Parchetul General, despre stadiul cercetărilor violenţelor de la mitingul diasporei: 386 de plângeri şi 22 de dosare penale înregistrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a transmis marţi că, în cadrul cercetărilor ce vizează violenţele de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei au fost înregistrate până în prezent 386 de plângeri penale. În plus au fost constituite 22 de dosare penale ce vizează infracţiuni de ultraj, lovire sau alte violenţe sau distrugere.

În cadrul cercetărilor ce vizează violenţele din seara zilei de 10 august Parchetul General a anunţat marţi că numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 386. Autorităţile susţin că sunt efectuate în continuare activităţi ce privesc identificarea persoanelor care au fost implicate în comiterea violenţelor.

Mai mult, potrivit comunicatului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul ce vizează furtul armei femeii jandarm s-a dispus demararea acţiunii penale faţă de trei inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (pentru doi dintre aceştia) şi respectiv nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în forma sustragerii unei arme (pentru cel de-al treilea). Cei trei inculpaţii se află în stare de arest preventiv.  

Potrivit aceleiaşi surse, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au fost înregistrate 22 de dosare penale, în doar unul dintre acestea fiind începută urmărirea penală in personam. Potrivit sursei citate în acest dosar a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi dispusă, totodată, măsura preventivă a controlului judiciar faţă de un inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi ultraj. 

În celelalte 21 de dosare, informează procurorii, a fost începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii uneia sau unora dintre următoarele infracţiuni: ultraj (17 cauze), lovire sau alte violenţe (o cauză), distrugere (o cauză), instigare publică (o cauză), incitare la ură sau discriminare (o cauză), tulburarea ordinii şi liniştii publice (o cauză), furt calificat (o cauză) şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase (o cauză). 

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca „cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar”. Parchetul General anunţa, vineri seară, că de luni se vor face acte de urmărie penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri, la sediul Ministerului Public.

Sâmbătă, 11 august, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite