Eveniment

articolul anterior articolul urmator

ONG-urile de mediu vor pune umărul la realizarea „hărţii” poluării din România

0
13 Feb 2020 18:37:51
Autor: Valentin Bolocan
ONG-urile ];i vor folosi senzori pentru  o mai bun[ monitorizare a gradului de poluare
ONG-urile ];i vor folosi senzori pentru  o mai bun[ monitorizare a gradului de poluare

Pentru o mai bună monitorizare a gradului de poluare înregistrat în Bucureşti şi în ţară, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va dezvolta colaborarea cu organizaţiile  nonguvernamentale din domeniu. Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Costel Alexe.

„România are la această oră 148 de staţii de monitorizare a poluării. Această reţea va intra într-un proces de modernizare şi îndesire care va fi finanţat, parţial, din fonduri europene. Dar tot nu va fi de ajuns. Tocmai din acest motiv ne-am întâlnit astăzi (ieri-n.r.) cu ONG-urile de mediu astfel încât să avem sprijinul acestor reţele independente de măsurare a calităţii aerului. Vom face un grup de lucru şi ne vom vedea la început de lună martie să putem, într-o formă sau alta, să coroborăm datele din reţeaua naţională şi datele senzorilor deţinuţi de aceste organizaţii. În momentul de faţă, ne-am asumat că vom avea un dialog deschis şi constructiv, astfel încât să venim în sprijinul tuturor acestor reţele independente de măsurare a calităţii aerului. De asemenea, ei şi-au arătat deschiderea să sprijine ministerul şi reţeaua naţională cu date din aceste reţele independente. În momentul de faţă, la nivel de Bucureşti şi judeţul Ilfov, avem doar opt staţii de măsurare a calităţii aerului în reţeaua naţională. Prin programul de modernizare şi îndesire vor mai fi achiziţionate trei, dar sunt în continuare insuficiente pentru nevoia de cunoaştere a calităţii aerului din Bucureşti. Am luat decizia să facem împreună o reţea pentru a putea informa cetăţenii Bucureştiului, în timp real, de calitatea aerului pe care îl respiră”, a spus Alexe.
 
Facem împreună o reţea pentru a putea informa cetăţenii Bucureştiului, în timp real, de calitatea aerului pe care îl respiră
Costel Alexe
Ministrul Mediului
 
Ministrul de resort a adăugat că, „în momentul de faţă, suntem în discuţii să vedem cum putem să armonizăm aceste caracteristici ale reţelei cu solicitările Comisiei Europene în ceea ce priveşte standardizarea şi, evident, a amplasarea acestor staţii”.
 
Comisia Europeană (CE) a trimis, miercuri, scrisori de punere în întârziere României, Greciei şi Maltei prin care le-a solicitat să-şi adopte primele programe naţionale de control al poluării atmosferice şi să le comunice Comisiei, în conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
 
În temeiul acestei directive, statele membre sunt obligate să elaboreze, să adopte şi să pună în aplicare programele lor respective, pentru a-şi limita emisiile anuale. Directiva urmăreşte atingerea unor niveluri de calitate a aerului care să nu genereze efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană şi pentru mediu.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările