Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Onor la Mareşal

7
7 Oct 2015 08:11:44
Ion Petrescu

Săptămâna aceasta a debutat şi cu un eveniment iniţiat de conaţionali inimoşi, compatrioţi care nu au uitat istoria ţării, nici pilda înaintaşilor, şi al căror ataşament onest pentru identitatea naţională este expresia unei convingeri mai presus de orice îndoială, aici fiind vorba de purtători de uniforme militare, de ieri şi de azi.

Garnizoana Buzău, în opinia multora a doua ca număr de militari activi şi rezervişti, după Bucureşti, a fost locul unde, la un deceniu distanţă de la înfiinţarea Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu", militari reprezentativi pentru gradele şi vârstele profesioniştilor de azi, din armata noastră, dar şi seniori cu tâmplele argintate de evoluţiile lor, în cariera militară, au avut timp pentru a consolida o frumoasă tradiţie.

Cu zece ani în urmă, la 3 octombrie 2005, din iniţiativa celor ce încadrau Comandamentul 2 Operaţional Întrunit "Mareşal Alexandru Averescu" şi pornind de la dorinţa de a reamenaja Cercul Militar Buzău a fost creată fundaţia ce poartă numele celebrului mareşal român, mai sus menţionat.

O fundaţie care, din anul 2013, a devenit o instituţie de utilitate publică.

Pentru cei care s-au perindat pe la comanda garnizoanei, fundaţia a constituit un reper de menţinere vie a conştiinţei de neam, prin acţiuni concrete, iniţiate de preşedinţii Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu", personalităţi care şi-au pus pecetea, în mod distinct, pe această ingenioasă modalitate de conlucrare a militarilor cu cei care activând la nivelul unor instituţii publice locale au fost şi sunt la fel de interesaţi de cultivarea unei sintagme ce părea a fi fost îngropată după decembrie 1989: dragostea de patrie.

Preşedinţii fundaţiei au fost, în timp, general-maior Teodor Frunzeti (preşedinte fondator), general-locotenent Florian Pinţă, general-maior Dan Ghica-Radu, general-maior Visarion Neagoe, general-maior Nicolae N. Roman, general-maior Nicolae Ciucă şi general-maior dr. Lucian Foca.

Şapte în zece ani, reper al dinamismului intern existent în organismul militar românesc, acolo unde restructurarea nu a fost un simplu enunţ, ci expresia unei reforme substanţiale, necesare, a unei modernizări impuse de realităţi geopolitice noi, de implicarea forţei expediţionare a Armatei României în zone marcate de confruntări armate deseori atipice, precum cele din fostul spaţiu iugoslav, din Afganistan şi din Irak.

Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu", cu sprijinul unor autorităţi locale, a iniţiat atragerea elevilor din învăţământul preuniversitar la cunoaşterea şi preţuirea istoriei naţionale, prin concursuri specifice, prin tabara „Tânărul cercetaş” şi prin excursii la mausoleele din Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi Muzeul Aviaţiei, a reabilitat monumentul eroilor Regimentului 48 Infanterie, din Buzău, a reamenajat cimitirul militar din Roşia-Sibiu şi a amenajat cimitirul militar din comuna Deleni, judeţul Iaşi, unde odihnesc eroii aceleiaşi unităţi, care a luptat în campania 1916-1918.

Fundaţia a editat şi realizează semestrial, din anul 2007, revista „Străjer în calea furtunilor”, care include agenda fundaţiei, corespondenţe din teatrele de operaţii, rubrici  de istorie şi cultură, de cinstire firească a veteranilor de război.

Cu tenacitate, tact, inteligenţă şi adaptare la realităţile societăţii româneşti, membrii fundaţiei au probat existenţa unui spirit de corp, care face cinste unităţilor de elită, ale Forţelor Armate Române, din garnizoana Buzău.

102

Luni, 5 octombrie 2015, Fundaţia “Mareşal Alexandru Averescu” a marcat deceniul propriu de existenţă la sediul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, unde există şi bustul distinsului înaintaş. 

104

Garda de Onoare a fost aliniată pentru depunerea coroanei de flori la bustul mareşalului Alexandru Averescu.

107

Un moment precedat de o inspirată evocare a personalităţii mareşalului Averescu, datorată locotenent-colonelului Romeo Feraru, un bine temperat ofiţer de relaţii publice.

105

La depunerea simbolicei recunoştinţe pentru pilda mareşalului Alexandru Averescu, comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica", generalul-maior dr. Lucian Foca a dorit să fie însoţit de prefectul judeţului Buzău, George Sava, şi de doi seniori ai armatei naţionale, generalii Mihaiu Mărgărit şi Visarion Neagoe.

108

A urmat o evocare a evoluţiei şi realizărilor fundaţiei, în impunătoarea sală de conferinţe "General Ştefan Guşă", unde se află şi galeria comandanţilor celei mai importante structuri militare din Buzău.

109

La fotografia de familie a celor prezenţi, militari de ieri şi de azi, partea inedită este că fiecare a optat pentru un loc într-un şir informal, precum momentele distincte ale unui timp trecut ce nu mai poate fi viitor.

110

Surpriza a fost deplasarea la Teatrul "George Ciprian", unde, în faţa unui auditoriu exigent au fost punctate repere geopolitice ale lumii de azi.

111

A fost locul în care generalul Lucian Foca a făcut interesante precizări privind războiul hibrid, generalul Mihaiu Mărgărit a explicat vulnerabilităţi ale securităţii internaţionale, ca urmare a ameninţărilor actualei conduceri politice a Federaţiei Ruse, iar generalul Visarion Neagoe a evocat lecţii învăţate în teatrele de război din Irak şi Afganistan.

112

În acelaşi spaţiu de comunicare modernă a fost lansată lucrarea "2014 - Anul schimbărilor geopolitice cu implicaţii globale", o probă de rigurozitate ştiinţifică a coautorilor: generalul-maior dr. Lucian Foca şi colonelul dr. Vasile Cerbu.

222

Cu seninătatea care îi marchează conduita, generalul Foca a oferit placheta fundaţiei - pe care sunt înscrise cuvintele mareşalului Averescu:"FAPTELE NOASTRE TREBUIE SĂ FIE NUMAI ÎN SLUJBA PATRIEI ŞI NEAMULUI" - generalului Mihaiu Mărgărit, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare, unul dintre lideriii informali ai Comunităţii Militare de Informaţii şi generalului Visarion Neagoe, care şi azi mai vede în faţa ochilor pe camarazii care au acţionat pe tărâm afgan şi pământ irakian.

333

Şi pentru ca aniversarea celor 10 ani de existenţă a fundaţiei să fie sigilată de un alt moment neprevăzut de invitaţi, generalul Foca a organizat desantarea acestora la Muzeul Judeţean Buzău,

444

pentru a vizita expoziţia itinerantă  "AURUL ŞI ARGINTUL ANTIC AL ROMÂNIEI", fascinantă prin frumuseţea şi valoarea pieselor expuse.

555

0 zi în câteva secunde, imagini şi cuvinte generate de o mână de români cum se cuvine, cei din Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu", din Buzău.

Semn de înţelepciune, vitalitate şi încredere în capacitatea de renaştere a naţiunii române.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Fulg
7.10.2015, 09:21:21

...vulnerabilităţi ale securităţii internaţionale, ca urmare a ameninţărilor actualei conduceri politice a Federaţiei Ruse, Citeste mai mult: adev.ro/nvu6gy Mai pe şleau chiar miercuri un val intens de lovituri aeriene ruse a lovit provincia siriană Hama și zonele din apropiere din provincia vecină Idlib

+3 (3 voturi)
Abrud Rodion
7.10.2015, 09:27:20

cea mai mare parte din provincia Idlib este deținută de o alianță a insurgenţilor care include facţiunea din Siria Frontul Nusra și alte facțiuni care dau de furcă armatei lui asad

0 (2 voturi)
Anamaria
7.10.2015, 09:33:31

"Onoare și onestitate înseamnă a servi țara înainte de a te servi pe tine şi a pune interesul său înainte de al tău" este crezul lui Mohamed bin Raşid prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite

Nataşa
7.10.2015, 09:42:15

Apropo de lecţii învăţate din Irak una mai nouă e foarte tare Irakul este de natură să ceară Rusiei să-și extindă rolul său în războiul împotriva statului islamic bombardând poziţiile grupului terorist de pe teritoriul irakian în mare parte pentru că rușii au "nu linii roșii", atunci când vine vorba de lovirea obiectivelor adverse cum procedează americanii in šā' Allāh

0 (2 voturi)
Kira Ira
7.10.2015, 09:52:22

Coaliția condusă de SUA refuză să bombardeze autoturismele personale, moschei, poduri, școli, în ciuda faptului că militanții Daesh folosesc aceste locuri ca sediu. Normele SUA, impun verificarea strictă a obiectivelor da aşa se permite militanților să aibă suficient timp pentru a salva tot ce au. Sunt numeroşi cei din armata irakiană care se întreabă cum pot rămâne la normele americane în timp ce dușmanul ucide cu brutalitate bărbaţi femei copii distruge oraşe. Rușii nu au linii roșii, nici reguli complicate și restrânse, așa că ar fi ușor de cooperat cu ei cred militari irakieni.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările