Ora 16.00. Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului - Proiect educaţional şi cultural „1700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania (321-2021)“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
holocaust

În data de 26 ianuarie 2022, în ajunul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Ambasada Germaniei în România şi Complexul Educaţional Laude-Reut vă invită la cel de-al patrulea şi ultim eveniment din cadrul proiectului cultural şi educaţional „1700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania (321-2021)“.

Evenimentul va aborda teme precum antisemitismul, extremismul şi istoria Holocaustului şi va fi transmis online, live, de la sediul Complexului Educaţional Laude-Reut. Evenimentul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a Ambasadei Germaniei şi a Complexului Educaţional Laude-Reut. Vor participa, printre alţii, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, ambasadorul Germaniei în România, dr. Peer Gebauer, ambasadorul României în Germania, Adriana Stănescu, ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, însărcinatul Guvernului Federal pentru viaţa evreiască în Germania şi combaterea antisemitismului, dr. Felix Klein, reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei şi combaterea antisemitismului şi a xenofobiei, Alexandru Muraru, precum şi directorul executiv al Asociaţiei 321: 1700 Viaţa evreiască în Germania, Andrei Kovacs. De asemenea, vor participa în mod activ şi preşedintele Complexului Educaţional Laude Reut, Tova Ben Nun Cherbis, alături de profesori şi elevi din România, Germania şi Israel. Scopul celor patru evenimente, la care participă personalităţi din diplomaţie, cultură şi educaţie, este de a oferi în special tinerilor o perspectivă largă asupra istoriei evreilor şi a moştenirii culturale evreieşti din Germania, promovând astfel toleranţa şi înţelegerea reciprocă.

Mai ales în aceste vremuri, în care prejudecăţile şi dezinformarea pe internet se intensifică, seria de evenimente se doreşte a fi un semnal în lupta împotriva antisemitismului şi un mod de a combate orice formă de negare a Holocaustului. Este alarmant numărul tot mai mare de mişcări antidemocratice de extremă dreapta în Europa şi întreaga lume, precum şi intensificarea teoriilor conspiraţiei, a discursurilor instigatoare la ură şi a infracţiunilor motivate de antisemitism. Prin urmare, Germania se implică activ în lupta împotriva antisemitismului. În timpul preşedinţiei germane a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), Germania a iniţiat „Global Task Force against Holocaust Distortion”. 

În plus, Germania sprijină campania globală pe reţelele sociale împotriva negării Holocaustului „ProtectTheFacts”. Ambasadorul dr. Peer Gebauer: „Vom păstra vie amintirea crimelor îngrozitoare ale Holocaustului şi vom comemora milioanele de victime evreieşti, uitarea reprezentând cel mai mare pericol. «Să nu se mai repete niciodată Auschwitz!» înseamnă luarea unor măsuri ferme împotriva antisemitismului, rasismului, discursului instigator la ură şi oricărei forme de negare a Holocaustului în fiecare zi, nu doar în Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Prin seria de evenimente «1700 de ani de viaţă evreiască în Germania» dorim să încurajăm mai ales tinerii să se aplece asupra istoriei evreilor şi a trecutului pentru a trage învăţăminte pentru viitor. În faţa intensificării antisemitismului, această responsabilitate rămâne mai relevantă ca niciodată.” Însărcinatul Guvernului Federal pentru viaţa evreiască în Germania şi combaterea antisemitismului, dr. Felix Klein:

„Este foarte important pentru mine să le explic tinerilor cât de necesară este memoria Holocaustului. De exemplu, atunci când vorbim despre Anne Frank, a cărei soartă ne emoţionează din nou profund zilele acestea, şi ne punem întrebarea: «Cum au putut oamenii permite uciderea copiilor?». Vreau să găsim un răspuns prin care să ne respectăm promisiunea «Să nu se mai repete niciodată». Curaj civic, neînfricare, implicare, să fim vocali, să ne ridicăm propria voce împotriva nedreptăţii, pentru noi şi pentru ceilalţi, atunci când vine vorba de antisemitism, ura faţă de ceilalţi din cauza religiei sau a stilului lor de viaţă şi discriminările din viaţa cotidiană. Acestea sunt răspunsul şi învăţămintele pe care le putem oferi tinerilor. Acesta este singurul mod în care putem atenua ruptura ireparabilă din istoria noastră şi putem combate neputinţa de a vorbi şi uitarea.” Sub numele #2021JLID - Viaţa evreiască în Germania, în jur de o mie de evenimente vor fi organizate în Germania la nivel naţional, acestea fiind susţinute de guvernul federal. Anul aniversar are scopul de a face viaţa evreiască vizibilă şi tangibilă şi de a contracara intensificarea antisemitismului. Puteţi afla informaţii suplimentare accesând site-ul https://2021jlid.de/en/.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite