Papa Francisc a dăruit Trandafirul de aur Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc. Ce simbolizează distincţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Papa Francisc a dăruit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, în cadrul slujbei de Liturghie pe care a oficiat-o în faţa a peste 85.000 de pelerini .

Trandafirul de aur, simbol al Învierii Domnului Isus Hristos, este o distincţie din aur oferită de Suveranii Pontifi încă din secolul a XI-lea unor biserici, personalităţi regale sau locuri de pelerinaj drept recunoaştere a serviciilor aduse Bisericii Catolice.

Suveranul Pontif a aşezat trandafirul la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Trandafirul dăruit de Sfântul Părinte este din argint 925 placat cu aur de 24 kt (tulpina şi frunzele), aşezat într-o vază de argint cu stema papală realizată în aur. Cele două flori sunt din chihlimbar, iar suportul trandafirului este din marmură roz, conform descrierii Vatican News.

Distincţia dăruită Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc este a doua înmânată unui loc de pelerinaj dintr-o ţară din Europa de Est, după ce astfel de trandafiri de aur au mai fost oferiţi unor sanctuare şi biserici din Polonia în 1979, 1987, 2006 şi 2016 de către Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea şi Papa Francisc.

În actualul său pontificat, Papa Francisc a mai oferit încă patru trandafiri de aur unor sanctuare închinate Fecioarei Maria din Mexic, Polonia, Portugalia şi Brazilia.

Suveranul Pontif a plecat de la Şumuleu Ciuc, după ce a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului marian şi a binecuvântat mulţimea. După o scurtă pauză, Papa va pleca spre Iaşi, unde va vizita, potrivit programului oficial, la ora 17.25, Catedrala „Sfânta Maria Regină”. De asemenea, la Iaşi, Papa Francisc va avea întâlniri cu tineri şi cu familiile lor, la Palatul Culturii.

La Şumuleu Ciuc, Papa a oficiat Liturghia, a transmis un mesaj de unitate şi fraternitate pentru români şi maghiari. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite