Opt spioni cu doctorat riscă să-şi piardă titlul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spioni cibernetici

Cutremur în comunitatea de doctori formaţi de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ (ANIMV) după ce instituţia a depus la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) opt noi sesizări de plagiat care vizează teze de doctorat susţinute în această instituţie aflată în subordinea SRI, în perioada 2010-2011.

DAESH, cel mai puternic brand

În primul rând va fi analizată lucrarea cu titlul "Determinări ale integrării europene asupra dimensiunii economice a securităţii naţionale" care aparţine generalului în rezervă şi fost şef al Direcţiei Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI - Gabriel Sorin Cozma.

După trecerea în rezervă, Cozma a făcut vâlvă în comunitatea de informaţii şi nu numai când a declarat public că valurile de migranţi vor lovi România, spunând că ţara noastră va trebui să dea un răspuns la întrebarea dacă este sau nu pregătită să primească jumătate de milion de musulmani.

Declaraţiile au fost făcute în penultima zi a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2017, când a fost proiectat un documentar despre istoria ISIS, urmat de panel-ul ”Globalizarea terorismului”, susţinut de generalul în rezervă şi Lavinia Vătafu, expert SRI.

Cozma nu este la prima declaraţie discutabilă. Anul trecut, tot la Râşnov, Cozma a spus că „DAESH e cel mai puternic brand creat de terorism” si ca „indiciile arată că DAESH pregăteşte un atac de mari proporţii, inedit”.

De la SPP la cimitire

Apoi, fostul director al Serviciului de Protecţie şi Pază Gabriel Naghi intră în vizorul CNATDCU cu lucrarea "Politica de securitate şi apărare comună în contextul afirmării Uniunii Europene ca actor global".

De numele lui Gabriel Naghi, precum şi de firma pe care o conduce se leagă un scandal declanşat în urmă cu doi ani. Fostul primar general interimar al Bucureştiului Răzvan Ioan Sava a încredinţat atunci paza cimitirelor Capitalei către firma ex-consilierului general, preşedintele executiv al organizaţiei PSD Sector 2, Gabriel Naghi.

De verificări este vizată lucrarea cu titlul "Sursele şi resursele securităţii moderne" a fostului vicepreşedinte al ANAF Mihai Gogancea Vătăşoiu.

CNATDCU va analiza şi lucrarea fostului şef SRI Brăila colonel în rezervă Florian Severin Lungu cu titlul - "Dinamica riscurilor şi ameninţărilor la frontiera de est a NATO şi UE în contextul accelerării procesului globalizării".

“Protejarea libertăţilor cetăţeneşti” sau “securitatea privată”

De asemenea, va fi analizată şi lucrarea ofiţerului SRI Aurelian Cezar Ţolescu - "Managementul operaţiunilor de intelligence şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti".

Între cele opt sesizări transmise către CNATDCU în vederea demarării procesului de analizare şi soluţionare a acestora se află şi lucrarea fostului director Romgaz Ioan Şandru - "Securitatea energetică - componentă principală a securităţii naţionale".

Ofiţerul SRI Ionel Goian este şi el vizat cu lucrarea - "Managementul evenimentelor de importanţă strategică, implicarea comunităţii de informaţii în gestionarea situaţiilor de securitate".

CNATDCU va analiza şi lucrarea fostului angajat SPP Romeo Oiţă, intitulată "Studiu privind securitatea privată şi infrastructurile critice".

Un sfert din teze, luate la ochi

În urmă cu o lună, Academia SRI a trimis către CNATDCU alte patru sesizări de plagiat. Atunci au fost vizate tezele de doctorat semnate de generalul SRI în rezervă Dumitru Dumbravă sau de fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară. Pe aceeaşi listă mai figurau fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu şi fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu (Neagu).

Reamintim că în total, 85 de persoane au obţinut titlul de doctor în Informaţii şi Securitate Naţională la Şcoala Doctorală a Academiei SRI. Asupra a 20 de teze există suspiciunea de plagiat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite