Parchetul Militar s-a autosesizat în cazul jandarmilor care i-au ridicat pe manifestanţii anti-PSD de la Topoloveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a autosesizat în cazul jandarmilor care i-au luat, vineri, cu duba pe protestatarii de la Topoloveni în timpul vizitei liderului PSD, Liviu Dragnea. În acest moment, procurorii fac cercetări in rem, fiind cercetate fapte şi nu persoane, pentru abuz în serviciu, purtare abuzivă şi lipsire de libertate

Mai mulţi protestatari au fost ridicaţi la Topoloveni, în judeţul Argeş, de jandarmi şi duşi la Poliţie pentru legitimare. Potrivit lui Flavius Tănase, purtătorul de cuvânt al IJJ Argeş, protestatarii au afişat bannere şi au scandat lozinci şi au fost conduşi la secţia de poliţie pentru legitimare.

Zece protestatari care îl aşteptau pe liderul PSD Liviu Dragnea la Topoloveni au fost ridicaţi vineri de jandarmi şi duşi la sediul Poliţiei din oraş, unde au fost ţinuţi aproximativ o oră şi jumătate, perioadă în care liderul social-democrat s-a întâlnit cu primarii PSD din zonă. 

Traian Paparete este unul dintre cei mai cunoscuţi protestatari din Argeş, iar în ultimii doi ani a fost nelipsit de la toate protestele la adresa PSD.

„M-au luat pe sus, m-au urcat în dubă, chiar dacă aveam şi ecuson de presă, eu sunt corespondent Rezistenţa TV. Jandarmii au acţionat la ordinul domnului locotenent-colonel Lupu, care a zis: „Ia-l şi pe ăsta”. M-au ţinut la Poliţia Topoloveni până când a plecat Dragnea de la Primărie. Mi-au zis că trebuie să mă verifice la Europol. Nu mi-au justificat în vreun fel motivul pentru care m-au reţinut mai bine de o oră şi jumătate. Le-am dat buletinul meu încă dinainte de a mă reţine. Nu mi-au dat vreo amendă. Celorlalţi protestatari le-a dat drumul mai devreme puţin, fără să îi amendeze”, spune Traian Paparete.

Jandarmeria Argeş a anunţat că protestatarii de la Topoloveni vor fi sancţionaţi contravenţional pentru participarea la o adunare publică nedeclarată şi refuzul părăsirii zonei la solicitarea jandarmilor. Printr-un comunicat de presă, Jandarmeria Argeş preciza că 10 persoane au organizat o adunare publică nedeclarată.

Zeci de grupuri civice cer demisia lui Carmen Dan

41 de grupuri şi asociaţii civice cer demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, în urma incidentului de vineri de la Topoloveni, când mai mulţi protestatari paşnici au fost reţinuţi de jandarmi. Grupurile civice cataloghează reacţia forţelor de ordine drept „abuzivă, de intimidare“.

„Asociaţiile şi mişcările civice semnatare resping procedura abuzivă de intimidare şi de forţă a jandarmilor la Topoloveni, în ziua de 17 Mai, 2019. Câţiva protestatari paşnici şi un corespondent al Rezistenţa TV au fost înconjuraţi de un efectiv supradimensionat de jandarmi care i-a obligat să intre în duba Jandarmeriei, apoi i-a condus la secţia de poliţie. Singurul motiv oferit vag a fost evacuarea zonei în care se desfăşura un eveniment privat. Considerăm că Jandarmeria a făcut abuz de autoritate printr-o sancţionare ce nu presupunea conducerea la secţia de poliţie, deoarece nu exista vreo stare de pericol. În plus, protestatarii nu au refuzat legitimarea", scrie într-un comunicat de presă preluat de Mediafax.

Reprezentanţii asociaţiilor civice acuză Jandarmeria de încălcarea articolul 30 din Constituţie, referitor la libertatea de exprimare a opiniilor şi libertatea de comunicare în public.

„Prin îndepărtarea protestatarilor paşnici a fost practicată cenzura şi a fost îngrădită libertatea presei. Protestăm faţă de acţiunile executivului prin intermediul Ministerului de Interne, de a orienta România spre o formă de guvernământ dictatorială şi autocrată. În data de 14 mai, ministrul de interne Carmen Dan a ameninţat cu dosare penale participanţii la manifestaţiile de stradă desfăşurate la Iaşi şi Galaţi. Ministrul de interne a pretins că incidentele au fost încercări ale protestatarilor de a ”împiedica desfăşurarea de activităţi de campanie ale simpatizanţilor PSD”. Ministrul de interne, chiar dacă este numit politic, nu are dreptul să profereze ameninţări la adresa unor cetăţeni doar pentru că aceştia protestează împotriva unui partid, fie el şi de guvernământ. Partidul nu este statul. Partidul respectiv nu este România, ţară în care încă sperăm că sunt respectate drepturile cetăţenilor", potrivit comunicatului amintit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite