Opinia Comisiei Europene în procesul Gala Bute în care Curtea Supremă a sesizat CJUE: Tratatele Uniunii nu se opun deciziei CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui document publicat de G4media, reprezentanţii Comisiei Europene au trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în cazul Gala Bute, un punct de vedere prin care explică faptul că deciziile Curţii Constituţionale a României trebuie puse în aplicare.

” 1. În împrejurări de drept şi de fapt precum cele din cauza principală, nici articolul 19 alineatul 1 din TUE, articolul 325 alineatul 1 din TFUE, articolul 1 alineatul 1 literele a, b şi articolul 2 alineatul 1 din Convenţia elaborată în temeiul articolului K3 din Tue, privind protejarea intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, şi nici pincipiul securităţii juridice nu se opun unei decizii a Curţii Constituţionale care s-a pronunţat cu privire la legalitatea compunerii unor completuri de judecată, creând astfel premisele pentru admiterea unor căi extraordinare de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti definitive.

2. Cerinţa de independenţă consacrată la articolul 19 alineatul 1 din TUE, interpretat din perspectiva articolului 47 din din cartă, nu interzice ca o instanţă naţională, în împrejurări precum cele din acţiunea principală, să fie obligată, în temeiul dreptului naţional, să respecte o decizie a Curţii Constituţionale a statului membru al instanţei naţionale, atunci când această decizie a fost pronunţată în urma unei proceduri care a fost iniţiată nu de una dintre părţile la acţiunea aflată pe rolul instanţei menţionate, ci de un organ al statului membru în cauză”, se arată în documentul prezentat de G4media.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat CJUE la sfârşitul lunii aprilie, când a şi suspendat procesul în care este judecată Elena Udrea.

”Aplicarea prioritară a dreptului UE privind protejarea intereselor financiare ale comunităţii europene permite unei instanţe naţionale să înlăture aplicarea unei decizii a Curţii Constitutionale a Romaniei (CCR)? Cine are prioritate în acest caz, principiul protejării fondurilor europene sau o decizie CCR?” Acestea sunt o parte dintre întrebările pe care Înalta Curte le-a trimis la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Este vorba despre procesul în care Elena Udrea, dar şi alti inculpaţi din dosarul Gala Bute, contestă condamnarea definitivă la 6 ani de închisoare, în baza deciziei CCR privind completurile de 5 judecători. Magistraţii care judecă dosarul Gala Bute – Elena Udrea au ridicat din oficiu această problemă, în contextul în care Udrea este acuzată în acest dosar şi de o tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Sesizări similare au avut loc recent şi în dosarele lui Victor Ponta, Darius Vâlcov şi Traian Berbeceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite