STENOGRAME Omul de afaceri Gruia Stoica, arestat preventiv: „Ăla de la CFR e atât de dobitoc! Eu vă dau 3 milioane, dar nu le ceri o dată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Acesta a fost reţinut miercuri pentru cumpărare de influenţă. În acelaşi caz, este cercetat şi avocatul Cătălin Boştină, dar şi directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici. Acesta din urmă se află în comă la Spitalul Elias.

UPDATE Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a susţinut joi, într-o declaraţie remisă presei cu aproximativ jumătate de oră înaintea pronunţării sentinţei în cazul său, că a avertizat asupra corupţiei privind CFR Marfă şi înţelegerile ministerului cu diferite companii.

Fenechiu a făcut o serie de precizări cu privire la cazul Gruia Stoica şi licitaţia Complexului Energetic Oltenia.

„Eu am avertizat, chiar dinainte de a fi ministru, asupra faptului că unul dintre principalele motive pentru care CFR Marfă a ajuns să înregistreze pierderi atât de mari a fost acest gen de corupţie, şi anume înţelegeri dintre conducerile ministerului şi ale companiei cu reprezentanţii companiilor private competitoare. Acestea, fiind informate cu privire la preţurile ofertate de către CFR Marfă, câştigau licitaţiile împotriva companiei de stat. Când am ajuns în funcţia de ministru, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a termina cu acest flagel, iar rezultatul eforturilor mele s-a văzut prin faptul că, pe perioada mandatului meu, CFR Marfă a câştigat toate licitaţiile la care a participat”, a precizat Fenechiu, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL şi-a exprimat „amărăciunea” cu privire la accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit Dragoş Drăghici, directorul CFR Marfă, căruia îi doreşte însănătoşire cât se poate de rapidă.

„Sper că domnul Drăghici a rămas acelaşi om integru pe care l-am cunoscut, care, cel puţin în discuţiile cu mine, a fost mereu cel mai mare duşman al acestui tip de afaceri. Am avut încredere deplină în dumnealui şi îmi doresc foarte mult ca, în urma tuturor cercetărilor, să se constate faptul că nu a putut fi corupt”, a declarat Fenechiu.

UPDATE Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis, joi, arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Gruia Stoica.

Sentinţa nu a fost definitivă, iar patronul GFR a făcut recurs.

UPDATE Potrivit informaţiilor obţinute de anchetatori, pe 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica ar fi purtat mai multe discuţii cu avocatul Cătălin Boştină, în incinta unui restaurant din Bucureşti, „în cadrul cărora i-a trasat sarcini referitoare la modul de acţiune în vederea adjudecării la un preţ avantajos S.C. Grup Feroviar Român S.A. a contractului de transport de la nivelul S.C. C.E.O. S.A.”.

Iniţial, Stoica l-ar fi întrebat pe Boştină dacă mai este în relaţii bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor din 2013: „Zi-mi şi mie tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean”.

După ce avocatul i-a dat un răspuns afirmativ, Stoica a continuat, fiind interesat de „cât de bine îl mai struneşte pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare”(referire la directorul general al C.F.R. Marfă - n.r.). 

În interceptările anchetatorilor apare şi numele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu.

Gruia Stoica: Cine este mai influent acolo, Fenechiu sau Găurean?

Cătălin Boştină: Fenechiu nu mai are cum...

Gruia Stoica: Aşteptăm! Găurean era omul lui. Deci după ce... îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere. 

Cătălin Boştină: Da. Da.

Gruia Stoica: Propunerea este că a mai avut un contract. 

Cătălin Boştină: Da

Gruia Stoica: Asta înseamnă …scurt….

Cătălin Boştină: Mă ocup ?!

Gruia Stoica: Da, dar nu trebuie să…., deci, trebuie să aflăm...ştii tu…

Ulterior, în prezenţa lui Gruia Stoica, Boştină l-a sunat pe Călin Bogdan Găurean pentru a stabili o întâlnire: „Să trăiţi! Când eraţi mare în funcţia asta, ne mai băgaţi şi pe noi în seamă, mai fumam o ţigară, mai alea, alea, alea… mă mai lăudam şi eu, uite, mă, am şi eu un prieten ministru. Mai putem să mai... ? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină…Doamne fereşte…nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult şi mă gândeam că poate, uite, fumăm o ţigărică zilele astea. Azi, mâine, poimâine, când poţi tu! Mâine ţi-ar fi mai ok. Mâine, după trei? Păi…ne vedem la trei,? Gata, că stăm mai în linişte acolo, da? Gata, te pup, pa, pa, numai bine…pa, pa”.

După convorbirea telefonică, Stoica îl aduce în discuţie pe directorul general al CFR Marfă, Dragoş Drăghici şi îi spune lui Boştină că „Ăla de la CFR Marfă are atâta mândrie în (foloseşte cuvinte obscene) e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci”.

Anchetatorii arată, în documentele trimise în instanţă, cum Stoica îi explică lui Boştină care era de fapt scopul intervenţiei sale pe lângă Găurean, respectiv licitaţia ce urma să fie organizată de Complexul Energetic Oltenia pe 29.01.2014 şi care a avea ca obiect „un transport mare de cărbune”:

Gruia Stoica: Da. E o licitaţie peste o săptămână.

Cătălin Boştină: Da. 

Gruia Stoica: Marţi. 

Cătălin Boştină: Da. 

Gruia Stoica: Un transport mare de cărbune.

Cătălin Boştină: Da. 

Gruia Stoica: Ca boul ăsta să vină…

Cătălin Boştină: Să ştim preţul…

Gruia Stoica: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui…la partea asta  suntem… şpăgile. Boştină nu te pune cu mine…cu  ăsta, că nu-i arde

Cătălin Boştină: Da. Gata.

Gruia Stoica: Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă Găurean, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el. 

Cătălin Boştină: Am înţeles!

Gruia Stoica: Şi să îi facem rost!

Cătălin Boştină: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!

Gruia Stoica: Nu ştie ăsta adevăratele problemele CFR MARFA! Să vedem cine a câştigat, că asta se face o singură data! (neinteligibil, cei doi în acelaşi timp) S-o spună acolo, unii nu înţeleg… (limbaj trivial)…de prost ce e…

În cadrul aceleaşi discuţii, Gruia Stoica i-a spus lui Boştină că pentru „serviciile” sale va fi recompensat cu 3 milioane de euro, eşalonat câte un milion anual: 

Gruia Stoica:: Eu vă dau 3 milioane . Dar nu le ceri o dată. Ţi le dau anual 1 milion… 1 milion

Cătălin Boştină: Da. 

În timpul aceleiaşi întâlniri, omul de afaceri Gruia Stoica îl presează pe Boştină şi îi spune că ar trebui urgentate acţiunile de influenţare asupra lui Drăghici, prin intermediul lui Găurean, pentru că „merită”, iar dacă firma condusă de Stoica va câştiga licitaţia, ar asigura acestuia din urmă un confort financiar pentru următorii trei ani:

Gruia Stoica: Da, dar nu-mi fă mie lauri acum că sunt... Eu cred că noi doi trebuie să rezolvăm ceva ... şi lasă-mă să îţi fac o ofertă şi pentru ăsta. Dar du-te un pic peste el. Fă-ţi un pic timp pe chestia asta.

Cătălin Boştină: Da.

Gruia Stoica: Dacă omul ăsta are timp, du-te chiar astăzi peste el, vezi că ţi-am zis că bănuiesc că merită. 

Cătălin Boştină: Merită, merită, merită!

Gruia Stoica: Du-te un pic peste el. 

Cătălin Boştină: Da, da.

Gruia Stoica: Am trei ani contract, asta e! ...

Cătălin Boştină: Am înţeles, fără nici o problemă!

Gruia Stoica: Ii zic: Bă, ştiu şi de ăla şi de ăla! Ce-o să spună? Nu s-a putut! A fost mai bun!

Cătălin Boştină: Bă, a fost licitaţie.

Gruia Stoica:  E chestia că nu îndeplinesc condiţiile. Ei au acolo în cap că eu nu îndeplinesc condiţiile. 

Cătălin Boştină: Aha.

Gruia Stoica: Bă, e adevărat că nu le îndeplineşte, dar s-ar putea să le îndeplinească. Vezi cum o dai. 

Cătălin Boştină: Am înţeles. Da, da, da.

Gruia Stoica: Iar dacă le îndeplineşte, vreau să ştie. Asta. Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic, ştim şi noi despre ce este vorba, aşa... controlăm cum trebuie ... trei beţe. Fenechiu şi cu ăştia nu mai...

Cătălin Boştină: Nu mai sunt în...

Gruia Stoica: Dar cu ăsta vorbeşti: Eşti în stare s-o faci sau nu?

Cătălin Boştină: Da, domne, direct.

Gruia Stoica:  Dar acum află, te rog eu frumos!

Cătălin Boştină: Aflu! Cum dracu! Trebuie să aflu dacă e el sau nu e el!

Gruia Stoica: Exact! Şi ne punem un pic în mişcare şi aflăm cine dracu e.

Cătălin Boştină: Cine îl ţine pe om...

Gruia Stoica: Să-l cheme şi să-i spună: Prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic, dă-te în ...(limbaj trivial), am mai fost în 10.000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci  fericit! Da?

Cătălin Boştină: Da, gata! Am înţeles!

Gruia Stoica: Dacă pleci, pleci liniştit, fericit şi cu asta, basta! ...(neinteligibil)...a venit aia să ne dea ordine nouă.

Spre finalul conversaţiei, Stoica i-a reamintit lui Boştină oferta cu privire la suma de 3 milioane de euro, propunându-i încheierea unui contract de asistenţă juridică pentru a disimula remiterea sub aparenta formă a unor consultaţii juridice:

Gruia Stoica: Băi, zic: Vezi portretul că se vede de la distanţă? 

Cătălin Boştină: Da. Gata, domne. Mâine mă văd cu omul!

Gruia Stoica: Trei beţe că sunt eu pornit! 

Cătălin Boştină: Da, da.

Gruia Stoica: Acum este momentul! ...(neinteligibil)... Trei beţe ...

Cătălin Boştină: Da. Hai, măi, ce dracu!

Gruia Stoica: Şi cu ăsta îţi fac eu o ofertă.  ...(neinteligibil)...  Am lucrat, tu nu ai vrut să mai lucrezi cu mine, ok, dar eu cred că ar fi bine să îţi faci, să rezolvi, dacă contractul te ajută, nu are nimeni ce să îţi spună dacă contractul te ajută, că nu au ce. Şi vezi, fă nişte dosare undeva, nu ştiu dacă trebuie să spunem ANI, că are un frate colonel pe acolo. E sau nu e? Tu ştii?

Cătălin Boştină: Nu, dar asta ştii cum aflăm? Imediat! Şi câtă influenţă!

Gruia Stoica: Mâine trebuie să mă duc în Croaţia.

Cătălin Boştină: Da.

Gruia Stoica: Şi pe urmă vroiam să mă duc la un munte să mă relaxez. Nu pot, mă întorc în ţară! Să vedem ce facem!

Cătălin Boştină: Da. Când te întorci?

Gruia Stoica: În cazul ăsta mă întorc joi seară! Mâine seară sunt înapoi.

Cătălin Boştină: Ne vedem vineri, ne vedem vineri.

Boştină i-a cerut lui Fenechiu „5 minute”, însă acesta era la Iaşi

Pe 23 ianuarie, Boştină s-a întâlnit cu Bogdan Găurean căruia i-a cerut o întâlnire cu Alexandru Drăghici, însă acesta precizat că poate da curs solicitării sale, recomandându-i totodată să se întâlnească cu Relu Fenechiu.

Următoarea zi, avocatul Boştină l-a contactat pe fostul ministru Fenechiu, printr-un sms în care îi cerea „5 minute” pentru o întâlnire, însă Fenechiu a precizat că este la Iaşi.

„Încercările inculpatului Stoica Gruia, de a afla conţinutul ofertei pe care urma să o depună CFR Marfă nu au avut nici un rezultat, aspect care de altfel nu este de natură să înlăture existenţa infracţiunii de cumpărare de influenţă, astfel că, la data de 29.01.2014, la sediul  SC CEO SA din municipiul Târgu-Jiu, au fost depuse două oferte pentru participarea la licitaţie, una aparţinând CFR Marfă şi alta aparţinând GFR Group. În aceiaşi zi, întreaga documentaţie a fost ridicată de organele de urmărire penală, urmând a fi depuse la dosarul cauzei”, se arată în documentul anchetatorilor.

Directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici, în comă la Spitalul Elias

În schimb, directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici a fost operat la Spitalul Elias, după ce a suferit un accident vascular cerebral, fiind în comă la Terapie Intensivă. Aşa a anunţat managerul Spitalului Elias, profesor dr. Doina Dimulescu, care susţine că Dragoş Drăghici a fost operat miercuri, pentru îndepărtarea unui hematom cerebral.

„Dragoş Drăghici se află internat din seara de 28 ianuarie, cu hematom intraparenchimatos cerebral prin ruptura unei malformaţii arteriovenoase complexe, cunoscută de mai mulţi ani. A fost operat de urgenţă pe 29 ianuarie, pentru evacuarea hematomului cerebral şi oprirea sângerării”, a spus profesorul dr. Doina Dimulescu, potrivit Mediafax..

Medicul a precizat că Dragoş Drăghici este în secţia de Anestezie şi Terapaie Intensivă, în comă şi cu protezare ventilatorie.

Stoica, dus la Curtea de Apel cu propunerea de arestare preventivă

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti urmează să decidă astăzi dacă proprietarul GFR, Gruia Stoica, va fi arestat preventiv pentru 29 de zile sau va fi cercetat în stare de libertate.

Asta după ce, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis ieri începerea urmăririi penale faţă de omul de afaceri Gruia Stoica. El a fost adus la sediul instituţiei, încătuşat, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie legat de o licitaţie la Complexul Energetic Oltenia.

Avocatul Doru Boştină are interdicţie de a părăsi ţara

Totodată, avocatul Doru Boştină, căruia omul de afaceri i-ar fi dat trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia, a primit interdicţia de a părăsi ţara. 

Potrivit anchetatorilor, în luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Drept urmare, pe 17 ianuarie anul acesta, C.E.O. a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie, cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante, mai multor societăţi, între care către „C.F.R. Marfă” SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, mai arată sursa citată.

Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

„Există indicii temeinice că, pe 22 ianuarie, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Doru Boştină suma de 3.000.000 euro, după ce avocatul a lăsat să se creadă că poate interveni la directorului general al „C.F.R. Marfă” S.A, unul dintre competitori, pentru a-i divulga preţul pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei”, susţin anchetatorii.

Acest demers avea ca scop, depunerea de către Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Stoica a refuzat să se prezinte la audieri

Gruia Stoica a fost adus la DNA cu mandat de aducere după ce, în urma citaţiei trimise de procurori la adresa acestuia din Capitală, acesta a refuzat să se prezinte la audieri spunând că nu se află în Bucureşti.

GFR, parte a grupului Grampet, este cel mai mare transportator feroviar privat din România, administrând aproape 17.000 de vagoane şi peste 400 de locomotive. GFR avea în 2011 aproape 2.400 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 180 de milioane de euro şi un profit de peste 6,8 milioane de euro, potrivit ultimelor date postate pe portalul Ministerului Finanţelor.

Grupul Grampet mai include, pe lângă transportatorul feroviar de marfă Grup Feroviar Român, fabrica de reparaţii vagoane Remar Paşcani, Reva Simeria sau Turist Semenic. Mai mult, Grampet mai deţine participaţii majoritare la două firme de transport feroviar din Ungaria şi Bulgaria, Train Hungary, respectiv Bulgaria Railway Company, iar în urmă cu patru ani a achiziţionat 70% din principala companie de reparaţii şi construcţii de vagoane din Serbia, Zelvoz Smederevo.

Omul de afaceri a participat şi la privatizarea operatorilor feroviari din Croaţia, Grecia şi Bulgaria. În urmă cu două zile, privatizarea HZ Cargo din Croaţia fost sistată, Stoica afirmând că situaţia companiei feroviare respective s-a depreciat consistent de la lansarea procedurii.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Gruia Stoica, adus încătuşat la DNA. Omul de afaceri acuzat de cumpărare de influenţă a fost reţinut

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), a fost adus miercuri seară la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, încătuşat, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie legat de o licitaţie la Complexul Energetic Oltenia. Procurorii au început urmărirea penală pe numele omului de afaceri pentru cumpărare de influnţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite