Omul de afaceri Nelu Iordache, încarcerat recent, trimis în judecată pentru că ar fi încercat să obţină avize de mediu prin mituirea unui funcţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Iordache, într-una dintre vizitele la DNA Foto Inquam Photos (arhiva)
Nelu Iordache, într-una dintre vizitele la DNA Foto Inquam Photos (arhiva)

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi încercat să mituiască un funcţionar de la conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov în vederea obţinerii unor avize de mediu pentru staţii de transfer deşeuri. În prezent, afaceristul este încarcerat, având două sentinţe definitive, una de 11 ani şi 9 luni şi cealaltă de 6 ani de detenţie.

Nelu Iordache este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, iar Genica Bădoiu, fost director executiv împuternicit la Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov, va fi judecată pentru cumpărare de influenţă, fiind plasată sub control judiciar.
 

"În calitate de acţionar în fapt al unei societăţi comerciale cu activitate de gestionare a deşeurilor menajere, la data de 19 decembrie 2019, inculpatul om de afaceri (n.r. Nelu Iordache) i-ar fi pretins, în mod direct, directoarei executive a APM ILFOV inculpata Bădănoiu Genica, să elibereze o autorizaţie de mediu pentru societatea sa, aferentă staţiei de transfer gunoaie de la Tunari (judeţul Ilfov), lăsând-o să creadă că are influenţă asupra funcţionarilor cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Mediului şi promiţându-i acesteia că, în schimbul emiterii autorizaţiei, va interveni astfel încât să fie menţinută în funcţia de director executiv al APM Ilfov", transmite DNA.

Pe 24 decembrie 2019, autorizaţia respectivă a fost emisă, menţionază procurorii.

"La data de 9 iulie 2020, acelaşi om de afaceri ar fi promis indirect, prin intermediar, directoarei APM Ilfov – Bădănoiu Genica, suma de 30.000 lei, din care ar fi oferit 15.000 lei, prin intermediul aceleiaşi persoane, în legătură cu îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv, emiterea unei autorizaţii de mediu pentru societatea sa, aferentă unei staţii de transfer deşeuri amplasată în Popeşti Leordeni (judeţul Ilfov), bani pe care Bădănoiu Genica i-a refuzat în data de 10 iulie 2020", explică procurorii.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

În luna noiembrie a anului 2021, Nelu Iordache a fost condamnat, definitiv, la 6 ani de închisoare în dosarul privind modernizarea Transalpina. Anterior, în septembrie, a fost încarcerat ca urmare a unei pedepse de 11 ani şi 9 luni de închisoare, dispusă în dosarul privind construcţia autostrăzii Nădlac-Arad.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite