Unul dintre alpiniştii care au cucerit un vârf de peste 5.000 de metri din Uganda, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La emisiunea Adevărul Live, difuzată marţi de la ora 15.00, a venit Costi Ozunu, care, împreună cu experimentatul alpinist David Neacsu, a cucerit, în ianuarie, varful Margerita (5109 m) din Uganda. Acesta este al doilea varf ca înălţime din Africa.

Costi Ozunu a povestit, la Adevărul Live, întreaga aventură prin care a trecut dar şi motivele care l-au făcut să îşi dorească cucerirea acestui munte african. 

„Fac alpinism de la vârsta de 12 ani. Am început să merg cu prietenii pe la noi prin ţară.”, a declarat Costi Ozunu pentru Adevărul Live.

„Am apucat să mă bucur mai mult de poze când am ajuns acasă, pentru că atunci voiam să fac poze la orice pasăre, orice animal. Am avut norocul de a avea o iubită biolog care mi-a vorbit mai apoi despre fiecare pasăre, fiecare animal în parte“, a mai spus Ozunu despre experienţa din Uganda.

„ Vorbind despre munte, urcarea am început-o undeva la 1500 de m urmând să ajungi la primul refugiu la 2650 metri, un refugiu cu condiţii uimitoare, cu toaletă cu apă curentă, probabil amenajate de alte state. Până la primul refugiu drumul este bun, umiditatea este foarte ridicată, nu foarte comfortabilă, vreme caldă“, a descris alipinistul drumul. 

„La 2650 de metri vegetaţia era mixtă, înaintând se asemăna cu vegetaţia din deşert. Vegetaţia s-a adaptat. Ziua este foarte cald, iar noaptea temperaturile ajung la limitele îngheţului. Jumătate din an este sezon polios. Platoul Stenley duce spre gheţarul Margarita, care acum 10 ani cobora aproape de refugiu, iar acum se retrage. Scăderea gheţarului este destul de accelerată, undeva la 8 ani va dispărea. Acest gheţar a format nişte lacuri glaciare întreţinute de ploile tropicale“, a povestit alpinistul.

image


Costi Ozunu, la Adevărul l Live FOTO David Muntean

„Trei ghizi au venit cu noi. Ghizii sunt impuşi de parcul naţional şi fiecare porter duce 15 kg. (…) A fost o expediţie de măsurare şi cartografiere a unui nou traseu pe acest gheţar. A doua expediţie din acest an - prima expediţie, cea germană, a avut loc cu o zi înainte. Traseul era oarecum bătătorit, dar în prima parte a ascensiunii pe gheţar a fost mai dificil din cauza topirii acestui gheţar“, a relatat alpinistul la Adevărul Live.

Costi Ozunu a mai povestit că faţă de munţii europeni, pe muntele african  Margarita diferenţa impresionată este dată de vegetaţia variată: „La altitudini de 4000 de m este atâta vegetaţie, iar la noi pe platou, la Omu, sunt câteva plante care uşor, uşor dispar.“

Una din concluziile lui Costi Ozunu este că gheţarul va dispărea, fără doar şi poate, întrucât încălzirea globală este din ce în ce mai accelerată.

O altă concluzie a tânărului alpinist rezumă: ”Se văd diferenţele între oamenii care ştiu ca tu eşti un om care le aduce binele. Oamenii din safari te tratează cu prietenie, ştiu că au ceva de luat de la tine. Cei de pe marginea drumului se uită la tine ca la un dolar mergător.”

Alpinistul a mai declarat că pastilele pentru malarie nu le-a găsit, din păcate, în România, ci în Spania. Acestea se numesc Malarone şi se iau câte una pe zi, după masă. Acesta îi sfătuieşte pe cei care s-ar aventura într-o asemenea expediţie să îşi asigure mesele, somnul şi echipamentul. El mai spune că apa nu a reprezentat o problemă, întrucât în drumul său a dat de foarte multe izvoare. „Am băut apă din toate râurile şi nu am păţit nimic, deşi am un stomac sensibil.”, a declarat Costi.

În încheiere, tânărul alpinist Costi Ozunu a dezvăluit unul din planurile sale de viitor: „Urmatoarea ţintă este Elbrus, cam prin august- septembrie.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite