Orban: începe o nouă eră a maghiarimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Naţiunea maghiară trebuie să fie unită!“. Acestea sunt cuvintele adresate de premierul ungar etnicilor maghiari. La Universitatea de vară de la Băile Tuşnad  premierul ungar a explicat că noua epocă post-colaps va creşte rolul statului şi acesta va putea să facă faţă dacă are sprijinul comunităţii.

Subiecte delicate, precum dubla cetăţenie şi dreptul la vot al maghiarilor în Ungaria, înfiinţarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, autonomia şi regionalizarea au fost abordatate de politicienii prezenţi în weekend la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad („Bálványos"). Printre ei - premierul Ungariei, Viktor Orbán, vicepreşedintele Parlamentului European, László Tokés, liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi zeci de personalităţi din viaţa politică şi civică a comunităţii maghiare.

Şeful guvernului de la Budapesta, deja un obişnuit al Univeristăţii de Vară, a precizat că maghiarii de pretutindeni trebuie să lupte şi, mai ales, să fie uniţi. „Naţiunea maghiară trebuie să fie conştientă, coerentă şi o naţiune unită. Dubla cetăţenie, economia ungurilor şi a maghiarilor din România, viaţa culturală ungară şi a celor din bazinul Carpaţilor, toate acestea trebuie să fie într-o unitate. Dacă nu există o patrie-mamă puternică, nu există nici o naţiune maghiară. Sprijinim acele instituţii, organizaţii care împing viaţa comunităţii spre unitate. Toţi trebuie să fim o forţă unitară", a declarat oficialul ungar.

O nouă „eră" a naţiunii maghiare

Criza e o şansă pentru unitatea ungurilor, crede Orban. „Situaţia Ungariei s-a modificat în ultimii ani destul de favorabil, însă ultimii 20 de ani au însemnat o ideologie naţională restrânsă şi din ce în ce mai accelerată. Dacă ne uităm la ultimul an, observăm că schimbările sunt foarte accelerate, că se schimbă o epocă, o eră. Mai întâi e nevoie de un colaps ca să ne ridicăm. Noua epocă va creşte rolul statului şi acesta va putea să facă faţă dacă are sprijinul comunităţii şi doar aşa ajungem la naţiune", a explicat Orban sutelor de maghiari adunaţi la Băile Tuşnad.

Pentru evitarea crizei, premierul a enumerat câteva dintre măsurile care au fost luate în Ungaria şi a mărturisit că este conştient că schimbarea nu va fi uşoară pentru oameni.  „Constituţia, legea presei, impozitele la bănci şi pilonul de pensii private, toate au fost schimbate, motiv pentru care Guvernul a fost criticat. Ştim că va fi un marş cu conflicte, lovituri şi rugăm oamenii să-şi schimbe strategiile proprii de viaţă, precum şi pe cele ale familiilor lor. În schimbarea de epocă ce ne aşteaptă, întărirea naţiunii nu este o şansă, ci o necesitate", a mai spus premierul Ungariei.

Referindu-se la "părţile de naţiune de dincolo de graniţe", Orban a arătat că deocamdată patria-mamă nu le poate oferi atâtea mijloace câte ar dori. În  ceea ce priveşte problema autonomiei şi a relaţiilor cu partidele politice româneşti la putere, implicate în problema regionalizării,dar şi cu cele maghiare din Transilvania, Orban a declarat că  pentru a reglementa aceste chestiuni, mai întâi trebuie întărit statul ungar şi găsite forţe politice din vecinătate cu gândire similară cu care să se colaboreze.

„Încă nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta să se manifeste. Comunitatea maghiară din Transilvania trebuie să adopte o poziţie comună şi apoi noi vom putea interveni pentru reorganizarea teritorială. Avem nevoie să unificăm sistemele economice, culturale etc. Trebuie să facem o reformă a sistemului educaţional din Ungaria şi după aceea vom putea lega cele două sisteme cu cele din Bazinul carpatic", a explicat oficialul ungar.

Românii trebuie să-şi ceară scuze

Vicepreşedintele Parlamentului European (PE), László Tokés, prezent şi el la Tuşnad, s-a declarat însă nemulţumit de reorganizarea României, care ar "asupri" minoritatea maghiară şi a cerut ajutorul autorităţilor de la Budapesta. „Această politică postcomunistă, care şi-a schimbat doar haina, va duce la colonizarea ortodoxă a Transilvaniei. Maghiarii îşi pierd siguranţa. Ni se cere să renunţăm la identitatea noastră, chiar dacă suntem în patria noastră. Trebuie să ni se ceară iertare victimelor comunismului, inclusiv maghiarilor", a spus Tokés.

„Extinderea cetăţeniei ungare dincolo de frontiere a însemnat un pas nou pentru vindecarea maghiarilor, iar în timp, unirea neamului o să determine şi vindecarea rănilor Trianonului", a explicat episcopul Tokés. Totuşi, maghiarii din România nu se arată prea încântaţi de posibilitatea pe care o vor avea de a vota pentru alegerile din Ungaria. „Este important să fim uniţi, însă sunt foarte multe obstacole. Unirea nu se poate realiza din punct de vedere politic. Dacă ar fi să votez, eu nu voi putea decide pe cine să aleg. Nu am cunoştinţe despre regimul de acolo", a declarat Mihaly Bela, etnic maghiar. 

"În schimbarea de epocă ce ne aşteaptă, întărirea naţiunii nu este o şansă, ci o necesitate.''
Viktor Orban premierul Ungariei

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite