Ofiţer de poliţie judiciară din Poliţia Municipiului Bucureşti, reţinut de DNA pentru mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită şi trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti a fost reţinut de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru 24 de ore, pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, el fiind acuzat că a cerut bani pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a unor anchete penale în care erau cercetate mai multe persoane.

DNA a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că procurorii din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei au început urmărirea penală şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 iunie 2022, a lui Andrei Iulian Stancu, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru comiterea a trei infracţiuni de luare de mită, trei infracţiuni de trafic de influenţă, infracţiunea de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, infracţiunea de abuz în serviciu, infracţiunea de dare de mită.

El este cercetat deoarece în perioada februarie - aprilie 2022, în calitate de ofiţer de poliţie, ar fi pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru sine si pentru alţii, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora.

„Inculpatul ar pretins şi primit suma de 27.000 de euro (din care 20.000 euro pentru sine) de la un om de afaceri, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl viza pe acesta şi firma acestuia, ofiţerul de poliţie angajându-se să întocmească un referat cu propunere de clasare a cauzei. Inculpatul ar fi dat asigurări că diferenţa de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofiţerul ar fi urmat să intervină pentru soluţionarea favorabilă a dosarului. În acest context, inculpatul ar fi inserat la dosar un înscris, cu încălcarea dispoziţiilor procesual penale, după ce anterior îi sugerase omului de afaceri ce anume să menţioneze, astfel încât să poată fi emisă o soluţie de clasare”, se arată în comunicat.

Procurorii au mai stabilit că ofiţerul de poliţie judiciară ar fi pretins de la doi reprezentanţi ai unor unităţi sanitare foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în atribuirea, către societăţile reprezentate sau controlate de acesta din urmă, de contracte de achiziţie. 

„În schimb, ofiţerul s-ar fi angajat să facă demersuri (care ar fi ţinut atât de el, cât şi pretinse intervenţii pe lângă un procuror şi a altor ofiţeri de poliţie) astfel încât cei doi reprezentanţi ai unităţilor sanitare să nu fie traşi la răspundere. Ca recompensă pentru demersurile respective, inculpatul Stancu Andrei Iulian ar fi acceptat oferta omului de afaceri de a primi un procentaj din contractele unităţilor sanitare, după momentul atribuirii”, a mai precizat sursa citată.

De asemenea, la solicitarea aceluiaşi om de afaceri, Andrei Iulian Stancu i-ar promis unui coleg poliţist care avea în lucru o anchetă penală în care omul de afaceri era parte vătămată, că va fi recompensat cu un anumit procent din valoarea prejudiciului care avea să fie recuperat (110.000 de euro), în situaţia în care va soluţiona mai repede dosarul penal.

Totodată, el mai este acuzat că a permis unei persoane ce urma să fie audiată ca martor într-un dosar penal, să aibă acces la activităţile de cercetare penală ce urmau a fi desfăşurate şi, totodată, i-a furnizat date din cadrul anchetei. “În schimb, inculpatul ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legatură cu un post pe care îl viza inculpatul”, a mai transmis DNA. 

Bărbatul va fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite