Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Părinţi români ar putea fi amendaţi în Germania pentru că au luat copilul în călătorie, deşi nu e vacanţă şcolară UPDATE

46
19 May 2022 18:06:34
Autor: Valentin Trufasu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un cuplu de români care călătorea în Germania alături de copilul minor ar putea fi amendat pe motiv că respectivul copil ar fi trebuit să fie la şcoală.

UPDATE Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a precizat pentru Edupedu.ro, că a încercat să identifice şcoala de unde provin copiii respectivi şi că nu a primit nicio notificare oficială. 

Ştirea apărută iniţial pe site-ul german allgaeuer-zeitung.de preciza incorect că familia trăieşte în România, iar poliţia a informat biroul şcolar din Bucureşti. Ulterior articolul a fost corectat cu menţiunea că familia trăieşte în Germania, aşa că autoritatea şcolară de acolo va decide în privinţa amendării părinţilor.


Ştirea iniţială:

Totul s-a întâmplat pe aeroportul Allgäu din oraşul german Memmingen. Familia călătorea din România în Germania. La debarcare, poliţia germană a interogat cuplul cu privire la scopul călătoriei şi motivul pentru care alături de ei se află şi copilul, care cel puţin teoretic, ar fi trebuit să fie la cursuri. 

Ulterior, poliţiştii germani aveau să afle că părinţii români încalcă dreptul la şcolarizare obligatorie al copilului, în condiţiile în care în România nu era vacanţă scolară.

Poliţia a anunţat autoritatea şcolară responsabilă din Bucureşti, scrie allgaeuer-zeitung.de. Unitatea şcoară din România va trebui să sesizeze, la rândul ei, primăria care va stabili cuantumul amenzii. 

Legea există în România, dar nu prea se aplică 

Legea care sancţionează acest gen de fapte există în România, doar că nu prea este aplicată. Părinţii ai căror copii absentează nemotivat de la şcoală sunt pasibili de amenzi de până la 5.000 lei. Spre deosebire de Germania însă, în România nu a fost până în acest moment nici un caz în care părinţii să fie întrebaţi de poliţişti de ce copilul nu este la şcoală. 

Fragmentul din lege care permite amendarea părinţilor: 

"(2) Parintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 5000 RON sau munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal instituit.
(3) Amenzile sau munca in folosul comunitatii sunt aplicate de primarie, la sesizarea directorului unitatii de invatamant. Banii astfel obtinuti pot fi utilizati exclusiv in folosul invatamantului preuniversitar."'

De cele mai multe ori prin România raziile poliţiştilor vizează elevii de liceu care se strâng în localurile din jurul unităţilor de învăţământ. 

Vă  mai recomandăm să citiţi şi:

Moartea bizară a unui copil de un an în albia unui pârâu aproape secat. Declaraţiile mamei, confuze

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Bozo
19.05.2022, 19:40:44

Foarte bine, respect germanilor, scoala nu e cu titlu facultativ ca altfel ne umplem de adulti tantalai.

+10 (18 voturi)
Ludwig
19.05.2022, 20:07:07

In germania educatia conteaza! In romania, nu conteaza! copilul se va facer mare, va face o particulara prin corespondenta/online, apoi se va angaja la stat cu o pila...

+14 (20 voturi)
Capsuna Ion
19.05.2022, 20:45:02

Pai si de unde stia politia germana ca acel copil nu va recupera lectiile pierdute la intoarcere...! Miroase a Barnevernet! Ma intreb daca familia ar fi fost americana, daca treaba are aceeasi?! ... iar familiile germane calatoresc cu copii doar vara?! Haida! Aeroporturile sunt pline familii care calatoresc cu copii in toata lumea si in tot timpul anului, nu doar vara, cind e vacanta! Sa fim seriosi! Indepartezi aceasta categorie de calatori (familii cu copii) si Lufthansa va ajunge in prag de faliment! Probabil politia germana va dona atunci fornduri pt. salariile pilotilor...! 😲😕😏🙄

-9 (21 voturi)
Popescu Virgilius
19.05.2022, 20:57:46

,,Legea există în România, dar nu prea se aplică'' La fel ca multe alte legi...Pr0st o fi bugetake sa-si dea singur de lucru ! Sa piarda timpul aplicand legea , cand nimeni nu-l controleaza ce lucreaza si daca lucreaza ... Totul merge pr0st in tara asta ,iar bugetakii sunt principalii vinovati.(politicienii sunt si ei bugetake)

+3 (7 voturi)
Anda Andrei
19.05.2022, 21:06:59

S-ar îmbogăți România dacă toți părinții care își iau copiii în vacanțe (cu absențe de la școală) ar fi amendați. E suficient să-i cauți pe rețelele de socializare unde mai toți postează fuduli imagini din vacanțele cu progeniturile lor care dau flit școlii.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările