Oficial: Tribunalul Bucureşti a îndreptat eroarea de la sentinţa lui Sorin Oprescu. Fostul primar este condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Tribunalului Bucureşti a anunţat marţi că instanţa a îndreptat eroarea materială de la sentinţa de luni în dosarul lui Sorin Oprescu. Astfel, în locul sentinţei greşite de 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, instanţa a pronunţat azi sentinţa corectă de 5 ani şi 4 luni de închisoare.

Deşi în documentul oficial citit în sala de judecată, judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti a scris 4 ani şi 4 luni de închisoare, de fapt i-a dat fostului edil o pedeapsă mai mare: 5 ani şi 4 luni de închisoare.

În baza art. 39 alin 1 lit. b Cod penal inculpatul va executa pedeapsa de 4 ani închisoare la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse de 1 an şi 4 luni. În final, inculpatul executa pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare", se arată în decizia care conţine eroarea.

Judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti a făcut o eroare în decizia de condamnare a fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu unde ar fi trebuit să adauge la pedeapsa cea mai mare, de 4 ani , un spor de o treime din celelalte pedepse (1 an şi 4 luni), condamnarea finală însumând de fapt 5 ani şi 4 luni de închisoare, şi nu 4 ani şi 4 luni cum se arată în documentul citit în sala de judecată.

Reamintim că Sorin Oprescu a fost achitat pentru infracţiunea de spălare de bani şi condamnat pentru luare de mită, constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Ce alte sentinţe s-au mai dictat

Fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Cristian Stanca a fost condamnat si el la 7 ani si 8 luni, dupa ce a fost gasit vinovat pentru mai multe infractiuni de complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat.

Cornel Bogdan Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si ulterior al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a fost condamnat la 13 ani si 4 luni inchisoare.

Trei oameni de afaceri, Ion Niţă, Romeo Albu şi Claudiu Belgalici au fost condamnati in acest caz la sentinte de peste 4 ani pentru infractiuni economice si constituire a unui grup infractional organizat.

Florin Supeala, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, dupa ce sentinta din acest caz a fost contopita cu sentinta definitiva dintr-un alt dosar, in care primise 3 ani de inchisoare.

Mircea Octavian Constantinescu, directorul Directiei Economice din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti, a fost condamnat la 3 ani si 4 luni inchisoare.

Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, a fost condamnata la 2 ani si 4 luni inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii. Ea a recunoscut acuzaţiile aduse de DNA.

Acuzaţiile care i se aduc lui Sorin Oprescu

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Procurorii susţin că, în perioada 2013-2015, un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebui să dea o parte din profit mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite