Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Parada paradiţilor

33
30 Nov 2021 11:12:32
Horia Vicenţiu Pătraşcu

„Parada militară“ - când oare ne vom schimba modul acesta primitiv, ieşit din uz, grotesc de a ne sărbători ziua naţională?

Ca să înţelegeţi, dragi compatrioţi, aberaţia acestui fel de a serba, gândiţi-vă că mergeţi la aniversarea unui prieten şi el vă tratează expunându-şi „arsenalul din dotare”: cuţitele de bucătărie, topoarele, şurubelniţele, pisăloagele, eventual, în caz că le are, puştile sau revolverele.

Cel mai probabil aţi crede că aveţi de a face cu un psihopat şi v-aţi face imediat planuri de retragere. Tot aşa aţi gândi dacă aniversatul - fără să fie beat - şi-ar arăta, la bustul gol, muşchii, trapezii şi pătrăţelele abdominale.

Mergeţi cu exerciţiul de imaginaţie puţin mai departe. Ceilalţi invitaţi nu doar că nu găsesc nimic straniu în felul acesta de a se sărbători cineva, dar li se pare ceva foarte frumos, aplaudă cuprinşi de plăcere şi de entuziasm, le arată copiilor lor cât de minunate sunt cuţitele, topoarele, puştile defilate prin sufragerie şi cât de puternici sunt pumnii fluturaţi în aer de gazdă şi de familia ei.

Ei bine, exact acelaşi lucru se întâmplă, fără să ne dăm seama, la fiecare 1 Decembrie. Psihoza, fiind colectivă, nu ne mai atrage atenţia, iar entitatea aniversată, fiind de asemenea colectivă, ni se pare că merită un tratament pe care l-am sancţiona imediat în cazul unei persoane particulare.

De fapt e vorba despre aceeaşi nebunie ca şi în cazul exemplului individual. O nebunie  produsă de o frustrare teribilă, de  resentimentul clocit în urma înfrângerilor şi umilinţelor indurate şi de o încercare de compensare 'violentă' a slăbiciunii tale. Balamucul e plin de asemenea Napoleoni care abia se ţin pe două picioare.

Trecerea pe sub arcul de triumf are un simbolism psihotic şi trebuie citită adecvat: armata 'victorioasă' nu are prizonieri sau prăzi de război şi atunci se dedublează, aşa cum se dedublează nebunii care vorbesc şi se luptă singuri 'pe două voci'.

Nici o ţară civilizată euro-atlantică nu mai practică asemenea aniversări militarizate. Cu excepţia notabilă a Franţei, frustrată pe vecie de înfrângerea ruşinoasă din al doilea război mondial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Utilizator Adevărul
30.11.2021, 11:23:31

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
30.11.2021, 11:33:01

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
30.11.2021, 11:39:19

Comentariu considerat abuziv.

octavian calin
30.11.2021, 12:15:44

Horia Vincentiu Patrascu ,ca sa vii cu o asa

-24 (24 voturi)
octavian calin
30.11.2021, 12:25:39

Horia Vicentiu Patrascu ,ca sa scrii asa PORCARIE DE ARTICOL TREBUIE CA AI PROBLEME SERIOASE CU CPUL,Comparatie total neghioaba A ZILEI NATIONALE A ROMANIEI cu invitatia la ziua unui prieten ... 1DECEMBRIE E ZIUA CAND ROMANIA A DEVENIT UN STAT PUTERNIC IN CARE ROMANII S-AU REGASITSI SE REGASESC IN TARA LOR cum poti compara ziua nationala cu o suieta in care cineva de ziua lui face si drege ..Eu cred ca astfel de abordari sunt extrem de periculoase in care cineva prin tot felul de indivizi cu minti deraiate vor sa ne distruga TRECUTUL ISTORIC SI CHIAR CONCEPTUL DE STAT NATIONAL ...nimic nu e intamplator si cred ca pentru bani se gasesc destui indivizi care in slujba dusmanilor Romaniei le fac jocul ,ar trebui sa-ti fie rusine ..

-27 (37 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările