Oficial: Ce interdicţii are Laura Codruţa Kovesi sub controlul judiciar impus de Adina Florea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi - control judiciar / FOTO Inquam Photos / George Călin / 29 mar 2019
Laura Codruţa Kovesi - control judiciar / FOTO Inquam Photos / George Călin / 29 mar 2019

Secţia de investigare a infractiunilor in justitie a comunicat oficial ce interdicţii i-au fost impuse fostei şefe DNA prin măsura controlului judiciar în dosarul aducerii în ţară a fugarului Nicolae Popa, în care este acuzată de mai multe infracţiuni.

„Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruţa, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă şi de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019,

Punerea în mişcare a acţiunii penale a fost adusă la cunoştinţa procurorului”, se arată într-un comunicat de presă al SIIJ.

Potrivit acestuia fosta şefă DNA are mai multe interdicţii printre care şi aceea de a părăsi ţara sau de a-şi exercita profesia de procuror.

„Prin ordonanţa din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanţei, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, procurorul să respecte următoarele obligaţii:

a) Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;

b) Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie  şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei;

c) Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;

d) Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz;

e) Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale;

f) Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;

g) Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză”, se arată în documentul citat anterior.

Kovesi: Se încearcă intimidarea mea

Fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că toate anchetele care o vizează fac parte dintr-un plan prin care se încearcă oprirea ei din tentativa de a deveni procuror-şef al Parchetului European.

”Îmi este foarte clar că tot ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu candidatura mea. Se încearcă prin orice mijloace să fiu oprită din a ocupa funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Sunt parte a unei campanii de hărţuire, de intimidare. Sunt un exemplu pentru toţi ceilalţi colegi magistraţi care doresc să îşi facă treaba”, a spus Kovesi la ieşirea de la Secţia 18 de Poliţie din Capitală, unde a semnat controlul judiciar dispus în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.

„Timp de 24 de ani mi-am făcut treaba. Sunt un procuror care a dovedit că în activitatea mea profesională am luptat cu corupţia în mod eficient şi sunt un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care au vrut să fure liniştiţi în România”, a mai declarat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a fost inculpata şi plasată sub control judiciar de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), joi seară, după mai bine de 6 ore de audieri într-un dosar instrumentat de procurorul Adina Florea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite