se vor întâlni marţi să dezbată varianta finală a articolului care va reglementa modalitatea de înscriere la ora de Religie.

Între timp, această disciplină se va desfăşura în continuare ca până acum pentru elevii care au depus cerere de participare până pe 6 martie, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 

„Au existat şi până la decizia CCR  elevi care nu făceau ora de Religie. După ce vom vedea în ce formă a decis Parlamentul să transpună decizia CCR la nivelul Legii Educaţiei, vom avea o metodologie de derulare a orelor de Religie în care vom identifica şi soluţia pentru copiii care nu merg la acest curs“, a declarat Cîmpeanu.

Miercuri, votul final în plen

Deputaţii vor vota, miercuri, în plen controversatul proiect prin care se aduc modificări la Legea Educaţiei privind ora de Religie. „Acel articol incriminat îl vom armoniza cu decizia CCR, care spune că este neconstituţional să ceri persoanei care alege să nu studieze religia să facă solicitare pentru a se retrage de la oră. Nici nu se putea să facem altfel“, a explicat deputatul PNL Radu Zlati, membru în Comisia pentru Învăţământ. Deputatul a confirmat şi faptul că cel mai târziu marţi, membrii Comisiei pentru Învăţământ se vor reuni în şedinţă comună cu membrii Comisiei Juridice pentru a armoniza formele agreate ale articolului. „Ambele texte răspund deciziei CCR. Noi am specificat că opţiunea pentru ora de Religie se face de către elevul major, tutore sau părinte, iar aceleaşi persoane pot depune solicitare pentru a nu face ora de Religie, dacă, între timp, elevul se răzgândeşte. Comisia Juridică a venit cu un text mai larg, practic au legiferat ceea ce CCR nu le cerea explicit“, a mai afirmat deputatul Zlati. (Alina Boghiceanu)

CE VOR FACE ELEVII CARE LUNI AU RELIGIE

De luni însă, în Legea Educaţiei, modalitatea de  participare la ora de Religie nu va mai fi reglementată. Rămâne, în schimb, decizia Curţii Constituţionale care a intrat în vigoare pe 23 ianuarie, zi în care a fost publicată în Monitorul Oficial. Din acel moment, elevii care voiau să participe la ora de Religie trebuiau să depună o solicitare în acest sens. Ca de obicei, autorităţile guvernamentale şi parlamentare au reacţionat cu întârziere. Ministerul a mobilizat şcolile abia de la mijlocul lunii februarie, când s-a decis ca până pe 6 martie, elevii care mai doresc să urmeze ora de Religie să depună cerere în acest sens.

Numărul cererilor depuse s-a îngroşat în special după ce Patriarhia a demarat o campanie de mediatizare a orei de Religie. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a recomandat chiar televiziunilor să difuzeze clipurile Patriarhiei, lucru criticat de o profesoară de Matematică, care a cerut printr-o scrisoare deschisă ca CNA să-şi retragă decizia fiindcă mesajul este fals şi manipulator.

„Vă sesizez în regim de urgenţă o situaţie referitoare la spotul promoţional transmis pe TVR1 în seara zilei de 4 martie 2015 (la finalul emisiunii «Vorbeşte liber», aprox. ora 21.50) în campania pe care aţi recomandat-o spre a fi difuzată în această perioadă referitoare la ora de Religie. Mesajul textual de la finalul spotului este «Înscrie-ţi copilul până la 6 martie la ora de religie sau ora se va desfiinţa». Mesajul este fals factual şi manipulator. În primul rând pentru că ora de Religie va fi în continuare în oferta obligatorie a şcolilor, conform Constituţiei României şi Legii Educaţiei naţionale. În plus, nu doar că informaţia falsă induce în eroare publicul într-o chestiune sensibilă, dar manipulează în interesul particular al unei părţi implicate, nerespectând în felul ăsta codul de reglementare al conţinutului audiovizual pe care dvs. îl aplicaţi în această cauză“, se arată în sesizarea făcută de profesoara Monica Mocanu.

RELIGIA, OBLIGATORIE, OPŢIONALĂ SAU FACULTATIVĂ

Decizia Curţii Constituţionale cu privire la procedura de înscriere la ora de Religie aruncă în dezbatere un alt aspect controversat al legii educaţiei, şi anume statutul acestei discipline. Este ea obligatorie, opţională sau facultativă? Pe de o parte, ora de Religie este inclusă în trunchiul comun de studiu, care are un caracter obligatoriu. Astfel, se garantează dreptul constituţional la educaţie religioasă şi în conformitate cu propria confesiune, spun judecătorii Curţii Constituţionale.

Pe de altă parte, disciplina Religie include elemente specifice confesionale de dogmatică, catehism şi liturgică, ceea ce înseamnă că nu poate fi impusă pentru că ar încălca un alt drept constituţional. Mai exact, art 29 spune că „nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale”.

Astfel, judecătorii CC au interpretat caracterul obligatoriu al aceste discipline ca fiind adresat doar statului, nu şi elevilor majori sau părinţilor, care au dreptul să aleagă ce cult religios să studieze sau dacă doresc să studieze vreun cult religios. Şi deputatul independent Remus Cernea spune acelaşi lucru, că "obligativitatea  orei de Religie se referă doar la stat, nu şi la elev. Pentru elev, în realitate, Religia este facultativă, fiind o disciplină mai specială, care ţine de libertatea de alegere a fiecăruia", a explicat Cernea.

În motivarea CCR scrie în felul următor: “Caracterul obligatoriu al Religiei, ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun nu poate fi opus elevilor, întrucât instituirea lui are drept scop atingerea exigenţelor constituţionale mai sus arătate, prin îndeplinirea de către stat a obligaţiei de a include această disciplină în planul-cadru de învăţământ. Prin urmare, obligativitatea disciplinei Religie este opozabilă numai statului care este ţinut de necesitatea organizării învăţământului religios prin asigurarea predării Religiei pentru cele 18 culte recunoscute".

În altă ordine de idei, termenul opţional se foloseşte în sistemul de învăţământ pentru materiile obligatorii între care elevii pot alege. Ora de Religie, cum nu este materie obligatorie, nu poate fi considerată opţional, explică Emil Moise, profesorul care a atacat legea educaţiei la Curtea Constituţională.

„Aparteneţa la trunchiul comun nu se traduce prin faptul că ora de Religie este obligatorie pentru fiecare copil, ci că trebuie să se regăsească obligatoriu în oferta şcolii. Disciplina opţională este obligatoriu să o urmezi, doar că o alegi singur dintr-o ofertă. Astfel, ora de Religie nu se încadrează nici în această definiţie, deci este facultativă pentru elevi”, a explicat Emil Moise.

Orice presiune pentru participarea la ora de Religie este infracţiune

Societatea civilă a atras atenţia în mai multe rânduri asupra presiunilor care se fac în şcoală asupra elevilor şi părinţilor ca să semneze cererea de înscriere la ora de Religie, iar neregulile au ajuns până la urechile ministrului educaţiei Sorin Cîmpeanu, după cum a mărturisit la un post de radio.

"Solicitarea ministerului a fost aceea de a aduce la cunoştinţa părinţilor şi elevilor posibilitatea de a opta, nu obligativitatea. Dacă există şcoli care au avut iniţiative suplimentare vor răspunde pentru modul în care au acţionat. Oficial, nu mi-au fost aduse la cunoştinţă astfel de cazuri, dar neoficial am auzit că sunt şi am solicitat să mi se aducă la cunoştinţă care sunt acele cazuri", a spus Cîmpeanu la Europa FM.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite