Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Parchetul dă o mână de ajutor şoferilor cu permisul de conducere suspendat. Ce se întâmplă cu ordonanţele de prelungire a dreptului de a şofa

1
28 Mar 2020 11:09:17
Autor: Ionuţ Mureşan
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Imagine: Adevărul
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Imagine: Adevărul

Dovezile înlocuitoare cu drept de circulaţie ale permisului de conducere vor fi prelungite automat, iar şoferii nu trebuie să depună o cerere, informează un comunicat al Parchetului General. CSM preciza că instanţele nu judecă pe timpul stării de urgenţă procesele prin care şoferii cu permisul suspendat cer prelungirea dreptului de a circula.

 

„La nivelul parchetelor, în cauzele în care anterior instituirii stării de urgenţă prin ordonanţă a procurorului a fost dispusă prelungirea dovezilor înlocuitoare cu drept de circulaţie ale permisului de conducere, emise în temeiul art. 111 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, persoanele interesate nu este necesar să depună cereri de prelungire. Din oficiu, procurorii vor emite ordonanţe de prelungire a acelor dovezi pentru care anterior a fost dispusă o ordonanţă. Ordonanţele de prelungire vor fi transmise pentru operare la unităţile de poliţie competente, fără a mai fi necesară consemnarea pe dovadă a prelungirii în această situaţie excepţională.

Parchetul General precizează că măsura a fost stabilită prin coordonare interinstituţională între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul de Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.

CSM: Ce procese nu se judecă în instanţe

Pe 24 martie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat publicităţii lista cauzelor în materie civilă şi penală care se judecă pe rolul instanţelor în perioada stării de urgenţă.  Cererile şoferilor cu permisul suspendat care solicită prelungirea dreptului de a circula pe drumurile publice nu sunt judecate pe timpul stării de urgenţă, informează comunicatul CSM.

În schimb, cauzele privind executarea silită se judecă în continuare, precum şi „orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale”, ceea ce înseamnă că judecătorul este cel care va aprecia asupra dacă va judeca sau nu anumite dosare.

Potrivit măsurilor din Decretul de instaurare a stării de urgenţă semnat de preşedintele Klaus Iohannis, doar cauzele de urgenţă deosebită se vor judeca în instanţe, prin videoconferinţă acolo unde este posibil, iar celelalte procese penale şi civile se suspendă. Prescripţia răspunderi penale se va suspenda, precum şi termenele de decădere şi prescripţiile din civil. Restul cauzelor, atât în materie penală, cât şi în materie civilă, sunt amânate.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Werner Pompiliu
30.03.2020, 12:31:43

Mai ce grija are Parchetul de angajatii sai. Pai n-ar fi bine ca in aceasta perioada sa li se diminueze salariul proportional cu procentul in care nu muncesc. La pensii speciale se adunau pe scari si faceau greva japoneza, sa-si puna masti si combinezoane si sa munceasca daca iau sporuri de risc.