Ambasadorul Turciei la Adevărul Live: „Statul turc trebuie să ia măsuri ca să fie sigur că nu vor exista alte acţiuni suicidare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş. Foto: Eduard Enea
Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş. Foto: Eduard Enea

Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a fost prezent miercuri la Adevarul Live, unde a discutat despre lovitura de stat şi despre situaţia din Turcia după puciul eşuat.

 

Comunitatea internaţională este îngrijorată de miile de arestări făcute de autorităţile turce în rândul armatei şi altor instituţii de forţă, dar şi de şi arestările şi destituirile în rândul magistraţilor, a profesorilor şi închiderea unor instituţii de presă. Statele vecine sunt şi ele preocupate în legătură cu situaţia tensionată din Turcia care complică lucrurile în privinţa crizei refugiaţilor şi a luptei împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak.  

Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a răspuns la întrebările jurnaliştilor „Adevărul“ despre situaţia din ţara sa, tensionată de un puci eşuat în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi implicaţiile evenimentelor recente la nivel internaţional.

Principalele declaraţii:

Potrivit preşedintelui Turciei în România, tentativa de puci din ţara sa nu a fost organizată de întregul sistem militar, iar comunitatea de informaţii turcă şi-a dat seama în după-amiaza zilei de vineri că exista o diviziune în sistemul militar, fapt semnalat de presă.

„Nu ştiu dacă au fost transmise informaţii din afară“, a declarat ambasadorul Osman Koray Ertaş, întrebat dacă au servicii de informaţii strîine au avertizat Turcia.


Se aştepta Turcia?

„Nu, nu ne-am aşteptat. Conspiratorii au fost forţaţi să facă mişcarea mai repede decât era programată, la 03.00-04.00 dimineaţa“, a precizat reprezentantul Turciei în România.

Diplomatul turc a respins existenţa unor tensiuni între preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi sistemul militar.

„Nu, relaţia era în regulă, una puternică. Armata este respectată. E bine că s-a demonstrat că nu a fost o tentativă de lovitură militară a întregului sistem din armată, ci doar a unei părţi. Cred că armata turcă va deveni mai puternică după acest moment“, a spus Osman Koray Ertaş.

Potrivit diplomatului turc, persoanele implicate în tentativa de puci din Turcia au legături cu clericul Fethullah Gulen, care în opinia sa conduce o mişcare de inspiraţie teroristă.

„Mişcarea Gulenistă este teroristă pentru că foloseşte arme împotriva propriului popor“, a precizat ambasadorul Turciei.

Referindu-se la epurările din cadrul sistemului de învăţământ, Ertaş a precizat că profesorii nu au fost arestaţi, ci suspendaţi pe perioada interogărilor.

„Ştiu că este o situaţie extraordinară, dar statul trebuie să ia măsuri ca să fie sigur că aceşti gulenişti nu vor organiza ale acţiuni suicidare“, a subliniat Osman Koray Ertaş.

Ce se va întâmpla cu şcolile guleniste din România?

„Am văzut reacţiile din ultimele zile. Cred că este vorba de o suprareacţie. Nu am făcut acuzaţii specifice asupra unei şcoli anume. Nu este treaba mea să judec ce fac ei. Eu respect decizia părinţilor care şi-au dus copiii acolo. Nu vreau să le rănesc sentimentele, pentru că e alegerea lor. Dar noi susţinem că aceşti oameni (guleniştii) sunt periculoşi şi pot acţiona nebuneşte. Dacă nu au relaţii cu Gulen, pot veni să ne spună. Dar ei nu pot să vină. Nu e vorba doar de şcoli, ci şi de organizaţii caritabile. Din păcate, în ochii noştri, aceşti oameni sunt periculoşi“, a declarat Osman Koray Ertaş.

Aceste şcoli sunt o problemă pentru relaţiile româno-turce?

„Nu, relaţiile noastre bilaterale sunt puternice“, a dat asigurări ambasadorul turc.

„Toate partidele politice (din Turcia, n. red.) au un discurs comun, ceea ce este foarte rar“, a insistat el.

„Am observat că în afară lucrurile sunt percepute ca fiind grave, dar naţiunea turcă rezistă la aceste evenimente“, a semnalat Osman Koray Ertaş.

Despre relaţia cu Statele Unite

„Statele Unite sunt cel mai puternic aliat al nostru, avem o relaţie stânsă de mai multe decenii. Am avut parte de momente de ascensiune dar şi de coborâşuri. Crec că vom lăsa în spate momentele sensibile. Relaţiile vor rămâne ca până acum“, a declarat ambasadorul Turciei.

Despre implicarea altor state

„Nu există informaţii oficiale că alte state ar fi implicate“  în tentativa de puci din Turcia, a precizat diplomatul turc.

Ce va urma în Turcia?

„Pentru democraţia turcă e bine că toate partidele politice sunt împreună, creează o unitate în societate. Turcia este o societate deschisă. Vom acţiona în concordanţă cu legea şi nu vom avea o atitudine revanşardă“, a spus Osman Koray Ertaş la Adevărul Live.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite