Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Odele kitsch. Despre Florin Zamfirescu

65
26 Aug 2016 10:27:47
Péter Demény
FOTO: David Muntean
FOTO: David Muntean

Am afirmat dintotdeauna că arta şi morala n-au a face una cu cealaltă. Delatorul Aristofan, cîrcotaşul Caravaggio, moral insanity-ul Eugen Barbu - exemplele sunt cu duiumul. Dar aş fi fost fericit să ştiu că mă refer numai la cei care au murit deja.

Ne ferim cu toţii de termenul «naţionalist». Păi ei ne obligă să gândim aşa! Ne bagă pe o direcţie în care să ne simţim vinovaţi că ne iubim ţara, că ne iubim părinţii, că ne iubim cimitirul, că ne iubim bunicii şi tradiţiile. Suntem patrioţi, toţi cei care gândim aşa” - a declarat actorul Florin Zamfirescu, proaspăt devenit purtătorul de cuvînt al PRM. Un mare actor spunînd o inepţie şi făcînd un lucru regretabil.

Nu vă temeţi, Domnule Zamfirescu. Oda asta kitsch cu iubirea cimitirelor şi ţărişoarei o tot îngînă toţi naţionaliştii din lume, toţi care se cred continuatorii lui Petőfi şi Eminescu. Nu sunteţi puţini şi sfioşi — din contră, sunteţi mulţi şi vocali. Nu vă înscrieţi într-o tradiţie a iubirii de naţiune, ci a urii împotriva celorlalte. Sper că ştiţi cine a fost Corneliu Vadim Tudor, mare înaintaş al Dvs.: un individ care nu scăpa nicio ocazie să urască. 

Apel la normalitate”, chipurile asta vreţi. Dvs. Vă gîndiţi ce spuneţi?! Ce normalitate ar putea fi într-un „program” din asta?! Chiar credeţi că e program politic să iubiţi?! Dacă da, sunteţi într-un impas teribil.

Nu, Dle Zamfirescu, iubirea într-un astfel de context este pură demagogie. Nicio autostradă nu se va construi din iubirea Dvs., poate doar se va clădi înc-o catedrală, desigur ortodoxă. 

Unii oameni au făcut gesturi regretabile într-un regim dictatorial. Nu e cazul ca Dvs. să faceţi altele în libertate deplină.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

65 Comentarii

mircea georgescu
26.08.2016, 10:57:01

Dar dumneavoastra, cum ganditi?

+2 (16 voturi)
Masca Mihai
26.08.2016, 12:16:54

E unul, Laszlo Tokes si alții, mari iubitori de "Ungaria Mare"...Cu ei cum stă treaba? Îs naționaliști sau ce-s? Dar UDMR? Ei promovează politica iubirii, nu?

+14 (28 voturi)
Ionut Ion
26.08.2016, 12:24:18

Maxim respect pt. domnul Zamfirescu. Demeny, dute si lasa-ne ca ne-am saturat de fraieri ca tine. Mandru ca sunt roman si nationalist.

-3 (33 voturi)
Masca Mihai
26.08.2016, 12:37:00

Apropo de iubirea de țară.Am vizitat de curând memorialul de la Sighet.Cu puțin timp în urmă,căutând ceva informații despre Sighet pe Wikipedia, nu mică mi-a fost mirarea să constat că pe pagina în limba română, (cea în Engleză e ok)niște iubitori de țară desigur,au modificat locația orașului. Sighetul nu e în România ci în Regatul Ungariei.Poate se sesizează careva. Iubitorii de țară n-au voie deci trebuie altcineva să o facă. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Sighetu_Marma%C8%9Biei

+16 (18 voturi)
Paun Al
26.08.2016, 12:37:11

Un articol din categoria... nationalistii nostri maghiari sunt mai buni si mai "legitimi" decat ai vostri romani . Daca asta este citatul pe care va bazati ,care nu are nimic sovin , iderdentist , ca multe din declaratiile politicienilor UDMR , a lui Tokes ...etc, imi imaginez cate ura zace in dv. ,in tot ce este romanesc . Ca membru PRM puteti sa-i criticati actiunile , sau declaratiile antimaghiare ... Numai ca nu este cazul cu citatul care v-a creat atata disconfort .

+13 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (65)

Modifică Setările