Operaţiune de amploare a DIICOT pentru destructurarea unei grupări care a traficat 580 de migranţi ilegali în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o operaţiune desfăşurată simultan, pe 13 noiembrie, în Germania, Turcia şi România, autorităţile din cele trei ţări au acţionat pentru destructurarea unei grupări care a reuşit să traficheze 580 de migranţi în Germania în perioada 2014-2018 contra unor sume de bani cuprinse între 2.000 şi 20.000 de euro.

Patru persoane au fost reţinute în România, fiind suspectate că au sprijinit gruparea infracţională. Aceştia urmează să fie prezentaţi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă. Gruparea infracţională ar fi avut un număr total de 36 de persoane, iar sumele obţinute de pe urma traficului de migranţi ajung la aproximativ 2 milioane de euro.

În perioada 2014 – 2018, grupul infracţional ar fi acţionat în mod coordonat în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi, prin organizarea deplasărilor frauduloase a cetăţenilor din Irak, Iran şi Siria către state din vestul Europei, prin îndrumarea, călăuzirea, transportul, transferul şi adăpostirea acestora, prin ţările de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinaţia finală Germania, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană, arată un comunicat al DIICOT.

În luna noiembrie a anului 2018, a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă formată din autorităţile judiciare din România, autorităţile judiciare din Germania, autorităţile judiciare din Marea Britanie şi autorităţile judiciare din Ungaria.

Cum erau transportaţi migranţii

Cercetările au stabilit că transporturile de migranţilor ce ajungeau pe teritoriul României, plecau din Timişoara către ţările din vestul Europei şi se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie şi erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranţii erau ascunşi pe parcursul acestor călătorii, în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcusul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranţii preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau.

În urma investigaţiilor desfăşurate, patru persoane(şoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an şi opt luni şi cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autorităţile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internaţional emis de autorităţile germane şi urmează a fi extrădat. În acelaşi timp, autorităţile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecţi bănuiţi că ar fi sprijinit gruparea infracţională, iar o alta persoană (membru al grupării transfrontaliere cu atribuţii de organizare al transporturilor frauduloase de migranţi pe segmentul Serbia – Romania, România – Germania a fost reţinută pe teritoriul Greciei, mai arată comunicatul DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite