Omul de afaceri Nelu Iordache, audiat mai multe ore la DNA în legătură cu un dosar din 2017. El a confirmat că a fost ridicat din avion şi a negat că a dat mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iordache a refuzat să precizeze dacă a fost plasat sub control judiciar FOTO Inquam Photos / George Calin
Iordache a refuzat să precizeze dacă a fost plasat sub control judiciar FOTO Inquam Photos / George Calin

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost audiat miercuri mai multe ore la DNA, într-un nou dosar, la ieşire el negând că ar fi dat mită. El a confirmat că a fost ridicat de procurori de din avion.

Nelu Iordache a precizat, după mai multe ore de audieri la DNA, că este vorba despre un dosar din 2017. El a negat că ar fi dat mită sau că ar fi făcut vreun denunţ. 

Iordache a refuzat să precizeze dacă a fost plasat sub control judiciar. 

Conform Pro TV, Iordache se afla într-un avion aparţinând companiei Ryanair, care urma să decoleze la ora 09.45 de pe aeroportul Otopeni cu destinaţia Roma, Italia. 

Căpitanul aeronavei a oprit zborul la cererea autorităţilor, anunţând că acesta are ”o problemă” cu actele. 

Potrivit sursei citate, omul de afaceri este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită.

Acesta a fost condamnat în martie la 12 ani jumate de închisoare pentru evaziune fiscală şi delapidare, dar decizia instanţei nu a fost definitivă

Nelu Iordache, la data faptelor era asociat şi administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA . El a fost trimis în judecată de DNA în acest doar în iunie 2018, pentru evaziune fiscală în formă continuă şi delapidare.

Acuzaţiile care i se aduc de DNA lui Nelu Iordache

Procurorii anticorupţie au notat în rechizitorul trimis pe masa judecătorilor, că, în perioada februarie - aprilie 2011, Nelu Iordache a înregistrat contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare de 46.356.636 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.

„Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad", precizează DNA.

Ulterior, până în luna ianuarie 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi "justificat-o" prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA, iar în acest sens, ar fi încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.

„Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus", mai spun procurorii.

Ancheatorii spun că, în cadrul anchetei sunt audiate şi Mioara Băluţă, angajată a unei bănci şi Luiza (fostă Cristescu) Maria ilie. Ele au minţit că în perioada 18 - 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima îşi desfăşura activitatea, au fost desfăşurate operaţiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită şi retrasă vreo sumă de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite