Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Omagiu lui Constantin Tănase! Iertare, MAESTRE! Suntem prea mulţi ignoranţi la Bucureşti şi Chişinău

6
1 Nov 2014 16:07:35
Marius Diaconescu
Jurnalistul basarabean Constantin Tănase
Jurnalistul basarabean Constantin Tănase

Pe 30 octombrie a intrat în lumea celor drepţi jurnalistul Constantin Tănase din Chişinău. Am citit ştirea pe fugă, ca un ignorant. Abia ieri seară mi-am pus întrebarea: ”Cine a fost Constantin Tănase?”. Doar după ce un OM mi-a spus aseară că pleacă urgent la Chişinău la înmormântarea lui, mi-am dat seama cât sunt de ignorant. Apoi l-am descoperit pe internet pe MAESTRU şi mi-am dat seama cât de mulţi ignoranţi suntem pe malurile Prutului.

Biografia lui o găseşti pe internet în limba de lemn a articolelor de pe Wikipedia. Nu sunt singurul ignorant pe lângă care a trecut vestea morţii lui Constantin Tănase. Puţini sunt în România cei care au ştiut cine a fost şi care i-au comemorat dispariţia. Colegul de blog, George Damian, i-a dedicat un frumos omagiu. În rest, câteva ştiri simple şi seci. De la ignoranţi pentru ignoranţi.

Îl descoperi pe Constantin Tănase abia când îi citeşti editorialele din ziarul Timpul din Chişinău. Le citeşti însetat de subiecte, de stil şi de limba română, mai frumoasă decât cea a multor jurnalişti din România. Dacă eşti curios, le poţi citi online aici.

Ar merita adunate editorialele sale şi publicate într-un volum, care să fie distribuit pe ambele maluri ale Prutului. Cred ar trebui dat cadou volumul tuturor ignoranţilor.

Constantin Tănase a făcut istorie şi a intrat în istorie. În istoria românilor. De azi înainte românii trebuie să cinstească memoria a două personalităţi cu numele Constantin Tănase: unul, maestru al teatrului, celălalt, maestru al jurnalismului. Pe lângă numele identic, cei doi titani mai au ceva în comun: inamicul de la răsărit. Actorul Constantin Tănase a murit în condiţii suspecte în timpul ocupaţiei sovietice din Bucureşti. Jurnalistul Constantin Tănase şi-a dedicat viaţa luptei naţionale româneşti din Basarabia împotriva ignoranţilor susţinuţi de ruşi.

MAESTRE! Iartă-ne pe noi, cei ignoranţi!

Limba noastră-a fost comoară
Pe moşie revărsată,
Dar au tăbărât moscalii
Şi-au furat comoara toată.

Limba noastră-a ars odată
Într-un neam viteaz şi falnic
Care astăzi este slugă
La mancurtul cel slugarnic.

Limba noastră îşi pierdură
Şi coroana, şi pilonii.
Azi o calcă în picioare
Pe la vila lor dodonii.

Limba noastră-i ghindă verde
De stejar pentru construcţii
Şi o răstignesc prorocii
Mincinoşi prin Constituţii.

Limba noastră, ştiinţific,
Una e, de-i frig, de plouă.
De te uiţi la ea politic
Lupu zice că sunt două.

Limba noastră-a fost odată
Vârful bâtei, al măciucii 
Azi o molfăie şi-o scuipă
Toţi dodonii şi tkaciucii.

Limba noastră-i limbă frântă
Nu cea-ntreagă, de cazanii.
Azi o calcă în picioare
Şi miniştrii, şi ţăranii.

Limba noastră nu-i ca grâul,
Ci ca pleava, ca neghina
Şi-o batjocoreşte astăzi
Tiotea Zina Karabina!

Înviaţi-vă dar graiul, 
Brejnevit de-atâta vreme,
Radeţi de pe el tkaciucii
Şi dodonii-n care geme.

Răsări-va o comoară
Cum au vrut-o toţi străbunii: 
Nu lăsaţi limba română
Să o calce toţi nebunii!

„E vorba de câteva strofe, inspirate de realităţile noastre, strofe însăilate (cum am putut) în stilul poeziei „Limba noastră” de Alexei Mateevici. Îi provoc, aşadar, pe prietenii mei – scriitori şi nescriitori – care au simţul umorului, să „comită” şi ei câteva strofe satirice întru apărarea limbii române de dodonii „statalişti”, ignoranţi şi agresivi, care cred că ştiu mai bine decât Eminescu cum se numeşte corect limba română”, afirma Constantin Tănase. (sursa: http://hotnews.md/articles/view.hot?id=28177 ).

Cu satira şi cu cuvântul trebuie să ducem mai departe lupta pentru care s-a dedicat Constantin Tănase. Să luăm aminte la provocarea MAESTRULUI!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Podar
1.11.2014, 19:37:00

@Marius Diaconescu..,domnule...de regula,regretele ,nu prea ajuta ,dar "mai bine si mai tarziu decat niciodata"..vb. aia...Nu sunt un "om de litere" si nici "istoric',desi ambele muzee ma incanta,ca ing. auto.,si cand timpul imi permite ,ma.."destrabalez"..ca sa zic asa. Am citit cu sufletul intristat ca acest om ,necunoscut noua,majoritatii.a trecut in lumea umbrelor...Foarte sensibila si adevarata poezie a limbii romane...Frumoasa cu adevarat si plina de revolta ,la adresa dusmanilor de neam... Multumesc mult pt. ca ne-ati adus la cunostiinta de acest patriot poet,din Basarabia.. Initial ,am crezut ca e vb. de actorul Ctin Tanase,o comemorare ..dar il stiam nascut la..Vaslui..si peste Prut.De aici ,a pornit curiozitatea mea si nu regrte ca v -am citit.Inca odata,va multumesc..!!!

+1 (1 vot)
Podar
1.11.2014, 19:38:12

"muze"..si nu ..muzee'..scuze..graba si oboseala..,mi-au tras pacaleala..!!!

+1 (1 vot)
Podar
1.11.2014, 19:48:05

Revin cu o "scuza" .Daca nu erau aceste zile de inclestare nationala,si electorala ,de maxima grija pt. soarta tarii noastre,poate ca eram mai receptivi la aceasta pierdere a dlui. Ctin Tanase,poetul patiot.Cu aceasta ocazie ,mi-am adus aminte de marele poet national..Mihai Eminescu si-n tonul acestor zile ,nu de mult am scris cateva randuri omagiale.. Sper sa nu plictisesc,daca vi le-mpartasesc..,apropos de "natia romana" si salutul preferat al genialului poet.. TRAIASCA NATIA Romani.din tara si de-aiurea, Pamantul nostru ,se..usuca..!!! Parca a-nnebunit padurea.. Hotia astazi ,ne .."Educa"..!!! Traim intr-o Fatalitate, Ce nu credeam sa ne Supuna.. Cu "Asta e"..murim in spate, "N-avem ce face"...ne sugruma. Ne plangem toti ,ca niste babe, Parc-au murit la noi..barbatii, Sau ,deveniti turme de gloabe, Ne inchinam la toti.."carnatii"?!!! Al nostru Eminescu-mi pare, Se rasuceste in mormant.. Vazand ca nu avem scapare, Onoarea noastra-i.."vorba-n vant"..!!! "Traiasca natiaaa"..!!! Se-aude, Salutul sau ,in lung ecou.. Dar noi,cu mintile zalude, Perseverenti,gresim din nou. Voiosi,aplaudam Minciuna, Ce ne ranjeste "importanta", Cand ii promite chiar si ..Luna, La o "Majoritate" Toanta. Ca un popor de paparude, Rugam sa ploua cu belele.. Din ochi ,curg lacrimile ude, Privind "Luceafaru"-ntre..stele. De-acolo sus,din bezna rece, Parca incearca sa ne-ajute.. Acest popor,mintit ca trece, Dar vine clipa, care pute, Si-aceste vremuri de Rusine, In care lenesi,ne complacem, Tot asteptand ca "mintea"vine.. Doar ca speram,Nimic nu facem..!!! Convinsi ca o sa "cada para", Din pomul ce, s-a cam uscat.. Lasam in praf sa cada tara, Pe mana unui..ofuscat..!!! Ce in "Dreptatea lui" se-ncurca, De rafuiala prea-nsetat, si-n "ordonante'proaste spurca, Cel pus doar pe.."pontaminat". .......................... "Traiasca natia"romana..!!! Care alege iar in somn, "Lupul sa-junga sef la stana", Iar Hotul,sa devina.."Domn"..!!! Hai,"Sus cu dansa"..!!! Sare,spune, Spiritul marelui poet.. Romanul ,fara-ntelepciune, Se misca insa tot incet. Intepenit de-a lui rugina, Cauta iarasi prin straini, Pe cine sa arunce vina, Ca el doarme pe radacini. E drept ca-s cateva soparle, Ce vor a duce tara-n "vale'.. Si nimeni nu-i sa le azvarle, Ori sa le lase fara ..bale. "Consilieri ,platiti "la ora", In urechi ,"leacuri "ii toarna... Celui ce-a intrat in "Hora", De-a stii ce sa dea pe "goarna". Sfetnici vicleni ca si-alta data, Tot cu straine interese, Cumparati de "mana sparta', Ii vand sfaturi de..metrese. Toti sunt platiti din banii nostri, De cel ce-ar vrea ca sa ne placa, Noi,sa-l aplaudam ca prostii, Pe-un cocotat de "ei" pe "Craca"...!!! Deci "pur si simplu",asta este, Noi, mascarada o platim, Daca-n cap ,mintea-i..poveste "Dam rau de dracu".."o ..patim"..!!! Sa nu mai dam pe altii vina, Cand avem sansa ,doar la vot, Sa rezolvam decent .."pricina", Si s-o dam hotilor.."la bot"..!! Ctin Florea Podaru 26 sep '14 Bucuresti.

+2 (2 voturi)
Marcel Cristea
1.11.2014, 21:11:21

Even though I got to know of Mr. Tanase as person through his work; I think very highly of him, his wisdom and his kindness. Mr Tanase was a good man and a proud Romanian, and I'll take the liberty in using this venue to send my condolences to his family and his closest friends. Rest in peace my friend!

+1 (1 vot)
Cosmina Spiridon
2.11.2014, 01:14:55

In calitate de fosta studenta a domnului Diaconescu, trebuie sa spun ca mereu a reusit sa ne lumineze mintile, asa cum altii n-au reusit. Multumesc domnule profesor ca ma invatati mereu lucruri noi.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările